Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
25. 1. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

urgenca UKC Ljubljana

Sreda, 25. 1. 2017, 14.05

6 let, 6 mesecev

Na ljubljanski urgenci alarmantno stanje, bolniki čakajo tudi po osem ur in več

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Urgenca. Klinični center. Čakalna vrsta. | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Na urgentnem oddelku UKC Ljubljana zaradi gripe in drugih okužb dihal vlada izredno stanje, bolnikov je iz dneva v dan več, mnogi na pregled pri zdravniku čakajo tudi po osem ur in več.

Na UKC Ljubljana so že pred desetimi dnevi opozorili na velik naval bolnikov z gripo in drugimi okužbami dihal, v zadnjih dveh dnevih se je frekvenca obiska še močno povečala. Na dan sprejmejo 90 bolnikov in več, običajno jih nekje okoli 75.

V določenih urah v dnevu, predvsem popoldne in zvečer, so imeli tudi po 40 bolnikov, ki so zdravniško oskrbo potrebovali v najmanj štirih urah, zato so mnogi, predvsem tisti manj nujni primeri, čakali tudi po osem ali celo devet ur, je opozoril Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike.

Zaradi pomanjkanja bolniških postelj nekateri bolniki še vedno ležijo tudi na hodnikih, zato bodo morali okrepiti tudi število bolnišničnih postelj.

Odprli bodo dodatno ambulanto

Zaradi izrednih razmer so morali aktivirati načrt za delovanje ob množični nesreči ter sprožiti zeleni alarm, kar pomeni, da bodo odprli novo ambulanto z dodatnim zdravnikom in medicinsko sestro ter drugo potrebno ekipo. Delovala bo v pritličju kliničnega centra v centru za dializo, in sicer med 15. in 23. uro.

Tam bodo obravnavali bolnike, za katere bodo ocenili, da ne potrebujejo zdravljenja v bolnišnici.

Sicer vse ljudi prosijo, da če zbolijo, zdravniško oskrbo poiščejo v domačem kraju, če je to le mogoče.

Število bolnišničnih postelj so v preteklih tednih že okrepili, a je zmanjkalo tudi teh. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Število bolnišničnih postelj so v preteklih tednih že okrepili, a je zmanjkalo tudi teh. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Med bolnimi prevladujejo starejši ljudje, ki so imeli že prej kronično bolezen in se jim je z virusnim obolenjem stanje še poslabšalo, je dejal vodja internistične prve pomoči Hugon Možina.

Od novega leta so na ljubljanski urgenci obravnavali že 570 dokazanih primerov gripe.

Starši z majhnimi otroki naj ne hodijo naokoli

Povečuje se tudi število obolelih otrok, zato zdaj pričakujejo tudi naval na pediatrijo, je napovedala pediatrinja in vodja službe za preprečevanje okužb Tatjana Mrvič.

Starše majhnih otrok, predvsem mlajših od enega leta, zato poziva, naj z otroki ne hodijo naokrog, če imajo starejšega sorejenca, ki obiskuje vrtec, pa priporočajo, naj ta v teh dneh ostane doma, če je to mogoče. 

Dodala je, da se je zoper gripo še vedno mogoče tudi cepiti.

Ne spreglejte