Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
5. 11. 2020,
16.50

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

20

Natisni članek

Koronavirus

Četrtek, 5. 11. 2020, 16.50

3 leta, 6 mesecev

Šolanje na daljavo, ponovno omogočene nekatere dejavnosti #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

20

Zavodi ostajajo zaprti, se pa s ponedeljkom začenja šolanje na daljavo, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil nekatere spremembe v zapisu odloka o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi, ki sicer nespremenjen ostaja v veljavi še naprej. Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman je pojasnila, katere storitve in dejavnosti bodo od ponedeljka ponovno omogočene, med njimi so številne specializirane trgovine in storitev pedikure, kot nujne storitve za preprečevanje zapletov starejših.

Na današnji seji vlade so sprejeli pomembne odloke, povezane s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, je pojasnil uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Želja vseh nas je, da čimprej zajezimo epidemijo in verjamem, da smo na dobri poti. To potrjujejo tudi številke, ki smo jih predstavili na prvi novinarski konference," je dodal.

"Zavodi ostajajo zaprti," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Se pa vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih, srednjih šolah in visokošolskih ustanovah začenja na daljavo, je dodala. Pozvala je k tekoči komunikaciji.

"Vrtci bodo tudi v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način," je povedala ministrica.

Ukrep bodo prihodnji teden ponovno preučili

Pojasnila je, da je ukrep začasne narave in ga bodo prihodnji teden ponovno preučili.

"Z danes sprejetim ukrepom se na nek način vračamo pri našem delu v čas, ki je bil v veljavi v času prve spomladanske covid-19 krize. Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanjem in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim, preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru," je povedala.

Na vprašanje o tem, kdaj bi tudi pri nas lahko pouk vzpostavili v šolah, je povedala, da sta epidemiološka slika in skrb za zdravje prva kriterija, ki jim pri sprejemanju ukrepov sledijo. Epidemiološka slika je bila v preteklosti že zelo zaskrbljujoča, saj je bilo okuženih v vrstah zaposlenih v zavodih marsikje toliko, da ni bilo več možno speljati procesa. Zdaj se to sicer izboljšuje, a ni mogoče napovedati, kdaj se bodo šolarji vrnili v učilnice, je pojasnila.

Za pet izpuščenih delovnih dni bodo poiskali ustrezno rešitev, in sicer v času, ko bo šolanje v ustanovah spet mogoče. Poleg tega kot del šolskega procesa v tem šolskem letu ostajajo tudi nacionalna preverjanja znanja (NPZ).

"Izobraževanje v Sloveniji je po ustavnem načelu takšno, da mora potekati za vse na enak način. Neodvisno od tega, ali smo v najmanjši vasici ali v največji mestni občini Ljubljana mora biti šolanje za učence izvedeno na enak način," je odgovorila na vprašanje, zakaj ne bi odpirali posameznih šol, kjer ni okuženih.

Covid-19, koronavirus, tesnoba, depresija, žalost
Novice Včeraj potrdili 1.685 okužb. Umrlo še 30 bolnikov. #video

"Ne smejte se, ko bom razložil, katere," je dejal Hojs in pojasnil spremembe odloka. | Foto: STA , "Ne smejte se, ko bom razložil, katere," je dejal Hojs in pojasnil spremembe odloka. Foto: STA , "Ob današnjih predstavitvah sprememb mi je kar malce nerodno"

"Ob današnjih predstavitvah sprememb mi je kar malce nerodno. Zato ker sem se, ko sem dobil na mizo s strani pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, najprej vprašal, ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in ali smo res zašli tako globoko v birokracijo, da moramo sprejemati takšne spremembe," je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Odlok o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi ostaja v veljavi tak kot je in se podaljšuje, v njem pa so zapisane tri spremebe. "Ne smejte se, ko bom razložil, katere," je dejal Hojs.

1. Varuh človekovih pravic je opozoril na določilo pri zapisu določila o družinskih članih, ki so upravičeni do tega, da potujejo z nami. "Tam, kjer smo zapisali, da je to lahko tudi otrok, zakonski otrok, posvojenec, otrok, ki z nami živi na podlagi preživnine, da ta dikcija ni ustrezna, da je potrebno zapisati samo otrok. Torej sedaj v odloku piše samo otrok. Upam, da jutri ne bomo deležni vprašanj, če je ta otrok lahko tudi nezakonski ali posvojenec," je povedal minister.

2. Druga sprememba se nanaša na izjemo, ki govori o tem, da lahko občinske meje prehajamo za naš prihod in odhod z dela. "V odloku je bilo zapisano, da omejitev gibanja pri prehajanju občinskih meja ne velja za prehod na in iz dela. Povsem razumljivo, če mene vprašate, a očitno za nekatere ne. Torej postavilo se je vprašanje, ali torej, če lahko odidem na delo in iz dela pridem domov, ali lahko, če storim le prvo, iz dela sploh odidem. Zdaj je torej jasno zapisano, da lahko odidete na delo, da lahko z dela odidete in da lahko pridete domov. Tudi to smo jasno zapisali," je pojasnil Hojs.

3. "Tretja sprememba se nanaša na to, da v kolikor cel teden ali cel mesec hodite v službo in imate od delodajalca potrdilo, da to dejavnost opravljate, vam vsakodnevno ni potrebno izpisovati nove izjave. Meni je to povsem logično, a zdaj je to še posebej zapisano," je dejal Hojs.

"Mogoče je smešno, a očitno živimo v državi, kjer je treba natančno zapisati vse," je dejal Hojs in pojasnil zgolj nekaj razlik pri navedbah o prehajanju občin.

Čez tri dni bo na rdečem seznamu tudi Republika Srbija

Vse, ki prehajajo na območje Srbije ali tam delajo, Hojs opozarja, da bo Srbija od nedelje zvečer na rdečem seznamu.

Druga sprememba pa se nanaša na tiste, ki prehajajo pretežno v Bosno in Hercegovino. Za njih veljajo povsem enake omejitve, kot veljajo za slovenske državljane, je povedal Hojs.

"Ko boste prišli na mejo in tam ne pokazali enega od razlogov za prehod občinskih meja, boste kaznovani," je povedal Hojs predvsem tistim, ki so v preteklosti prihajali na mejo brez dokazil zato, ker so potovali v Bosno. Pojasnil je, da se je v preteklem tednu na Obrežju naredila večkilometrska kolona, in sicer ravno zaradi tega, ker so mnogi od teh menili, da je prehajanje popolnoma svobodno in da zato, ker odhajajo v BiH, ni potrebno upoštevati omejitev gibanja med občinami, zato s seboj tudi niso imeli nikakršnih dokazil.

Dodal je, da odsvetujejo popolnoma vsa nenujna potovanja, saj so vse države okoli nas v izrazitem drugem valu epidemije.

V preteklem obdobju je policija izvedla precejšnje število identifikacij, Poleg policije in zdravstvenega inšpektorata lahko kontrolo pri prehajanju meja izvajajo tudi občinski redarji.

Od jutri spet dovoljene določene storitve

"Zdravstvena slika je še vedno zelo resna, zato je pomembno, da se vsi držimo preventivnih ukrepov. Vlada dobro razume stisko podjetnikov in tudi v teh pogojih epidemije vsakodnevno išče ravnotežje med zahtevami zdravstva ter priporočil zdravstvene stroke in omogočanja delovanja gospodarstva v varnih pogojih," je dejala državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Vlada je na predlog ministra Zdravka Počivalška soglasno podprla sprostitev nekaterih dodatnih dejavnosti. Z jutrišnjim dnem se dovoli izvajanje nekaterih dejavnosti, pri katerih obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe:

- storitev pedikure, ki je izjemnega pomena za preventivno nego številnih starejših in s tem povezanih preprečevanj resnejših stanj;
- delovanje specializiranih otroških trgovin, ki prodajajo opremo za male in mlajše otroke, nosečnice in doječe matere;
- prodaja blaga v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in koles, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo pohištvo, storitve na področju fotografske dejavnosti, urarstva, zlatarstva, fotokopirnice.



Od jutri se mora v vseh zaprtih prostorih zagotavljati omejitev na eno osebo na 30 kvadratnih metrov oziroma eno osebo na prostor, ki je manjši od te površine. V trgovskih centrih mora biti zagotovljen tudi ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu ter redno prezračevanje in ustrezna ventilacija prostorov. Dosledno je treba upoštevati tudi vsa ostala priporočila NIJZ. Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti zaščitno opremo, je povedala Cudermanova.

Na intenzivni negi že 161 bolnikov

V Sloveniji smo v sredo ob 5.991 opravljenih testih potrdili 1.685 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 28,13 odstotka, kar je nekoliko manj kot v sredo, ko je znašal 32 odstotkov.

Umrlo je 30 bolnikov, kar je največ v enem dnevu. Skupno število smrtnih primerov se je od začetka epidemije tako povzpelo na 471.

V bolnišnicah je število bolnikov prvič preseglo tisoč, zdravi se jih namreč 1.023. Od tega jih je 161 na intenzivni negi,  kar je prav tako največ do zdaj. Včeraj je bilo na novo hospitaliziranih 128 ljudi. V domačo oskrbo so odpustili 60 bolnikov. Trenutno imamo v državi 23.432 aktivnih okužb.

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je na novinarski konferenci izrazil upanje, da smo že dosegli vrh drugega vala, a hkrati opozoril, da je stanje v bolnišnicah alarmantno ter da jim primanjkuje medicinske opreme in nekaterih zdravil. 

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem spet rekordno število novih okužb
Po novem na rdečem seznamu držav celotna območja Hrvaške, Avstrije in Madžarske

Poleg Srbije, ki bo od ponedeljka na rdečem seznamu, bodo na rdečem seznamu držav oziroma njihovih delov, ob vrnitvi iz katerih je razen izjem obvezna karantena, po novem celotna območja Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Od italijanskih dežel pa je izjema samo Kalabrija.

Na rdečem seznamu bodo po novem vse hrvaške županije, medtem ko jih je trenutno 14. Z rdečo barvo bosta med drugim označeni tudi obmejni istrska in primorsko-goranska županija, ki sta trenutno na oranžnem seznamu.

Vlada je na seznam držav s slabimi epidemiološkimi razmerami uvrstila tudi avstrijsko Koroško, kar pomeni da bo na njem po novem celotna Avstrija. To velja tudi za Madžarsko, po novem ne bo izjema nobena administrativna enota več. Od 20 italijanskih dežel pa na oranžnem seznamu ostaja samo Kalabrija, vse druge bodo na rdečem.

Italija sicer v petek uvaja svojo razvrstitev na rdeče, oranžne in rumene dežele. Kalabrija bo ena od štirih rdečih dežel, kjer bodo uvedli najstrožje ukrepe za zajezitev virusa.

Na rdečem seznamu bodo po novem tudi celotna območja Srbije, Španije, Cipra, Bolgarije, Vatikana in San Marina. Seznam se bo podaljšal s 116 na 147 držav, od nekaterih so na njem samo določene administrativne regije.

Karanteni ob prihodu iz teh držav se je mogoče izogniti z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Brez karantene pa je vstop dovoljen tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu ali člani tujih uradnih delegacij.

Vlada je sicer podaljšala tudi zeleni seznam držav, na katerem so zgolj tretje države. Na njem so nove Japonska, Južna Koreja, Ruanda, Singapur in Tajska. Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na tem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene, piše STA.
Ne spreglejte