Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2015,
13.21

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

advertorial promet promet otroci

Torek, 8. 9. 2015, 13.21

2 meseca, 2 tedna

Ste otrokom dober zgled na cesti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Starši, poskrbite, da se bodo vaši otroci na cesti vedli odgovorno, in sicer tako, da jim boste dober zgled. Zakaj se ne bi skupaj preizkusili v znanju primernega vedenja v prometu?

Otroci se morajo čim prej naučiti varnega vedenja v prometu, kar velja tako za pešpot kot vožnjo v avtomobilu. Zavedati se morajo, da je promet lahko nevaren, hkrati pa pridobiti znanje in samozavest, da se ceste ne bodo bali.

Kdaj otroka začeti ozaveščati o varnosti v prometu?

Takoj ko otrok razume, da je udeleženec na cesti, ga morate začeti uvajati v cestnoprometna pravila. Zavedajte se, da majhni otroci še ne bi smeli sami prečkati ceste, saj še nimajo občutka, kako daleč je avtomobil in kako hitro se pravzaprav pelje. Majhen otrok niti še ne razume popolnoma, o kakšni nevarnosti jim pripovedujemo.

Ko je otrok zelo majhen, je nujno, da ga vedno držite za roko, ko prečkate cesto. Če se vozite z avtomobilom, naj vedno izstopi na strani, kjer ni prometa, in nikoli brez vas pred vrati. Prav tako je zelo priporočljivo, da nosi svetla, opazna oblačila, da je na cesti bolje viden.

Že ko je majhen, ga začnite ozaveščati o prometu. Tako mu vedno, ko ste na cesti, govorite o pravilih, na primer, ko prečkate cesto, povejte, da morate pogledati levo in desno. Ko čakate na zeleno luč, povejte na glas, da ne smete prečkati, če ne utripa zelena.

Ko vstopi v šolo …

Z dnem, ko otrok začne hoditi v šolo, se tudi začne izpostavljati prometu, ki je žal prepogosto tudi nevaren. Vsak dan je na cesti: čakajo ga ali vožnja v avtomobilu, pešpot do šole, avtobus, pa tudi občasna vožnja s kolesom.

Varnost v avtomobilu

- Otrok naj sedi v sedežu, ki je prilagojen njegovi višini in teži. Ta naj bo pravilno nameščen in pripet. - Otrok naj bo vedno pripet, tudi če gre za zelo kratko razdaljo. Vzor bodite vi in nikoli ne vozite brez varnostnega pasu. - Če je pot daljša, delajte kratke premore. - Če naredite postanek, otroka nikoli ne pustite samega v avtomobilu. - Ključi naj bodo vedno zunaj otrokovega dosega. - Upoštevajte omejitve hitrosti. - Nikoli, res nikoli, ne vozite pod vplivom alkohola. - Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona. - Bodite pozorni na udeležence v prometu in vedno pripravljeni na nepredvidljive situacije. - Pazite na druge otroke na cesti, še posebej v naseljih in ob šolah.

Vožnja s kolesom

Pred 12. letom in izpitom za kolo otrok ne bi smel nikoli kolesariti sam, zato ga vedno spremljajte. Pomembno je, da je dovolj spreten, preden gre s kolesom na cesto, da se že zna hitro odzvati in stopiti s kolesa in da si zaupa. Zelo pomembno je, da ima otrok vedo čelado, pa tudi če gre za zelo kratko razdaljo. Kolo naj bo v brezhibnem stanju (dobra kolesa in gume, zvonec, dobre zavore, močne luči ali reflektorji). Na kolesu naj bo otrok v takšnih oblačilih, da bo dobro viden.

Varna pot z avtobusom

Ko se začne šola, pri večini otrok avtobus postane vsakodnevno prevozno sredstvo. Naučite jih, naj bodo še posebej pozorni pri vstopanju in izstopanju z avtobusa. Medtem ko čakajo na avtobus, naj se nekoliko odmaknejo od ceste, prav tako naj počakajo, dokler se avtobus popolnoma ne ustavi. Ko otrok izstopi z avtobusa, naj, preden nadaljuje peš, počaka, da se avtobus že odpelje. Tako bo preglednost ceste boljša, nato naj pogleda levo in desno, preden nadaljuje pot. Če je le mogoče, naj na avtobusu sedi. Če sedežev ni več, naj se močno oprime držala. Če ima avtobus varnostni pas, naj ga uporablja. Šolsko torbo naj da pod sedež, tako ne bo ovirala drugih potnikov.

Ne spreglejte