Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
28. 10. 2016,
11.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,95

5

Natisni članek

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zdravnik zdravje Dornava Juršinci Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Petek, 28. 10. 2016, 11.51

6 let, 6 mesecev

Štajerski trikotnik bolniških dopustov: zakaj so tu ljudje na bolniški dvakrat dlje?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,95

5

Juršinci - Dornava - Sveti Andraž v Slovenskih goricah | Foto zemljevid.najdi.si

Foto: zemljevid.najdi.si

Tri majhne štajerske občine Dornava, Juršinci in Sveti Andraž v Slovenskih goricah, ki ležijo precej skupaj, izstopajo po povprečnem številu dni bolniških odsotnosti na prebivalca. Prebivalci teh občin so bili leta 2014 v povprečju na bolniškem dopustu tudi do dvakrat dlje kot povprečen Slovenec.

Povprečen delovno aktiven prebivalec Dornave je bil predlani na bolniškem dopustu 29,7 dneva, kar je dvakrat več od državnega povprečja (13,7 dneva), kažejo podatki na portalu obcine.nijz.si, kjer Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavlja podatke o kazalnikih zdravja po občinah.

Pri kazalniku dni bolniških odsotnosti precej izstopata še dve Dornavi sosednji občini: Sveti Andraž v Slovenskih goricah z 22,7 dneva in Juršinci z 22,2 dneva bolniške odsotnosti. 

Sledijo tri koroške občine: Mežica, Črna na Koroškem in Prevalje, kjer se povprečna letna bolniška odsotnost giblje okrog 20 dni.


Preberite še:

Poglejte, kako zdrava je vaša občina


Direktor občinske uprave v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah Miran Čeh daljše bolniške dopuste povezuje s slabšo zdravstveno oskrbo. "V občini imamo zdravnika prisotnega samo od dva- do trikrat tedensko, nimamo pa zobozdravstvene ambulante." | Foto: Thinkstock Direktor občinske uprave v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah Miran Čeh daljše bolniške dopuste povezuje s slabšo zdravstveno oskrbo. "V občini imamo zdravnika prisotnega samo od dva- do trikrat tedensko, nimamo pa zobozdravstvene ambulante." Foto: Thinkstock

Razlog v slabši zdravstveni oskrbi?

Vprašanja o bolniških odsotnostih smo že v torek naslovili na vse tri občine. 

Direktor občinske uprave v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah Miran Čeh meni, da je vzrok slabša zdravstvena oskrba. "V občini imamo zdravnika prisotnega samo od dva- do trikrat tedensko, nimamo pa zobozdravstvene ambulante. Z boljšo dostopnostjo do zdravstvene oskrbe bi bilo verjetno bolje poskrbljeno za preventivo, posledično pa bi bilo manj bolniških odsotnosti," meni. 

Dodaja, da sicer na občini težko odgovarjajo na ta vprašanja, saj neposredne vloge pri tem nimajo. Dodajmo pa, da je NIJZ spletni portal s primerjavo podatkov občin želel tem omogočiti prav to, da bodo lažje določale ukrepe za izboljšanje zdravja prebivalcev.

Tudi župan na bolniški

Župan Juršincev Alojz Kaučič je po navedbah direktorice občinske uprave Saše Golob Hodnik na bolniškem dopustu, odgovor pa nam po njenih navedbah lahko posreduje samo on.

Tudi z občine Dornava, ki jo vodi Rajko Janžekovič, za zdaj nismo prejeli odgovora.

Obrnili smo se tudi na zdravnike, ki delujejo v treh občinah. Zdravnica v Dornavi Nina Mileusnić je dejala le, da ima bolnike tudi iz drugih občin: "Ne morem vam pojasniti, zakaj takšen odstotek bolniške odsotnosti, ker nisem in ne morem biti odgovorna za bolniške staleže v celotni občini." Iz ambulant v drugih dveh občinah nismo dobili odgovorov.

 

Ne spreglejte