Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 12.13

8 let

Spolno nepotešenost razberem že iz oči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lastnica prve erotične trgovine v Sloveniji, Nada Črešnik Krivokapić, je v družbi šestih sester odraščala v Slovenj Gradcu. V družini, kjer je bila spolnost od nekdaj tabu.

Od doma ste zbežali že pri štirinajstih. Kam ste odšli? Kako ste se preživljali v teh najstniških letih? Odšla sem k sestri v Velenje. Od tam pa sem se vozila v Slovenj Gradec, kjer sem obiskovala srednjo administrativno šolo. Pri šestnajstih letih sem odšla v Ljubljano, kjer sem dokončala srednjo šolo in nato nadaljevala študij na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. V prostem času sem rada slikala, fotografirala in pisala, veš čas pa tudi delala. Deset let sem opravljala delo komercialista organizatorja in bila pri tem zelo uspešna.

Nato pa ste priimku Črešnik dodali še priimek Krivokapić. Da, pri 26, 27 letih sem spoznala Radivoja Krivokapića, znanega rokometaša, in bila zato še bolj uspešna. Kmalu sem rodila sina. No, najina zveza je po šestih, sedmih letih razpadla, ker je mož v Španiji imel otroka z drugo žensko.

Priimek pa ste obdržali? Da, priimek sem obdržala zaradi sina. Ločitev je bila zelo boleča. Dolgo sem se iskala, potrebovala sem veliko energije, da sem se postavila nazaj na noge. Še danes svetujem ženskam v podobnem položaju, da težave najlažje rešiš z delom in ukvarjanjem z otrokom.

Kakšni so bili koraki do odprtja prve erotične trgovine v Sloveniji? Pri svojem delu komercialistke sem bila zelo uspešna, je pa res, da so mi vedno ukazovali drugi in da sem si želela, da bi bila v poslu povsem samostojna. S prijatelji smo skupaj raziskovali, kakšnega posla bi se lahko lotila. Potem sem dobila informacijo, da na Gornjem trgu, kjer je trgovina še danes, oddajajo prostor. Ker smo financirali gradnjo, smo prostore dobili v najem za obdobje 20 let, in sicer brez najemnine. Podala sem se v svet podjetništva, a nikakor ne z mislijo, da bi lahko odprla erotično trgovino.

Se še spominjate, kako je padla ideja za erotično trgovino? Ideja zanjo je padla na Krvavcu na zabavi za moj rojstni dan, in sicer med igro z erotičnimi kartami. Nenadoma je prijatelj predlagal: "Pa daj, Nada, odpri seks shop!" Bila sem zgrožena. "Nikakor ne! Pa ti si nor!" sem zabrusila. Bila sem vendar gospa.

No, ko pa sem postala najemnica, sem začela raziskovati. Prijatelj, ki mi je predlagal odprtje takšne trgovine, me je povezal z dobavitelji iz Reke. V časopisu Arena je bil namreč objavljen članek, da bi erotična trgovina iz Zagreba želela podobno trgovino odpreti tudi v Sloveniji. Tako bi lahko vodila njihovo trgovino tukaj, a na prigovarjanje prijateljev sem se odločila, da se posla lotim sama.

Kako se spominjate odprtja trgovine pred dvajsetimi leti? Na dan odprtja, oktobra 1990, je bila trgovina polna obiskovalcev. Vzdušje je bilo sproščeno, denarja je bilo dovolj. Pri tem so mi bili mediji v izredno pomoč. Z njihovo pomočjo se je glas o odprtju trgovine širil bliskovito in trgovina je bila takrat prava senzacija.

Sama še vedno ne priznavam imena seks shop, temveč govorim o erotični trgovini. Zdaj sem se sicer že sprijaznila s penisi in pornografijo, ampak rajši bi prodajala le bolj erotične pripomočke.

Je iz okolice kdaj priletela kakšna neprijetna opazka ali komentar? Ne, trgovino so sprejeli zelo pozitivno. Priznam pa, da me je bilo mnenja okolice zelo strah. Še posebej, ker je cerkev povsem blizu trgovine.

So se iz vašega sina zaradi narave vašega dela kdaj norčevali? Tega ga nisem nikoli vprašala, mislim pa, da ne. Bil je zelo ponosen fant. Spomnim se, ko smo pred odprtjem – star je bil okrog sedem let – erotične igrače zlagali na poličke in sem mu rekla, naj gre vendar stran, pa je rekel: "Pa daj, no, mami, saj to je samo erotika."

Vaš sin je prevzel vodenje trgovine, medtem ko vi skrbite za medosebno svetovanje. Da, sin vodi trgovino, jaz pa delam za dušo. Ukvarjam se s svetovanjem v partnerskih odnosih in popestritvijo spolnosti. Danes je namreč ogromno motenj v spolnosti. Zaradi stresa, negativnih substanc v hrani in prehitrega ritma življenja. Prediger ni, spolnost je površna. Zelo redki so tisti, ki znajo partnerski odnos negovati. Dajmo otroke starim staršem in se posvetimo drug drugemu.

Kakšna je razlika med erotičnimi pripomočki nekoč in danes? Včasih so bilo slabi, trdi. Danes je ogromno oblik in materialov, ki kar vabijo k uporabi. Doma se je potrebno pogovoriti o artiklu. Se pripraviti. Najboljši so nasveti iz prve roke. Tiste artikle, ki jih osebno poznam, vedno bolje prodajam kot tiste, ki jih ne.

Koliko smo Slovenci, v primerjavi s sosedi, odprti glede spolnosti? Slovenci smo glede spolnosti zelo odprti, najbolj odprti in sproščeni pa so Nizozemci in Italijani. Mislim, da je mlajša generacija zelo osveščena. Mediji so jim erotične pripomočke tako približali, da se najstniki lahko o tem med seboj brez sramu pogovarjajo. Danes so taki, ki erotičnih pripomočkov nimajo, v manjšini. Nakup je postal tako vsakdanji kot nakup banan.

Kakšen je vaš odnos do odprte zveze? Odprte zveze so možne in jih odobravam, če ne gre za partnersko zvezo. Mož in žena gresta lahko skupaj v svingerski klub ali izmenjavata partnerje. V številnih knjigah sem prebrala, da je to zvezo utrdilo. Nekateri pari ne zaznavajo svojega telesa in se ne slišijo, po obisku takšnega kluba pa se zveza lahko okrepi. Odprto zvezo imajo lahko tisti, ki imajo stvari v glavi razčiščene, od ljubosumja, posesivnosti do zavisti. Tudi glede varanja imam dokaj odprte poglede, čeprav se mi je zaradi tega pred leti podrl svet. Vedno pravim, najprej pometite pred svoji pragom, potem pa očitajte drugim in nikoli ne delaj tistega, kar ne bi želel, da kdo stori tebi. Vsem ženskam v branje predlagam knjigo Skrivnosti moških, ki jih mora vedeti vsaka ženska. Moškemu pustite svobodo. Če želi varati, lahko ženska hodi po trepalnicah, pa ga to ne bo ustavilo. Pustite ga svobodnega, ne obremenjujte se. Razmišljajte pozitivno. Manj se boste obremenjevale z mislijo o varanju, bolje bo. Če ima mož ljubico, so za to vedno krive ženske. Ženskam polagam na srce: Bodite ljubice. Bodite nedosegljive. Vzemite otroke in pojdite nekam in ne čepite kar naprej doma.

Kaj pa če je položaj obraten? Moški naj se trudijo enako kot ženske.

Verjetno se je v dvajsetih letih dela nabralo precej zanimivih anekdot. Veliko. Stranke mi zaupajo marsikaj, tudi to, da se s pomočjo erotičnih igrač stresa znebijo kar med delovnim časom. Moram omeniti tudi nekega gospoda, ki je kar štiri leta zapored samskim ženskam za novoletno darilo podaril vibrator. Kaj kmalu so vse te ženske našle moža. Zakaj? Bile so zadovoljne in zadovoljene in to se jim je videlo na obrazu in privlačilo moške. Pomembno je, da se znaš posvetiti sebi in svojim potrebam. Nekoč sem v enem izmed intervjujev povedala, da se na pošti kar naprej srečujem z nepotešenimi uslužbenkami. Že naslednji dan me je poklicala ena izmed njih in mi zabrusila, da seksa vsako jutro in ni prav nič nepotešena.

Ne spreglejte