Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
9.10

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Vladimir Horvat Odločba US plače sodniki ustavno sodišče sodni svet

Petek, 12. 1. 2024, 9.10

3 mesece, 2 tedna

Sodni svet začasno podpira 1.071,59 evra bruto dodatka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Vladimir Horvat | "Neupoštevanje odločbe pomeni grobo kršitev ustavnega reda," poudarja predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat. | Foto Stela Mihajlović

"Neupoštevanje odločbe pomeni grobo kršitev ustavnega reda," poudarja predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat.

Foto: Stela Mihajlović

Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat je danes podal izjavo glede izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač. Sodni svet je o tem odločal v četrtek. Kot začasno rešitev podpirajo 1.071,59 evra bruto dodatka. Med drugim so tudi odločali, ali naj na ustavno sodišče vložijo zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je ocenila, da gre za prvi konstruktiven predlog reprezentativnega organa sodstva, kakšna vrednost bi po interpretaciji sodnikov pomenila izvršitev ustavne odločbe.

Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat je v imenu sveta izrazil ogorčenje, da se vabilu na četrtkovo sejo, na kateri so obravnavali ukrepe za izvršitev odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, brez opravičila nista udeležila ne premier Robert Golob ne predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. 

"Oboje sodni svet šteje kot izraz nespoštovanja in kršitev osnovnih pravil vljudnosti in dostojnosti v komunikaciji med državnimi organi," je v izjavi za javnost poudaril Horvat. 

 Iz kabineta predsednika vlade so v sporočilu za javnost navedli, da so plače sodnikov neustrezne, poudarili pa, da je uresničitev ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme.

Je pa Horvat izrazil spoštovanje predsednici države Nataši Pirc Musar, za njeno zavzemanje za pomen pravne države in nujnosti spoštovanja odločb sodišč. 

Oglasila se je tudi Notarska zbornica Slovenije, ki podpira protest sodnikov in njihovo prizadevanje za uveljavitev ustavne odločbe glede sodniških plač.
Usklajevanje prejemkov z inflacijo pa je nujno tudi za druge deležnike v pravosodju in za notarsko službo, so poudarili. Zakonodajalca in vlado pozivajo, da odpravita ugotovljene protiustavnosti.

Ustavno sodišče naj določi način izvršitve

Sodni svet je sklenil, da bodo vložili zahtevo za oceno ustavnosti določb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo plače sodnikov, s predlogom, da ustavno sodišče ob že ugotovljeni neustavnosti določi način izvršitve svoje odločbe. 

Kot primerno, začasno in delno rešitev sodni svet ocenjujejo predlog ministrstva za pravosodje, ki bi sodnikom zagotovil 1.071,59 evra bruto dodatka za opravljanje funkcije. S tem bi se osnovna sodniška plača izenačila z osnovno poslansko, kar sodni svet vidi kot primerno sorazmerje. Dodatek bi se izplačal mesečno, od 1. junija 2023, ko je bila ustavno sodišče ugotovilo neustavnost.

"Za nas je bil sicer ves čas edini sprejemljivi datum 3. januar letos, ko je potekel rok za uresničitev ustavne odločbe," je poudaril Horvat.

Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Ustavna odločba glede sodniških plač bo izvršena v najkrajšem mogočem času #video

Ta rešitev bi veljala začasno, do celovite ureditve plačnega sistema za sodnike. Prav tako rešitev ne pomeni uresničitve odločbe ustavnega sodišča v celoti. "Pri vprašanju spoštovanja odločbe ustavnega sodišča gre za bistvo načela pravne države, ki ni povezano s celovitim urejanjem plačnega sistema v javnem sektorju, na kar se v javnosti sklicujejo najvišji predstavniki izvršilne oblasti," je pojasnil Horvat.

Pri tem se ustvarja vtis, da se iz nekega razloga sodnikom pri urejanju njihovih plač mudi bolj kot drugim predstavnikom javnega sektorja. "Mi smo že imeli dogovor z nekdanjo ministrico za javno upravo, da se odločitev ustavnega sodišča rešuje prioritetno. V tem smislu je bil tudi z naše strani podpisan dogovor, ki pa ga izvršilna veja oblasti kljub nasprotnim pričakovanjem nato ni podpisala," je dodal Horvat. 

Sodstvo naj ostane varuh ustavne ureditve

Med stališči so še izpostavili, da naj sodstvo kljub kršitvam temeljnih ustavnopravnih načel zakonodajne in izvršilne oblasti še naprej deluje kot dostojanstven varuh ustavne ureditve, ki državljankam in državljanom ter drugim osebam zagotavlja sodno varstvo. 

Sodni svet namerava še naprej obveščati pristojne evropske institucije o neizvršitvi odločbe ustavnega sodišča in neupoštevanju priporočil evropske komisije za sprejem ukrepov za ureditev materialne neodvisnosti sodnikov.

Odziv ministrice: Podali so konstruktiven predlog

Danes predstavljen predlog Sodnega sveta za način izvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah je za pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pričakovan in popolnoma legitimen. Kot je ocenila, gre za prvi konstruktiven predlog reprezentativnega organa sodstva, kakšna vrednost bi po interpretaciji sodnikov pomenila izvršitev ustavne odločbe.

Sodni svet kot primerno začasno in delno rešitev, usmerjeno v odpravo neustavnosti, ocenjuje predlog ministrstva za pravosodje. 

"Danes so torej s Sodnega sveta prvič sporočili mnenje nekega reprezentativnega organa sodnikov. To je pravzaprav prvič, da operiramo s številko z njihove strani. Upam, da se bomo o tem še pogovarjali," je danes predlog komentirala ministrica za pravosodje Švarc Pipan.

Plače ne izenačene, ampak sorazmerne

Po njenih besedah gre za znesek, pridobljen na izračunu razlike med plačo najslabše plačanega sodnika in najslabše plačanega poslanca. Obenem je opozorila, da ustavno sodišče v svoji odločbi ni zahtevalo, da bi morale biti plače najslabše plačanih sodnikov in poslancev izenačene, temveč da ne smejo obstajati bistvena nesorazmerja.

Ministrica je pozvala koalicijo k nadaljnjemu iskanju rešitev, sindikate javnega sektorja pa k čim prejšnji sklenitvi pogajanja z ministrstvom za javno upravo. "Prej ko pridemo do skupne rešitve glede plačnih položajev v javnem sektorju, prej se v tem paketu lahko uresniči tudi ustavna odločba," je dejala.  | Foto: Bojan Puhek Ministrica je pozvala koalicijo k nadaljnjemu iskanju rešitev, sindikate javnega sektorja pa k čim prejšnji sklenitvi pogajanja z ministrstvom za javno upravo. "Prej ko pridemo do skupne rešitve glede plačnih položajev v javnem sektorju, prej se v tem paketu lahko uresniči tudi ustavna odločba," je dejala. Foto: Bojan Puhek "Morda je celo najboljša pot, tudi najbolj jasna, da ustavno sodišče pove natančno, kaj ocenjuje kot tisto primerno vrednost sodniške plače, kajti očitno se v vseh teh pogovorih nismo mogli uskladiti s sodniki, kakšen ta znesek je," je izpostavila ministrica.

Znova je še poudarila, da je treba omenjeno odločbo ustavnega sodišča izvršiti, in pozvala koalicijo k nadaljnjemu iskanju rešitev, sindikate javnega sektorja pa k čim prejšnji sklenitvi pogajanja z ministrstvom za javno upravo. "Prej ko pridemo do skupne rešitve glede plačnih položajev v javnem sektorju, prej se v tem paketu lahko uresniči tudi ustavna odločba. Tudi z vidika spoštovanja ustavne odločbe apeliram na sindikate, da razumno in konstruktivno nadaljujejo pogajanja," je še dejala ministrica.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.
Vladimir Horvat
Novice Predsednik sodnega sveta: Upanje umre zadnje
Sodniki
Novice Sodniki začenjajo dvotedenski opozorilni protest
Ne spreglejte