Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 9. 2016,
9.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

7

Natisni članek

Vladimir Vodušek Piranski zaliv dogovarjanje Janez Janša Janez Janša Ivo Sanader Anton Rop

Sobota, 3. 9. 2016, 9.04

6 let, 7 mesecev

Sodišče razveljavilo sodbi Antonu Ropu zaradi izdaje tajnih podatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

7

Anton Rop | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je na sodišče vložil odvetnik nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, in razveljavilo sodbi, s katerima je bil Rop obsojen zaradi izdaje tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni aferi.

Zadevo je vrnilo okrajnemu sodišču v ponovno odločanje, v Dnevniku pišeta Tatjana Tanackovič in Suzana Kos.

Senat vrhovnega sodišča je po navedbah časnika pritrdil navedbam Ropovega odvetnika Emila Zakonjška, da sodba okrajnega sodišča v Ljubljani "nima razlogov o odločilnem dejstvu", "da iz sodbe ne izhaja, da bi bili podatki, ki jih je novinarju sporočil obsojenec, ob njihovem nastanku označeni za tajne", zato je sodbo razveljavilo.

Zadeva zastara v začetku leta 2018

Okrajno sodišče bo moralo tako o zadevi znova odločati. Časa za ponovljeno sojenje bo po navedbah Dnevnika nekoliko manj, kot bi ga bilo sicer, saj je vrhovno sodišče potrebovalo šest mesecev, da je sodbo poslalo na višje sodišče. Zadeva zastara februarja 2018.

Anton Rop je dejal, da sta se takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. | Foto: Bojan Puhek Anton Rop je dejal, da sta se takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. Foto: Bojan Puhek

Rop je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku izjavil, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.

Rop ni vedel, da ga Vodušek snema

Vodušek je pogovor objavil na nacionalni televiziji, čeprav naj bi šlo za neformalni pogovor, ki ni bil za objavo, Rop pa tudi ni vedel, da ga Vodušek snema. Rop je bil nato leta 2013 obsojen na 10.000 evrov denarne kazni, v civilni tožbi pa se je z Janšo poravnal.

Ne spreglejte