Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 3. 2018,
10.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

22

Natisni članek

tožilstvo sodišče Balkanski bojevnik

Torek, 20. 3. 2018, 10.37

6 let, 1 mesec

"Balkanski bojevniki" spoznani za krive, Tošić v hišni pripor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

22

balkanski bojevnik, Dragan Tošić | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Osem let po aretacijah je sodišče obtožene v zadevi Balkanski bojevnik spoznalo za krive mednarodnega tihotapljenja s kokainom. Prvoobtoženi Dragan Tošić je obsojen na 16 let in pol zapora, vsi skupaj so dobili 85 let zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Tošiću, ki je organiziral delo kriminalne združbe, preostali pa so delovali po njegovih navodilih, je sodišče določilo hišni pripor. Ob njem bodo v hišnem priporu še Peter Khermayer (deset let zapora), Mirzet Lucević (šest let in šest mesecev zapora) in Miralem Lucević (šest let zapora), v priporu pa bosta Jakob Remškar (11 let in šest mesecev zapora) in Dragan Beljaks.

V zaporno kazen se jim bo štelo tudi dve leti in pol, ki so jih obtoženi preživeli v priporu od maja 2010 do novembra 2012.

Združba je bila del mednarodne združbe. Po ugotovitvah sodišča je bila hierarhično organizirana, stike s srbskim delom pa je imel Tošić. Med drugim tudi z Darkom Šarićem.

Določeni so skrbeli za komunikacijo med višje in nižje rangiranimi člani, drugi za hrambo in varovanje, prevoz droge ter ponarejanje dokumentov za najem vozil in stanovanj, s katerimi so drogo prenašali oziroma kjer so jo skladiščili.

Petnajst obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik (na prvem sojenju so bili oproščeni) je sodišče na ponovljenem sojenju spoznalo za krive. Branje sodbe bo trajalo več ur. Zadeva se bo zagotovo preselila na višje sodišče.
 

Obe strani napovedali pritožbo

Tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin sta zadovoljni s sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik, ki je z obsodbami v večji meri sledilo njunemu predlogu. "Pritožili se bomo na oprostilni del sodbe, najverjetneje pa tudi na odločitev glede pripora," je v izjavi medijem dejala Žgajnarjeva.

Na drugi strani odvetnik Janez Koščak, zagovornik Tošića, tako visoke kazni ni pričakoval. "Če sem popolnoma iskren, sem pričakoval oprostilno sodbo v večjem delu," je pojasnil medijem in napovedal pritožbo. To je napovedal tudi Saš Ravnik, odvetnik  Beljkaša. STA

Začelo se je leta 2010

Zgodba se odvija od maja 2010, ko so obtožene aretirali v pravi filmski akciji. Leto pozneje se je začelo sojenje, zaradi izločitve velikega dela dokazov pa je večina lahko odkorakala na prostost. Višje sodišče je prvostopenjsko oprostilno sodbo razveljavilo, novo sojenje se je začelo pred skoraj natanko dvema letoma. Od takrat so na sodišču našteli kar 128 obravnav.

Specializirano tožilstvo je zahtevalo podobno visoke kazni kot na prvem sojenju. Domnevnega vodjo slovenskega dela mednarodnega narkokartela Dragana Tošića bi za zapahe poslalo za 19 let in sedem mesecev.

Balkanski bojevnik | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Združba naj bi kokain sama tovorila iz Južne Amerike

Združba naj bi v Južni Ameriki odkupovala kokain in ga na čezoceanskih ladjah prevažala do italijanskih pristanišč ter nato skladiščila v stanovanjih po severni Italiji. Prav zaseg dveh ton kokaina na jahti v Urugvaju oktobra 2009 je preiskovalcem omogočil, da so svojo preiskavo razširili in iskali preprodajalce iz različnih držav.

Na prejšnjem sojenju je sodni senat novembra 2012 za krive spoznal štiri obtožence, ki so delovali v Italiji - Anesa Selmana, Bublića, Udrihovo in Zupana. Preostali so po izločitvi dokazov, pridobljenih v Sloveniji in Srbiji, odkorakali na prostost. V ponovljenem sojenju so se na zatožni klopi ob prvič oproščenih znašli tudi Bublić, Zupan in Udrihova, ki jim tokrat specializirano tožilstvo očita še hudodelsko združevanje, za kar prvič niso bili obsojeni. Selman je pobegnil v BiH.

Na Planet TV prihaja serija desetih dokumentarnih oddaj o posameznih primerih prekrškov, zločinov in kriminalnih dejanj, ki so s svojo vsebino spremenili Slovenijo. Oddaja Kartoteka bo na sporedu ob petkih ob 21.00, prvič že 23. marca.
Ne spreglejte