Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
8.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

8

Natisni članek

orožje Kalašnikov Slovenska vojska

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 8.35

6 let, 7 mesecev

Slovenski vojaki bodo spet streljali z jugoslovanskimi puškami

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

8

Slovenska vojska | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slovenska vojska v uporabo vrača jugoslovansko verzijo puške kalašnikov izdelovalca Crvena zastava. Oboroženim silam namreč zmanjkuje denarja za nakup streliva za sodobne belgijske avtomatske puške FN 2000 S.

V vrhu vojske pravijo, da se zaloge streliva za belgijsko avtomatsko puško zmanjšujejo že od leta 2013, v Delu poroča Rok Kajzer. "Glavni vzrok za manjšanje zalog so nezadostna finančna sredstva v zadnjih nekaj proračunskih obdobjih," pravijo.

Vojska: Kalašnikovk nismo nikoli izločili iz uporabe

Kaj za vojsko pomeni vrnitev kalašnikovk v operativno uporabo? Teh pušk vojska nikoli ni izločila iz operativne uporabe. V formacijah enot Slovenske vojske je sicer predvidena jurišna puška FN 2000 S, se pa jugoslovanska kalašnikovka uporablja kot alternativna oborožitev oziroma kot oborožitev za vojaško strateško rezervo, pa tudi kot oborožitev, s katero se izvajajo tekmovanja v strelski ligi Slovenske vojske, pravi tiskovni predstavnik vojske Simon Korez.

"Trenutna višina zalog streliva za avtomatsko puško AP F2000S omogoča uresničevanje poslanstva Slovenske vojske v vojni in miru. Zaloge trenutno ne omogočajo optimalnega usposabljanja, vendar načrtujemo izboljšano stanje popolnitve že v letošnjem letu. Natančen podatek o količini zalog streliva je varovan podatek," pojasnjuje Korez.

Kot je še dodal, je ministrstvo za obrambo s podjetjem Ancelj iz Novega mesta julija letos podpisalo pogodbo za nabavo treh milijonov kosov streliva kalibra 5,56 po ceni 0,237 evra za kos brez DDV.

Zastava M70 kalibra 7,62 x 39, ki jo Slovenska vojska vrača v uporabo, je jugoslovanska jurišna puška, zasnovana na osnovi sovjetskih pušk AK-47 in AKM, ki ju je za Rdečo armado leta 1947 razvil Mihail Timofejevič Kalašnikov. Puško proizvaja srbsko podjetje Zastava iz Kragujevca.

Jurišne puške FN 2000 belgijskega proizvajalca FN Herstal Slovenska vojska uporablja od leta 2006. Puške imajo standardni kaliber zveze Nato 5,56 x 45. 

Proračun za obrambo se krči

Obrambni proračun za prihodnje leto se bo v primerjavi z letošnjim skrčil še za dodatne štiri milijone. Letos smo oziroma bomo za obrambni sektor namenili okoli 348 milijonov evrov, prihodnje leto naj bi mu namenili še štiri milijone manj, torej 344 milijonov. Na obrambnem ministrstvu pa pri tem poudarjajo, da je novi predlog za prihodnje leto za 22 milijonov višji in naj bi, če bo sprejet, znašal nekaj več kot 366 milijonov evrov.

Ne spreglejte