Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2019,
8.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Slovenija dan državnosti ZDA Mike Pompeo

Torek, 25. 6. 2019, 8.09

4 leta, 10 mesecev

Dan državnosti in 28. obletnica osamosvojitve

Ob dnevu državnosti številne čestitke voditeljev držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Slovenija, slovenska zastava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenija danes praznuje dan državnosti. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že v ponedeljek zvečer, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja. Pred proslavo je bila slavnostna seja državnega zbora. V predsedniški palači pa so danes odprli vrata obiskovalcem.

V uradu predsednika republike so za dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve Slovenije tradicionalno odprli vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo je postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci so si lahko pod strokovnim vodstvom ogledali palačo. Nagovoril ji je predsednik Pahor. Sledil je kratek kulturni program.

Na minulih 28 let, kolikor je minilo od razglasitve neodvisnosti in samostojnosti Slovenije, je treba pogledati kot na zgodbo o uspehu, je dejal Pahor. Če pogledamo iz zgodovinske distance, hodimo po pravi poti, je ocenil.

Spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu, ob katerem je dopoldne položil venec, je po njegovih besedah nekaj, kar izpričuje velik duhovni in politični napredek v državi. "Nekatere rane iz preteklosti se celijo," je ocenil. Sicer pa je bila že ustanovitev države po njegovih besedah "sprava par excellence".

Pri spomeniku Policijskega veteranskega društva Sever na mejnem prehodu Ljubelj pa bo ob 14. uri slovesnost, ki so jo pripravile veteranske organizacije in tržiška občina. Govornik bo minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Z različnimi prireditvami bodo dan državnosti počastili tudi v številnih drugih občinah.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan pozneje se je začela osamosvojitvena vojna.

Številne čestitke iz različnih držav

Predsednik Borut Pahor sicer danes prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali papež Frančišek, predsednik ZDA Donald Trump, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Francije Emmanuel Macron in ruski predsednik Vladimir Putin, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahorju so čestitali še švicarski predsednik Ueli Maurer, nizozemski kralj Willem-Alexander, švedski kralj Carl XVI. Gustaf, srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Črne gore Milo Đukanović, generalni guverner Avstralije Peter Cosgrove, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, češki predsednik Miloš Zeman, predsednik Kube Miguel Mario Diaz Canel Bermudez, predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, japonski cesar Naruhito in številni drugi.

Papež Slovencem zaželel srečo

Papež Frančišek je v čestitki zapisal, da Sloveniji ob državnem prazniku želi, da bi pri nas vladale vrednote, kot sta pravičnost in varnost, in da bi ljudje živeli v družbi, ki je solidarna. Vsem Slovencem je zaželel srečo in uresničitev njihovih želja.

Trump: Amerika je ponosna, da ima Slovenijo za prijateljsko državo

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil predsednik Trump, ki je zapisal, da so Američani podpirali Slovenijo ves čas od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1992. Letos, ob 15-letnici članstva Slovenije v EU in NATO, lahko ugotovimo, da se je sodelovanje v teh letih poglobilo, in cenimo zavezanost Slovenije transatlantski perspektivi, je zapisal. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo in sodelovanje v misijah Nata, ki je dokaz zavezanosti miru in varnosti po svetu. Ob tem je ameriški predsednik poudaril ključno vlogo predsednika Pahorja pri letošnjem srečanju pobude Tri morja. Amerika je ponosna, da ima Slovenijo za prijateljsko in zavezniško državo, je sklenil svojo čestitko predsednik Trump.

Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v imenu ameriške vlade iskreno čestital Slovencem. Dan državnosti sicer praznujejo povsod po ZDA, kjer živijo Slovenci.

triglav
Novice Tajna misija na Triglav: posnetki dogodka, ki je povezal Slovenijo #video

Melania Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Hrvaška predsednica je v čestitki zapisala, da verjame, da bosta z nadaljnjim dialogom in konstruktivnim sodelovanjem s slovenskim predsednikom krepila prijateljske odnose v dobrobit državljanov obeh držav. Verjamem, da je sodelovanje dveh sosednjih držav zelo pomembno tudi za varnost in blaginjo v vse bolj kompleksnem globalnem okviru, je še zapisala.

Predsednik Švice Maurer je zapisal, da želi predsedniku in državljanom Slovenije ob nacionalnem prazniku blaginjo in vse dobro. Hkrati je izrazil veselje nad obiskom predsednika Pahorja v Bernu, ki bo 19. septembra letos.

Putin Slovencem zaželel blaginjo

Ruski predsednik Putin je Pahorju v čestitki sporočil, da imajo rusko-slovenski odnosi tradicionalno konstruktiven značaj. Prepričan je, da bi s skupnimi napori lahko zagotovili še nadaljnji razvoj dialoga in obojestransko koristnega sodelovanja med državama na različnih področjih in v prid ljudem Rusije, Slovenije in vse Evrope. Putin je na koncu zaželel vsem državljanom Slovenije blaginjo in napredek.

vladimir putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednik Francije Macron je zapisal, da je vesel, da lahko izreče iskrene čestitke državi, ki jo s Francijo povezuje enaka pripadnost EU in njenim vrednotam. Državi sta stkali tesne vezi prijateljstva in takšno sodelovanje je potrebno, da lahko Evropa da konkreten odgovor na izzive, s katerimi se srečuje na področjih podnebja, varnosti, migracij in gospodarstva, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Dan državnosti praznujejo tudi v ZDA

Dan državnosti sicer praznujejo povsod po ZDA, kjer živijo Slovenci. Dan državnosti so 13. junija v rotundi mestne hiše proslavili med drugim v Clevelandu. Prireditve v organizaciji generalnega konzula Andreja Rodeta se je udeležil tudi župan Frank Jackson, kulturni del pa so popestrili Fantje na vasi.

Prejšnji teden sta bili proslavi tudi na veleposlaništvu v Washingtonu, v Bethlehemu v Pensilvaniji pa je bil tradicionalni dvig slovenske in ameriške zastave pred mestno hišo, ki se ga je udeležil tudi župan Robert Donchez.

Slovenci v Bethlehemu, ki večinoma izvirajo iz Prekmurja, so v petek slavili tudi 90. rojstni dan glavnega pobudnika za praznovanje dneva državnosti z dvigom zastave Stephena Antalicsa. Upokojeni profesor univerze Lehigh je organiziral uspešen upor proti zaprtju slovenske katoliške cerkve Sv. Jožefa v Bethlehemu.

Dokazal, da niso "Windish", kot so trdili Madžari

Hvaležni rojaki so mu ob 90. rojstnem dnevu izročili posebno priznanje. V zgodovini bo ostal zapisan kot raziskovalec, ki je prebivalcem Bethlehema, ki so bili po rodu iz Prekmurja, znanstveno dokazal, da niso "Windish", kot jih je pred več kot stoletjem prepričala madžarska propaganda, ampak Slovenci.

Dan državnosti bodo v sredo na sedežu ZN proslavili tudi v New Yorku na sprejemu, ki ga organizira slovenska misija pri ZN pod vodstvom veleposlanice Darje Bavdaž Kuret.

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti
Novice Pahor: V prihodnosti bomo lažje ukrepali, ker smo suvereni in imamo državo #foto #video

 

Ne spreglejte