Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2019,
6.59

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

26

Natisni članek

praznik proslava vojna za Slovenijo dan državnosti

Ponedeljek, 24. 6. 2019, 6.59

4 leta, 9 mesecev

Pahor: V prihodnosti bomo lažje ukrepali, ker smo suvereni in imamo državo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

26

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti | Državljankam in državljanom je predsednik države Borut Pahor zaželel, da bi ostali pogumni, saj pogumne spremlja sreča. | Foto STA

Državljankam in državljanom je predsednik države Borut Pahor zaželel, da bi ostali pogumni, saj pogumne spremlja sreča.

Foto: STA

Na osrednji državni proslavi pred dnevom državnosti je predsednik republike Borut Pahor poudaril, da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. Z njo smo dejavnik v svetu, je dejal in opozoril na odgovornost, ki jo imamo do otrok, da jim omogočimo domovino, v kateri se nihče ne bo čutil izključenega.

Kot je dejal predsednik Borut Pahor, je ustanovitev samostojne in neodvisne države pred 28 leti najveličastnejši mejnik v naši narodovi zgodovini. "S samostojno državo smo enakopraven del svetovne ureditve. Republika Slovenija je suverena članica mednarodne skupnosti. Mi smo dejavnik navznoter in navzven," je poudaril.

V naš novi dom je zasijala svoboda kot nikoli prej

Spomnil je na dogodek izpred 30 let, ko je Tone Pavček prebral majniško deklaracijo. V njej so bile zapisane zahteve za demokracijo, suvereno državo in za njene povezave v okviru prenovljene Evrope. Napovedala je vse, kar je nato slovenski narod mirno, potrpežljivo, pogumno in odločno dosegel v prid svojih najbolj temeljnih in življenjskih stremljenj, da je v naš novi dom zasijala svoboda kot nikoli prej, je dejal predsednik.

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti | Foto: STA , Foto: STA ,

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan pozneje se je začela desetdnevna osamosvojitvena vojna.

V Sloveniji rojeni otroci so postali starši

Kot je poudaril, je samostojna Slovenija danes stara že toliko, da so v njej rojeni otroci že postali starši: "Zlasti za zdajšnjo generacijo otrok velja, da svojo državo brezpogojno čutijo tudi kot svojo domovino".

Zgodovinske okoliščine po besedah Pahorja njihovim staršem in starim staršem nalagajo odgovornost, da jim po najboljših močeh omogočijo prihodnost, o kateri sanjajo. To pomeni, "da oblikujemo strpno družbo, v kateri je vsakomur mogoče izraziti svoje misli, ki pa morajo spoštovati dostojanstvo in svobodo drugega".

Umetniški program z naslovom Sapere Aude – Drznimo si vedeti  je skupaj s sodelavci pripravil režiser in scenograf Matej Filipčič. V središču letošnjega programa je vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi.

Obenem pomeni tudi, da "oblikujemo gospodarsko in socialno močno in povezano družbo, ki je hkrati dovolj tekmovalna in solidarna, da pošteno ustvarja ter pravično deli", pa tudi, da "razvijemo vse elemente naše državnosti, pravno, socialno, kulturno in vse druge, ki so orodje našega suverenega življenja navznoter in navzven v mednarodni skupnosti".

Ta odgovornost do naših otrok po besedah predsednika pomeni tudi, da spodbujamo vse oblike radovednosti, iskanj, novih znanstvenih dognanj in tehnološkega napredka, ki naj omogočijo nove rešitve za nove in stare težave sodobnega sveta. In tudi, da pazimo na naš jezik in na vse kulturno, kar nas določa kot narod.

Otrokom moramo ohraniti lepo in zdravo okolje

"Ta odgovornost pomeni, da zdaj, tudi na podlagi nespornih znanstvenih ugotovitev o spreminjanju podnebja, našim otrokom in njihovim otrokom ohranimo lepo in zdravo okolje" ter da vse težave doma in po svetu rešujemo po mirni poti. In naposled, da aktivno gradimo skupen evropski dom, je še dodal.

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti | Foto: STA , Foto: STA ,

Lažje bomo ukrepali, ker smo suvereni in imamo lastno državo

Po njegovih besedah sicer ne vemo, kaj se bo dogajalo v prihodnosti, "vemo pa, da bomo v morebitnih novih prelomnih časih ukrepali lažje in bolj učinkovito prav zato, ker smo suvereni in imamo svojo lastno državo". Hkrati je poudaril, da je pametno do neke mere ločiti med politiko in oblastjo na eni strani ter državo kot institucijo na drugi. 

Proslave so se udeležili številni visoki gostje, vidni predstavniki političnega in družbenega življenja, med drugim predsednika vlade in državnega zbora Marjan Šarec in Dejan Židan. | Foto: STA , Proslave so se udeležili številni visoki gostje, vidni predstavniki političnega in družbenega življenja, med drugim predsednika vlade in državnega zbora Marjan Šarec in Dejan Židan. Foto: STA ,

Simonovič spomnil na veličino osamosvojitvenih dejanj 

Slovenski narod si je skozi zgodovino vedno moral utirati pot za svoj obstanek, nemalokrat se je znašel v podrejenem položaju, a se je uspel upreti, preživeti in se ohraniti, pa je na slavnostni seji DZ dejal podpredsednik DZ Branko Simonovič. Spomnil je "na veličino in hrabrost dejanj", ki so vodila v samostojno državo.

Podpredsednik DZ Branko Simonovič je v slavnostnem govoru izrazil "poklon narodu, ki se je v tistih zahtevnih časih povezal in poenotil". "Ta poklon gre vsem Slovenkam in Slovencem doma in v tujini, vsem državljankam in državljanom. In ta poklon gre tudi vsem prijateljem Slovenije širom sveta, ki so jo na tej poti podpirali in bodrili," je povedal na slavnostni seji DZ. | Foto: STA , Podpredsednik DZ Branko Simonovič je v slavnostnem govoru izrazil "poklon narodu, ki se je v tistih zahtevnih časih povezal in poenotil". "Ta poklon gre vsem Slovenkam in Slovencem doma in v tujini, vsem državljankam in državljanom. In ta poklon gre tudi vsem prijateljem Slovenije širom sveta, ki so jo na tej poti podpirali in bodrili," je povedal na slavnostni seji DZ. Foto: STA ,

Z današnjega gledišča marsikatero izmed takratnih odločitev po njegovih besedah presojamo drugače. Kot je poudaril, pa na složnost izpred treh desetletij še vedno gledamo enako. "Sanjali smo o odprti družbi, gospodarskem razcvetu, politični stabilnosti, kamor so nas vodile misli o boljši prihodnosti za nas in naše zanamce," je dejal.

Verjeli smo vase, v mednarodno skupnost in hrepeneli po narodni enotnosti v mladi, upanja polni državi. Smele odločitve so se odrazile v našem razvoju in tudi mednarodna skupnost je v nas po besedah Simonoviča prepoznala kredibilnega partnerja. Letos smo zaznamovali 15-letnico našega članstva v Evropski uniji in zvezi Nato in leta 2021 bomo že drugič predsedovali Svetu Evropske unije.

Pahor: Ohranjati moramo spomin na čas pred 28 leti

Pred osrednjo proslavo pa je bil pri predsedniku države sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo. Ohranjati moramo spomin, da je Slovenija po razglasitvi samostojnosti doživela napad, ki ga je z enotnostjo odbila v vojni in ubranila neodvisnost in samostojnost, je ob tem dejal Pahor.

Fotogalerija
1 / 10

Samostojnost je Sloveniji omogočala, da je dobila mednarodno priznanje in nadaljevala pot v mednarodno skupnost kot suverena država, je spomnil Pahor na sprejemu, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, prav tako pa sta bila navzoča minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za obrambo Karl Erjavec.

Otroci vedo o nastanku domovine manj, kot bi si želeli

"Nikoli ne sme izginiti iz našega kolektivnega zgodovinskega spomina, da smo morali boj za svojo svobodo plačati z žrtvami tudi poleti 1991, ko so bile žrtve in ranjeni tako med civilisti kot med vojaškimi oziroma policijskimi vrstami," je opozoril Pahor. Ugotavlja, da so danes otroci ponosni na svojo domovino, a da o njenem nastanku vedo manj, kot bi si želeli.

Vse Slovenke in Slovence je prosil, da se ob dnevu državnosti s ponosom spomnijo na čas pred 28 leti in pomislijo na to, da so bile za obrambo neodvisnosti potrebne tudi žrtve. "Zdaj smo dolžni storiti vse, da s svojimi ravnanji in spominom na to pazimo, da naši otroci tega ne bodo nikoli izgubili izpred oči," je pozval.

Za nekatere je bil čas veselja tudi čas žalosti

Rudolf Lah iz Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih '91 je dejal, da je bil čas, ko smo dobili svojo državo, čas veselja. A hkrati je bil za tiste, ki so izgubili svojce ali svoje zdravje, tudi čas žalosti, je opozoril. "Vsi tisti, ki smo pred 28 leti aktivno sodelovali v osamosvojitvenih dogodkih, smo del temeljev Slovenije," je dodal. "Čas je, da Slovenija prizna naše žrtve in aktivno začne reševati težave, na katere opozarjamo ob vsakokratnih sprejemih," je pozval.

Želijo si, da bi otroci padlih prejeli odškodnine

Predsednik združenja Drago Koprčina je dejal, da skušajo za kolege, ki so vojni invalidi brez urejenega statusa, urediti njihov položaj. Prav tako si prizadevajo, da bi otroci padlih prejeli odškodnine. Vlada Marjana Šarca je imenovala medresorsko skupino, ki naj bi skušala urediti odprta vprašanja, je povedal.

"Ob vsaki obletnici na dan pride bolečina zaradi izgube"

"Ob vsaki obletnici vojne za Slovenijo se spomnimo časa, ko je oče padel, na dan pa pride bolečina zaradi izgube," je dejala Jasmina Molan. Z dogodki, kot je današnji sprejem, pa po njeni oceni država ustrezno poskrbi za obeleževanje spomina na čas pred 28 leti.

Marjan Šarec Luka Mesec
Novice Šarec o nezadovoljni Levici: Če ne bo dovolj glasov, bo vlada pač razpadla #video

Šarec: Za politikantstvo bo čas po prazniku

Predsednik vlade Marjan Šarec pa je prek videokonference danes že nagovoril pripadnike Slovenske vojske (SV) na mednarodnih misijah ter pohvalil njihovo delo in prispevek. Pozval je tudi k skupnemu praznovanju rojstnega dne Slovenije brez političnih sporov. "Za politikantstvo bo čas po prazniku," je dejal Šarec.

Marjan Šarec Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA , Šarec je po pogovoru s poveljniki misij SV v mednarodnih operacijah in na misijah, na katerem je za zaprtimi vrati sodeloval tudi vrh Slovenske vojske z generalmajorko Alenko Ermenc in obrambnim ministrom Erjavcem, poudaril, da Slovenija "na ta način prispeva dobršen del svojih naporov k ohranjanju miru in stabilnosti v svetovnem merilu".

Marjan Šarec
Novice Šarec kupnino za Abanko označil za razmeroma dobro

"Na misije in na vse pripadnike in pripadnice na misijah smo lahko izjemno ponosni, zlasti na predvečer praznika dneva državnosti, ko smo pred 28 leti praktično sami bili območje, kjer bi se lahko zgodilo, da bi imeli kakšno takšno misijo," je na novinarski konferenci sporočil premier.

"Na državo smo lahko ponosni"

Pri tem je pozval k zaznamovanju dneva državnosti, kot se ob tej priložnosti spodobi. "Na predvečer praznika je zelo pomembno, da se zavedamo, kaj je država, kaj je državnost in kaj je postavljanje teh atributov pred lastne interese," je dejal Šarec in dodal, da je v naši družbi premalo zavedanja, kaj pomeni lastna država. "Na državo smo lahko ponosni. Marsikateri narod po svetu še vedno nima te sreče," je še dejal Šarec.

Premier poudaril, da spora z Levico z njegove strani ni

Na novinarsko vprašanje o trenjih v koaliciji, prihodnosti vlade in odnosih z Levico je odgovoril, da bi se pred dnevom državnosti tovrstni spori morali pustili ob strani, da bi praznik obeležili primerno. Prihodnost koalicije bo sicer po njegovih besedah takšna, kot jo bodo naredili partnerji znotraj in zunaj koalicije. Zatrdil je, da vse stranke jemlje resno, tudi Levico.

"Je pa seveda razlika med delom v praksi in med tistim, kar nekdo želi, da bi se naredilo. Niso vse stvari vedno izvedljive samo na tak način, kot to želi Levica. Moramo se zavedati, da je v koaliciji pet partnerjev in da je treba tudi te interese usklajevati," je še poudaril Šarec in dodal, da vsaj z njegove strani spora z Levico ni.

Predsednik Pahor, minister za notranje zadeve Poklukar in minister za obrambo Erjavec so danes položili tudi venec k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 na Novih Žalah. 

Ne spreglejte