Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
29. 7. 2020,
16.56

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

epidemija COVID-19 Hrvaška Slovenija karantena mejna kontrola Združeno kraljestvo

Sreda, 29. 7. 2020, 16.56

3 leta, 9 mesecev

Združeno kraljestvo dopolnilo svoj zeleni seznam

Slovenija je za Združeno kraljestvo postala zelena

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
grad Edinburgh na Škotskem | Grad v Edinburgu, glavnem mestu Škotske | Foto Getty Images

Grad v Edinburgu, glavnem mestu Škotske

Foto: Getty Images

V senci množičnega britanskega medijskega poročanja o nedavni uvrstitvi Španije na seznam držav, od koder je pri vrnitvi v Združeno kraljestvo obvezna 14-dnevna karantena, je ostalo skoraj neopaženo, da je London svoj zeleni seznam dopolnil še s petimi državami. Ena od njih je – Slovenija.

Slovenskim državljanom, ki se odpravijo v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, kakor tudi državljanom Velike Britanije in Severne Irske, ki se v svojo domovino vračajo po bivanju v Sloveniji ali so skozi našo državo potovali le v tranzitu, od torka ni več treba v obvezno 14-dnevno karanteno po prihodu v Združeno kraljestvo.

 Britanski parlament in znameniti Big Ben v Londonu - od torka, 28. julija, potniki iz Slovenije ne glede na državljanstvo lahko vstopajo v Združeno kraljestvo brez obvezne 14-dnevne karantene. | Foto: Srdjan Cvjetović Britanski parlament in znameniti Big Ben v Londonu - od torka, 28. julija, potniki iz Slovenije ne glede na državljanstvo lahko vstopajo v Združeno kraljestvo brez obvezne 14-dnevne karantene. Foto: Srdjan Cvjetović

Za Britance boleča uvrstitev Španije v rdeče

Britance, ki množično dopustujejo v Španiji, je presenetila odločitev Londona, da morajo od nedelje, 26. julija, vsi, ki v Združeno kraljestvo vstopajo iz Španije, v 14-dnevno karanteno. Nezadovoljni so tudi letalski prevozniki in številni drugi, pri katerih bo ta odločitev vplivala na poslovanje in prihodke.

Ogorčen je tudi španski premier Pedro Sanchez, ki meni, da gre za nepravično potezo, češ, da imajo številni deli Španije boljšo epidemiološko sliko kot Združeno kraljestvo. Žal pa španske številke, ki so pred kratkim spet nevarno poskočile, zagotovo ne delujejo pomirjujoče.

Potres, seizmograf
Novice Zemlja se je zaradi splošne karantene veliko manj tresla

Slovenija (končno) prišla v zeleno ...

Dva dni pozneje pa je brez večjega medijskega hrupa začel veljati sklep, s katerim so na londonski seznam epidemiološko varnih držav dodali še štiri države, med njimi tudi Slovenijo. Preostale štiri države so Estonija, Latvija, Slovaška ter Sveti Vincencij in Grenadine.

V Sloveniji pa nas je presenetil prvotni britanski seznam, objavljen 3. julija, na katerem Slovenije ni bilo. Skoraj mesec dni je trajalo, da so v Londonu (končno) uvrstili Slovenijo na svoj zeleni seznam.

london velika britanija
Novice Britanci presenetili: Hrvaška varna, Slovenija ne

… Hrvaška (vsaj za zdaj še) ostaja na zelenem seznamu

Hrvaška, kjer številke le niso tako ugodne kot v Sloveniji, je bila že od začetka na londonskem zelenem seznamu in na njem ostaja še naprej.

Toda ravno danes so v britanskem tisku sprožili ugibanja, da bi Združeno kraljestvo lahko že v prihodnjih dveh dneh z zelenega seznama izločilo Belgijo in Luksemburg ter da pozorno spremljajo tudi razmere na Hrvaškem.

Irska, podeželje, kmetijstvo, poljedelstvo
Novice To je članica EU, ki je na svoj oranžni seznam uvrstila tudi Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo ...

Dalmacija bi lahko obubožala zaradi množičnih fantovščin in porok

Morebitna izključitev Hrvaške z zelenega seznama Združenega kraljestva bi bila žebelj v krsto dalmatinskega in predvsem južnodalmatinskega turizma, ki je komaj začel kazati znake življenja tudi po zaslugi številnih letalskih povezav z Združenim kraljestvom, te so stekle šele pred nekaj dnevi.

Čeprav v Istri in Kvarnerju dosegajo skoraj dve tretjini lanskega turističnega prometa, so v Dubrovniku še daleč od tega. Ne dosegajo niti tretjine lanskega turističnega prometa v tem obdobju, odhod Britancev pa bi pomenil nenadomestljivo izgubo.

Severna Finska - Božičkov urad
Novice Francija, Češka in Španija so Sloveniji varne, Finci pa so jih dali na rumeni seznam

Poroko preselili, da bi se izognili ukrepom

Žal pa Hrvaška še vedno ni sprejela ostrejših omejitev za množične zasebne dogodke, kot so fantovščine, poroke in pogrebi, ki so tudi danes glavni vir na novo potrjenih okužb na Hrvaškem.

Teh je bilo danes 71, od tega jih skoraj tretjino pripisujejo eni sami poroki v kraju Hrvace v zaledju Splita, več pa jih je tudi s pogreba v bližnjem Imotskem.

Covid-19. Koronavirus. Plaža. Dekle. Hrvaška.
Novice Na Hrvaškem 71 novih okužb, umrla je ena oseba #video

Eno od žarišč je tudi fantovščina v vukovarsko-sremski županiji – ker so v tej županiji omejili število ljudi na porokah, se je ta poroka premestila v Našice, s čimer so izigrali preventivne ukrepe, je poročal hrvaški portal Index.hr. Čez nekaj dni bomo videli, ali bodo nove številke odražale to selitev poroke.

Ne spreglejte