Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
13.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Natisni članek

orožje Slovenija ZDA strelski pokol

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 13.22

6 let, 7 mesecev

Slovenca, ki želi priti do orožja, čaka trnova pot

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

3

Orožje | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Po zadnjih dogodkih v Nemčiji, ko se je 18-letnik odpravil na strelski pohod, smo pogledali, kako lahko posameznik pride do strelnega orožja v Sloveniji. 

Po petkovem strelskem napadu v Nemčiji, ko je 18-letnik s pištolo na strelskem pohodu ubil 9 oseb, se vladna koalicija desnosredinskih krščanskih demokratov kanclerke (CDU) Angele Merkel in levosredinskih socialnih demokratov (SPD) strinjajo, da je za preprečitev podobnih tragedij potrebna strožja zakonodaja. A manevrskega prostora ni veliko, saj so nemški zakoni, ki urejajo pravico do nošenja in posedovanja orožja, med najstrožjimi na svetu.

Posameznik dovoljenje za nošenje orožja dobi šele, ko izpolni stroge kriterije in ima za to upravičen razlog. Samoobramba pri tem v Nemčiji ni zadosten pogoj. Orožje lahko Nemci pridobijo na tri načine:

  • za tekmovalno streljanje,
  • lov ter
  • za strokovnjake oziroma zbiralce (pri tem mora biti vsak nakup posebej odobren).

Napadalec v Münchnu dovoljenja za posedovanje orožja ni imel, ampak si ga je po prvih ugotovitvah policije pridobil nezakonito.

Eden izmed pogojev za pridobitev orožnega lista je tudi opravljeno usposabljanje in preizkus znanja o rokovanju z orožjem.  | Foto: Ana Kovač Eden izmed pogojev za pridobitev orožnega lista je tudi opravljeno usposabljanje in preizkus znanja o rokovanju z orožjem. Foto: Ana Kovač

Kako je s posedovanjem orožja v Sloveniji?

Med države z restriktivno politiko posedovanja orožja spada tudi Slovenija. Pogledali smo, kako si lahko posameznik po legalni poti priskrbi strelno orožje.

Kdor želi posedovati orožje, mora po zakonu o orožju iz leta 2005 imeti za to upravičen razlog, in sicer:

  • dokazati mora, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev te potreboval varnostno orožje;
  • predloži dokazilo, da je upravičen do lovskega orožja po predpisih o lovstvu;
  • je član strelske športne organizacije;
  • ima dokaze o podaritvi ali dedovanju orožja ali
  • poseduje dovoljenje za zbiranje orožja.

Za orožno listino potrebni posebni pogoji

Orožno listino, to je dovoljenje za nakup orožja in streliva, pa lahko dobi le oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • je dopolnila 18 let;
  • v zvezi z njo ni zadržkov javnega reda (ni bila pravnomočno obsojena za naklepno kaznivo dejanje z elementi nasilja ali prekršek zoper javni red in mir z elementi nasilja);
  • je zanesljiva (mu ni bila odvzeta poslovna sposobnost, ni odvisnik od alkohola ali mamil);
  • ima opravljen zdravniški pregled in
  • je opravila preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Vlogo za izdajo orožne listine posameznik vloži na upravni enoti, kjer ima stalno prebivališče. A tudi z orožnim listom v roki posameznik ne more prosto izbirati, katero orožje si bo kupil. Seznam orožja je dostopen na spletni strani ministrstva za notranje zadeve. 

 

Za usposabljanje in preizkus znanja o rokovanju z orožjem boste odšteli 200 evrov

V Sloveniji usposabljanje izvajajo pooblaščeni koncesionarji. Cena usposabljanja, na katerem se kandidat seznani z vso orožno zakonodajo, postopki nujne prve pomoči in spozna osnove strelnega orožja, je med 125 in 150 evri. Cilj usposabljanja je, da se kandidat nauči varnega ravnanja s strelnim orožjem in pridobi osnove streljanja.

"Usposabljanje traja 15 ur, od tega je deset ur teorije in pet ur prakse na poligonu," razlaga Rok Štupar iz strelskega kluba Sv. Jurij. Med kandidati je po Štuparjevih besedah največ tistih, ki so se ali se imajo namen včlaniti v športno strelska društva, sledijo pa "navadni" državljani. Na njih se obračajo tudi varnostniki, zbiratelji in ljudje, ki so podedovali orožje. Izobraževanja izvajajo približno na vsaka dva meseca. 

Usposabljanju sledi preizkus znanja pred državno komisijo, ki je sestavljena iz predstavnika ministrstva za notranje zadeve, zveze za praktično streljanje in koncesionarja. Cena izpita znaša 50 evrov.

Kako je s hrambo orožja?

Zakon določa, da mora posameznik orožje hraniti na način, da ne pride v roke neupravičeni osebi. To pomeni, da mora ''biti pod ključem'' in ločeno od streliva, razen v primeru, kot sta strelivo in orožje shranjena v ognjevarni omari, sefu ali v posebej zavarovanem prostoru. Zbiratelj pa mora orožje hraniti v za to določenem prostoru, ki je tehnično varovan, in v zaklenjeni vitrini ali sefu.

V lanskem letu rast števila dovoljenj za izdajo orožja

V letu 2015 je bilo izdanih 7.186 dovoljenj za nabavo orožja, kar je 14,6 odstotka več kot leto pred tem. Močno se je tudi povečalo število izdanih dovoljenj za iznos orožja. To pomeni, da orožje v Sloveniji kupi tuji državljan in ga potem odnese v drugo državo.

Veliko lažje kot po legalni pa se do orožja da priti na črnem trgu. V zadnjih petih letih so policisti zabeležili v povprečju med 90 in 130 kaznivih dejanj letno s področja izdelovanja in pridobivanja orožja in pripomočkov ter nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva. V letu 2015 so policisti zasegli 93 pištol in 143 pušk. 

Orlando, streljanje | Foto: Reuters Foto: Reuters V ZDA prost dostop do orožja

V ZDA ima vsak državljan, ki je star vsaj 18 let in ki v preteklosti ni storil zločina ima po ustavi pravico do orožja. Ameriški državljani imajo po nekaterih ocenah v posesti od 270 do 310 milijonov kosov orožja. V ZDA skorajda ne mine dan, da ne bi poročali strelskih pohodih z eno ali več smrtnimi žrtvami. Zadnji množični pokol se je zgodil junija meseca na Floridi, ko je 30-letni ameriški državljan afganistanskih korenin Omar Mateen v napadu na gejevski klub Pulse umoril 50 ljudi.

Predsednik Obama je po vsakokratnem strelskem pohodu pozval predstavniški dom k sprejemu ostrejše zakonodaje, a brez uspeha. Večino v obeh domovih parlamenta imajo republikanci, ki kakršnemu koli omejevanju pravice do orožja močno nasprotujejo. Največji orožarski lobi v ZDA NRA (National rifle association) ob tem zatrjuje, da orožje v rokah državljanov pomeni manj kriminala.

 

Ne spreglejte