Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
28. 4. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,60

3

Natisni članek

Emonika Ljubljana Mestna občina Ljubljana Slovenske železnice nepremičnine Prime Kapital MAS Real Estate

Petek, 28. 4. 2017, 4.03

6 let, 7 mesecev

Sklad v ozadju interesenta za Emoniko, ki ga Dušan Mes ne pozna

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,60

3

Emonika načrt | Foto http://www.masrei.com

Foto: http://www.masrei.com

V ozadju sklada Prime Kapital, ki naj bi bil pri koncu pogajanj s Slovenskimi železnicami za vstop v projekt Emonika, je južnoafriški nepremičninski sklad MAS Real Estate. Podjetje je na johannesburški borzi ocenjeno na 740 milijonov evrov. "Ne poznam," o podjetju, ki je Emoniko na spletni strani že uvrstilo v nabor naložb, pravi prvi železničar Dušan Mes.

Pogajanja med Slovenskimi železnicami in skladom Prime Kapital, ki se zanima za vstop v 250-milijonski projekt Emonika, še tečejo. Prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes je pred mesecem dni napovedoval, da bodo končana še ta mesec, a se to ne bo zgodilo. "Odprtih je še nekaj pravnih vprašanj, predvsem o finančnem prispevku partnerjev v projektu. Načrtujemo, da bo pogodba sklenjena do konca maja," zdaj pravi prvi železničar.

Pogajanja naj bi se končala v mesecu dni, napoveduje prvi mož SŽ Dušan Mes.  | Foto: Bor Slana Pogajanja naj bi se končala v mesecu dni, napoveduje prvi mož SŽ Dušan Mes. Foto: Bor Slana Še malce bolj previden je Csaba Toth iz Prime Kapitala, ki ocenjuje, da bodo pogovori končani v štirih do šestih tednih, Kot pravi, naj bi se v tem času končali tudi pogovori z ljubljansko občino glede gradnje komunalne infrastrukture. Okvirni dogovor z občino je sicer že dosežen, pravi.

Prime Kapital naj bi že sklenil tudi pogodbo z madžarskim Trigranitom, ki je bil do zastoja leta 2014 zasebni partner v projektu Emonika. A v lastništvu slovenskega podjetja Emonika nakupovalno središče, ki ima v lasti zemljišče, je kot družbenik še vedno navedeno Trigranitovo ciprsko podjetje Granit-Polus.

Projekt Emonika je bil leta 2007 ocenjen na 222 milijonov evrov, nato je njegova cena narastla na 350 milijonov evrov, zdaj naj bi ga Prime Kapital spet oklestil na 250 milijonov evrov. 

Sklad v zaledju

Medtem se je projekt Emonika pojavil v naboru naložb na spletni strani nepremičninskega upravljavca MAS Real Estate s sedežem na britanskem otoku Man, v ozadju katerega je južnoafriški kapital. V opisu navajajo, da je Emonika projekt na prvovrstni lokaciji v središču Ljubljane, kjer danes ni sodobnega nakupovalnega središča, ter da ima Slovenija večjo kupno moč od primerljivih držav v regiji.

"Podjetje MAS Real Estate je naš kapitalski partner, s katerim skupaj vlagamo v nepremičninske projekte," nam je pojasnil Toth. Mes pa nam je dejal, da za podjetje MAS Real Estate še ni slišal. "Naš edini sogovornik v pogajanjih o vstopu v projekt Emonika je podjetje Prime Kapital," je pojasnil.

Omenimo, da smo vprašanja glede njihove vloge pri projektu naslovili tudi na MAS Real Estate, kjer pa so nas preusmerili na Prime Kapital, češ da je ta odgovoren za projekt.

Polmilijardni portfelj nepremičnin

Csaba Toth, ki je prej vodil podjetje Trigranit, zdaj pa se je preselil v Prime kapital, v katerem je zadolžen za projekt Emonika, pravi, da bi lahko pogajanja končali v mesecu in pol. | Foto: Simon Plestenjak Csaba Toth, ki je prej vodil podjetje Trigranit, zdaj pa se je preselil v Prime kapital, v katerem je zadolžen za projekt Emonika, pravi, da bi lahko pogajanja končali v mesecu in pol. Foto: Simon Plestenjak Kaj je podjetje MAS Real Estate in kakšno vlogo bi lahko imelo pri 250-milijonskem projektu? 

Podjetje kotira na južnoafriški borzi v Johannesburgu. Vlagatelji v MAS Real Estate so južnoafriški skladi, med katerimi je s tretjinskim lastništvom največji sklad Attacq.

Trenutna tržna vrednost sklada je (preračunano) 740 milijonov evrov., po podatkih na spletni strani pa ima v lasti oziroma v upravljanju slabe pol milijarde evrov vreden portfelj nepremičnin v Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji in na Poljskem.

Od najemojemalcev, med temi so Siemens, Volkswagen, diskontni trgovec Aldi (lastnik trgovin Hofer) in švedski trgovec H & M, letno pobere za 28 milijonov evrov najemnin. Po navedbah na spletni strani ima 230 milijonov evrov dolga.  

Partnerstvo s Prime Kapitalom, s katerim sodelujejo pri vlaganjih na trgih srednje in vzhodne Evrope, je v zadnjem letu že obrodilo nekaj sadov. Lani sta podjetji za 88,5 milijona evrov kupili nakupovalno središče v mestu Gorzow na zahodu Poljske. Pred dnevi so tuji mediji poročali tudi, da njuno skupno podjetje PKM Investments kupuje dve nakupovalni središči v Bolgariji za skupno 62 milijonov evrov. 

Nove trgovine, kinodvorane ...

Objava na spletni strani MAS Real Estate razkriva nekaj obrisov projekta Emonika, ki do zdaj niso bili javno znani.  Toth je v preteklosti za Siol.net že pojasnil, da so v primerjavi s prejšnjo zasnovo optimizirali predvsem notranjost nakupovalnega središča, odpadla pa je tudi ena od dveh predvidenih stolpnic.

Grafična zasnova kaže, da bo nova železniška postaja, če jo seveda zgradijo, stala bližje Dunajski cesti kot današnja.  V trgovskem središču, ki bo stalo ob Dunajski, bo skupaj 59 tisoč kvadratnih metrov nakupovalnih površin, načrtujejo še 21 tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov ter hotel.

Kot je mogoče razbrati iz načrta na spletni strani MAS Real Estate (od 35. strani), je v središču načrtovana trgovina Zara home, ki je v Sloveniji danes še ni, ter kopica drugih trgovin in Sparov supermarket. Predvidene so tudi kinodvorane (kot zanimivost omenimo, da lokacijo zanje v prestolnici že leta išče avstrijski Cineplexx). Projekt gradnje potniškega središča, poslovne stolpnice s hotelom in nakupovalnega središča - na fotografiji načrt, objavljen na spletni strani MAS Real Estate - naj bi bil vreden 250 milijonov evrov. | Foto: http://www.masrei.com Projekt gradnje potniškega središča, poslovne stolpnice s hotelom in nakupovalnega središča - na fotografiji načrt, objavljen na spletni strani MAS Real Estate - naj bi bil vreden 250 milijonov evrov. Foto: http://www.masrei.com

Trenutno je na  lokaciji, kjer naj bi zrasla Emonika, parkirišče. | Foto: Bojan Puhek Trenutno je na lokaciji, kjer naj bi zrasla Emonika, parkirišče. Foto: Bojan Puhek Vprašanje za 20 milijonov evrov 

V primerjavi s prvotno zastavljeno konstrukcijo se bo zdaj spremenilo tudi to, da bodo Slovenske železnice oziroma država kot lastnica železniške infrastrukture (so)financirale gradnjo avtobusne in železniške postaje. Sprva je bilo načrtovano, da gradnjo plača Trigranit, država pa mu odstopi zemljišče.

Cena za javni del je po prvotni različici znašala 70 milijonov evrov, racionalizirana različica pa naj bi zdaj stala okrog 20 milijonov evrov.

Vprašanje, v kolikšnem delu bodo (so)financirali gradnjo, smo naslovili tako na državo kot na SŽ. A dobili le naslednji odgovor: "Pogajanja o financiranju še trajajo, zato bomo ta vprašanja lahko komentirali, ko bodo pogajanja končana." Mes priznava, da je prav pri tem poglavju še največ odprtih vprašanj.

SŽ so projekt Emonika sicer marca predstavljale vlagateljem na sejmu MIPIM (na povezavi si oglejte predstavitveno zloženko) v francoskem Cannesu, največjem investicijsko-nepremičninskem sejmu v Evropi.

Na radarju Južnoafričanov

MAS Real Estate in Prime Kapital nista edina sklada z južnoafriškim zaledjem, ki kupujeta v naši regiji. Po pisanju tujih medijev vsaj deseterica tamkajšnjih skladov v zadnjih letih množično vlaga v gradnjo in nakup nepremičnin za upravljanje v srednji in vzhodni Evropi. Mamijo jih poceni posojila, hitrejša gospodarska rast kot v domači državi ter tudi hitrejša kot v zahodoevropskih državah in rastoča kupna moč prebivalstva.

Eden takih skladov je NEPI, ki se je omenjal kot interesent za Emoniko (slovenska vez sklada je poslovna svetovalka Nevenka Črešnar Pergar). Omenimo še, da je bil prvi mož Prime Kapitala Martin Slabbert med ustanovitelji NEPI-ja, ki je v zadnjih letih postal največji nepremičninski sklad v Romuniji.

Tu sta še Greenbay Investments, ki je lani od Tuša kupil trgovski center v Kopru in zemljišče nekdanjega Kolizeja v Ljubljani, ter z njim povezani sklad Resilient, ki je v lasti enega najbogatejših Južnoafričanov Desa de Beera. Resilient ima v lasti več nepremičnin na Poljskem, kjer je močen tudi sklad Redefine. Na Hrvaškem vlaga Tower Property Fund, v Srbiji in Črni Gori Hyprop Investments, v Avstrijji in na Slovaškem pa Accelerate Property Fund.

Emonika | Foto:

Ne spreglejte