Sreda,
16. 11. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

plače sindikati javnega sektorja javni sektor

Sreda, 16. 11. 2016, 15.29

6 let, 7 mesecev

Sindikati bodo dali vladi še eno priložnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Branimir Štrukelj | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sindikati javnega sektorja so pripravljeni znova sesti za pogajalsko mizo z vlado. Zadnji vladni približevalni protipredlog namreč odpira možnosti za nadaljnje dogovarjanje, je pojasnil vodja ene od pogajalskih skupin Jakob Počivavšek. Udeležbo pri pogajanjih so potrdili v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) pa so poudarili, da njihova zahteva po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ni nova.

Kot je povedal Jakob Počivavšek, je v pogajalski skupini prevladalo stališče, da je smiselno pogajanja nadaljevati in da predlog odpira polje za nadaljnje dogovarjanje. Do predloga se sicer niso opredeljevali, saj so se osredotočili le na vprašanje, ali ta gesta vlade odpira možnosti za nadaljnja pogajanja. "Odgovor je pritrdilen," je pojasnil Počivavšek. Odločitev bodo v kratkem posredovali vladi, ki bo nato na potezi za sklic novih pogajanj.

Pri Branimirju Štruklju želijo dodatna pojasnila

Tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so se odločili, da se bodo udeležili nadaljevanja pogajanj, je pojasnil predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. A, kot je dejal, to ni vezano na zadnji vladni predlog. Preden se bodo do njega opredelili, od vlade pričakujejo, da bo pojasnila nekatere bistvene elemente predloga.

Kaj je zmotilo sindikate

O vsebini predloga Štrukelj podrobneje ni želel govoriti. Povedal je le, da je sindikate zmotilo, da predlog opredeljuje le leto 2017, ne pa tudi obeh let, ki sledita. Po neuradnih informacijah naj bi bil sicer vladni predlog težak 22 milijonov evrov. Je pa Štrukelj potrdil, da vladni predlog vključuje element začetka reševanja vprašanja vrednotenja dela najslabše plačanih javnih uslužbencev. "Če se bo izkazalo, da je vlada resnično takoj z resnimi sredstvi pripravljena izboljšati položaj teh ljudi, bo to, kar zadeva nas, precej odprlo možnost za sklenitev dogovora," je dejal. A kot je dodal, je na podlagi tega, kar ima zdaj, vsako ugibanje o tem mnogo preuranjeno.

Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala?

O vsebini predloga Štrukelj podrobneje ni želel govoriti. Kot je povedal, za zdaj tudi ni povsem jasno, kdaj bi se pogajanja lahko nadaljevala. Po njegovih besedah so na neki način odvisni od dinamike, povezane z dogajanjem v DZ. Štrukelj predvideva tudi, da bodo v četrtek na seji vlade obravnavali vprašanja, ki so vezana tudi na pogajanja z javnim sektorjem, in da pred tem pogajanj ne bo.

Vlada pripravlja protipredlog

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po odločitvi sindikatov za obnovitev pogajanj dejal, da vladna stran zdaj pripravlja tudi formalni protipredlog. Vsebine predloga za zdaj ne razkriva. Koprivnikar je v izjavi novinarjem pojasnil le, da so sindikatom ponudili dodatno finančno približevanje in predlagali, da sredstva namenijo za plačno skupino J, torej najnižje plačane javne uslužbence. Vendar pa so hkrati zapisali, da je način uporabe teh sredstev stvar dogovorov in pogajanj. "Pogajanja nadaljujemo in upamo, da jih glede na to, da smo relativno blizu, tudi uspešno izpeljemo," je dodal. O tem, kdaj bi se pogajanja lahko nadaljevala, pa se še usklajujejo.

Vlada je namreč v torek oblikovala nov približevalni protipredlog ter predlagala, da na tej osnovi nadaljujejo pogajanja s sindikati javnega sektorja. Medtem je odbor za notranje zadeve v torek zvečer sklenil, da predlog zakona, s katerim bi preprečili sprostitev vseh v krizi sprejetih varčevalnih ukrepov za javni sektor, ni primeren za nadaljnjo obravnavno. DZ danes kljub temu nadaljuje obravnavo proračunskih dokumentov.

V Fidesu niso zadovoljni s pogajalcema 

Pravnik pri Fidesu Bojan Popovič je na novinarski konferenci povedal, da so Počivavšku sporočili, kakšno je njihovo mnenje o obstoju zdravnikov v sistemu plač v javnem sektorju, a so nato ugotovili, da je razprava njihovega pogajalca kot tudi drugega glavnega sindikalnega pogajalca Štruklja na pogajanjih z vlado o ukrepih v javnem sektorju šla ravno v nasprotno smer. S tem so kršili več konvencij, je dejal.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zdravniki: Zahteva po izstopu iz enotnega plačnega sistema ni nova

V Fidesu po besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina zahtevajo izstop iz sistema v javnem sektorju zato, ker so v preteklih pogajanjih spoznali, da se ne morejo dogovoriti o operativnih stvareh o potrebnih spremembah v sistemu plač v javnem sektorju. "Strinjamo se z vrabcem na strehi, a do njega ne moremo priti," je glede pogajanj z vlado povedal Kuštrin. Zato je Fides konec tedna vladi poslal predlog s točno določenimi sklepi in časovnicami, kar bi bilo tudi pravno iztožljivo, je pojasnil Kuštrin. "Govoriti, da je to nova zahteva, je politična manipulacija," trdi Kuštrin in dodaja, da so zdravniki v enotnem plačnem sistemu med evropskimi državami le še v Romuniji.

V četrtek bo vlada obravnavala zahtevo Fidesa, v petek pa bo glavni odbor Fidesa obravnaval sklep vlade in odločal o morebitni zaostritvi stavke.

Ministrstvo: Te zahteve med stavkovnimi zahtevami ni bilo

Stavkovno zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema so na ministrstvu za zdravje prejeli v ponedeljek, tako so se na navedbe Fidesa odzvali na ministrstvu za zdravje. Kot so zapisali, so stavkovne zahteve prejeli 7. oktobra, med njimi pa takrat ni bilo zahteve za izstop iz enotnega plačnega sistema. S Fidesom se ministrstvo za zdravje sicer pogaja o dveh zadevah: spremembi kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer od marca 2016, ter o stavkovnih zahtevah v okviru stavke zdravnikov in zobozdravnikov, so navedli na ministrstvu.

Koalicija zdravnikom v tej točki ni naklonjena

Koalicijske partnerice zahtevi sindikata Fides večinoma niso naklonjene. Po mnenju SMC zahteva ni uresničljiva. Da bi to lahko sprožilo podobne zahteve drugih skupin v javnem sektorju, pa poudarjajo tudi v DeSUS in SD.

Zakaj se prepirajo sindikalisti in vlada

Vlada postopoma odpravlja ukrepe, ki jih je sprejemala v obdobju strogega varčevanja. Januarja 2017 bodo izvedli prvo redno uskladitev pokojnin po krizi, lestvica za odmero dohodnine bo nekoliko prijaznejša do tistih v višjih dohodkovnih razredih, zvišuje se tudi povprečnina.

Tudi v javnem sektorju so se nekateri varčevalni ukrepi že sprostili, a zaradi javnofinančne konsolidacije bo vladna politika na tem področju tudi v prihodnjih letih ostala razmeroma restriktivna. Enako velja za politiko socialnih transferjev in pokojnin.

Da se stroški dela v javnem sektorju ob sprostitvi dogovorjenih ukrepov ne bi pretirano povečali, je vlada v DZ poslala predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2017. A predlog še ni usklajen s sindikati.