Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 6. 2021,
14.57

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

25

Natisni članek

kopanje Kamnik Kamniška Bistrica

Nedelja, 6. 6. 2021, 14.57

2 leti, 11 mesecev

Se pri izviru Kamniške Bistrice kmalu več ne bo mogoče kopati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

25

kamniška bistrica | Kamniška Bistrica izvira na treh koncih, a najbolj poznan je njen glavni izvir, ki se nahaja v bližini Doma pri Kamniški Bistrici. Tam se voda, preden odteče naprej, ustavi v majhnem jezeru, ki ga mnogi radi obiščejo v vročih poletnih dneh.  | Foto STA

Kamniška Bistrica izvira na treh koncih, a najbolj poznan je njen glavni izvir, ki se nahaja v bližini Doma pri Kamniški Bistrici. Tam se voda, preden odteče naprej, ustavi v majhnem jezeru, ki ga mnogi radi obiščejo v vročih poletnih dneh.

Foto: STA

Marsikdo se poleti rad pride ohladit v Kamniško Bistrico, poleg tega pri izviru čez celo leto potekajo delavnice kopanja v hladni vodi. Tradicija, ki izhaja iz nordijskih držav, postaja vse bolj priljubjena tudi pri nas. Da je kopalcev zato vse več, da omenjena dejavnost postaja množična in da to ni primerno za občutljiv ekosistem tega območja, opozarjajo v Civilni iniciativi za Kamniško Bistrico. Predlagajo, da bi območje izvira razglasili za regijski naravni spomenik in tako bi kopanje lahko prepovedali.

Po mnenju civilne iniciative za Kamniško Bistrico kopanje pri izviru ni primerno ne z okoljskega ne z vidika naravne in kulturne dediščine. Opozarjajo, da kopalci onesnažujejo vodo in občino Kamnik pozivajo, naj ukrepa.

"Še posebej problematično je, če je ta dejavnost komercialna in bo sčasoma postala množična. Predlagamo, da bi na dolgi rok celotno območje Kamniško-Savinjskih Alp zaščitili kot regijski park, kratkoročno pa bi širše območje izvira kamniške Bistrice razglasili za naravni spomenik. Tako bi na tem območju lahko prepovedali kopanje in druge okoljsko škodljive dejavnosti," piše Kamnik Info.

Kopanje v rekah, jezerih ali morjih ni omejeno le na območja s statusom kopalne vode, saj se lahko kopamo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano. Območje izvira Kamniške Bistrice se nahaja v coni 2 in coni 3 vodovarstvenega območja zajetja Iverje, ki je določeno z Odlokom o določitvi varstvenih pasov in ukrepov za zavarovanje zajetja pitne vode Iverje, ki pa ne prepoveduje kopanja na tem območju. Zajetje pitne vode Iverje se napaja iz Kamniške Bistrice. 

Ali mislite, da bi morali kopanje v Kamniški Bistrici prepovedati?

  • DA
    43,80 %
    1202 glasov
  • NE
    56,20 %
    1542 glasov
Oddanih 2744 glasov

"To, kar mi počnemo, je obred. Ekosistema z ničemer ne ogrožamo"

Po poročanju Kamnik Info pri izviru v bližini Doma v Kamniški Bistrici vse pogosteje opažajo kopalce, največkrat organizirane skupine.

Gre za skupinske delavnice kopanja v hladni izvirski vodi po Wim Hof metodi, ki jih vodi Emil Ledenko: "To, kar se dogaja, je skregano z zdravo pametjo. Na svetu je milijon stvari, ki bolj onesnažujejo vodo in naravo kot kopalci, ki se kopamo pri izviru, pa to nikogar ne zanima. Mi z ničemer ne ogrožamo ekosistema. To, kar mi počnemo, je obred. Tam smo vedno v tišini, se predihamo in se potem odpravimo v vodo. Smo zelo spoštljivi do vode in narave in vedno vse pospravimo za sabo. Ves čas aktivno sodelujemo s skrbnikom doma v Kamniški Bistrici in nismo moteči za nikogar."

Kamniška Bistrica je reka in se je ne da primerjati z visokogorskimi stoječimi jezeri, kjer je kopanje prepovedano. Ljudje, ki se kopajo z mano v izviru, tja prihajajo čisti, brez kozmetike na sebi. Ne uporabljamo tudi nobenih šamponov ali mil, je še poudari Ledenko.

Tradicija kopanja v hladni vodi izhaja iz nordijskih držav in postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas.  | Foto: STA , Tradicija kopanja v hladni vodi izhaja iz nordijskih držav in postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas. Foto: STA ,

Emil Ledenko
Sportal Nekdanji nogometaš, ki je upal stopiti iz cone udobja

Občina Kamnik: Naredili bomo vse, da zavarujemo pitno vodo in zajetje Iverje

S problematiko kopanja v izviru Kamniške Bistrice so na občini Kamnik, ki jo vodi župan Matej Slapar seznanjeni, a občina z vodotokom ne upravlja. Z vodami v državi upravlja Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV).

Kot so zapisali na občini, so januarja letos na DRSV naslovili vprašanje, ali je kopanje v izviru Kamniške Bistrice dovoljeno, ter pobudo, da naj kot upravljalci vodotoka z ustreznimi ukrepi omejijo kopanje v izviru Kamniške Bistrice in s tem zavarujejo zajetje Iverje pred potencialno onesnaženostjo, in prejeli odgovor, da odlok o določitvi varstvenih pasov in ukrepov za zavarovanje zajetja pitne vode Iverje ne prepoveduje kopanja na tem območju.

Poleg tega so se obrnili tudi na ministrstvo za okolje in prostor s pobudo o pripravi državne Uredbe o vodovarstvenih območjih na območju občine Kamnik, s katero bi novelirali obstoječa vodovarstvena območja, ki so določena z občinskim Odlokom o določitvi varstvenih pasov in ukrepov za zavarovanje zajetja pitne vode Iverje in s tem bolje zaščitili Kamniško Bistrico kot vir, iz katerega se napaja zajetje pitne vode Iverje. Ministrstvo je v odgovoru zapisalo, da v letošnjem letu območje občine Kamnik ni bilo uvrščeno v tekoči plan dela za pripravo državne uredbe o vodovarstvenih območjih.

Ob tem na občini zagotavljajo, da si bodo še naprej prizadevali za čim prejšnjo pripravo in sprejem državne Uredbe o vodovarstvenih območjih na območju občine Kamnik: "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da zavarujemo pitno vodo in zajetje Iverje," so zapisali na občini.

Dom v Kamniški Bistrici
Sportal Dom v Kamniški Bistrici (600 m)
okostja
Novice Pri Kamniški Bistrici odkrili 13 človeških okostij

 

Ne spreglejte