Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
20. 12. 2016,
3.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

15

Natisni članek

prazniki prazniki praznik Državni zbor

Torek, 20. 12. 2016, 3.44

6 let, 7 mesecev

Se lahko zgodi, da bo 2. januar vseeno delavnik?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

15

Drugi (2.) januar. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poslanci so pred tednom z veliko večino podprli predlog, da bo 2. januar ponovno dela prost dan, državni svet pa bo danes odločal o odložilnem vetu na ta predlog. Se lahko zgodi, da bomo morali drugi dan novega leta vseeno delati?

Predstavniki interesne skupine delodajalcev so v petek zbrali podpise za sklic izredne seje državnega sveta. Ta se bo začela danes ob 12.30. Na njej bodo glasovali o odložilnem vetu glede odločitve državnega zbora, ki je v torek z 61 glasovi za sprejel, da bo 2. januar znova prost dan.

Za uspeh državni svet potrebuje navadno večino navzočih svetnikov, ob tem pa mora biti sklepčen, kar pomeni, da je prisotna več kot polovica od 40 svetnikov. Po neuradnih informacijah imajo predstavniki interesne skupine delodajalcev (štirje predstavniki) podporo le še pri predstavnikih kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, ki imajo prav tako štiri glasove, tako da bi bilo veliko presenečenje, če bi veto zares izglasovali.


Teme o 2. januarju:

Poslanci so odločili: 2. januarja bomo prosti

Ali naj bo drugi januar spet dela prost dan? #kolumna

Na katere dneve v letu 2017 padejo prazniki


Poslanci imajo za letos planirano le še eno redno sejo - v petek 23. decembra. | Foto: Bor Slana Poslanci imajo za letos planirano le še eno redno sejo - v petek 23. decembra. Foto: Bor Slana

Poslanci letos (redno) le še na slavnosti seji

Če bi se zgodil drugačen scenarij - državni svetniki glasujejo po lastni presoji in velikokrat niso enotni znotraj interesne skupine -, bi morali poslanci še enkrat glasovati o predlogu vladajoče SMC, da se 2. januar znova uvrsti na seznam prostih dni. Takrat bi v državnem zboru potrebovali absolutno večino (46 glasov), vendar za letos ni več sklicane nobene redne seje državnega zbora, le še slavnostna seja ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

V tem primeru bi moral državni zbor sklicati izredno sejo, kar bi se zagotovo zgodilo ta teden, v četrtek ali petek.

Kaj pomeni odložilni veto?

Državni svet lahko v sedmih dneh od sprejetja zakona in še pred njegovo razglasitvijo zahteva, da državni zbor o njem še enkrat odloča.

Odločitev državnega sveta je obvezujoča: državni zbor mora o zakonu znova odločati. To stori na prvi naslednji seji.

Pri ponovnem odločanju je potrebna zahtevnejša večina, kot je bila potrebna za sprejetje zakona. Ponovna odločitev državnega zbora je dokončna.

Jim lahko zmanjka časa?

V zakonodajnem postopku, ki je del Ustave Republike Slovenije, piše, da sprejeti zakon razglasi predsednik države najpozneje osem dni po njegovem sprejetju, zakon nato objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije, veljati pa začne 15. dan po objavi.

Če bi bil veto uspešen in bi bilo vnovično glasovanje 23. decembra, bi bilo do 2. januarja manj kot 15 dni, vendar je v ustavi zapisano, da lahko zakon začne veljati tudi prej, če je tako določeno v zakonu.

Tudi ob ponovnem glasovanju bi "zmagal" prost 2. januar

Tudi ob morebitnem ponovnem glasovanju poslancev se prostemu 2. januarju obeta ponovna podpora, saj bi ga znova podprli v SMC, SD, DeSUS in ZL.

STA

 

Večina praznikov bo padla na delovnik

Medtem ko je večina praznikov v letu 2016 padla na konec tedna, bo v letu 2017 večina dela prostih dni med tednom. Kar 10 od 14 dela prostih dni bo prihodnje leto padlo na delovnik. Če bodo poslanci za dela prost dan sprejeli tudi 2. januar, pa bomo doma kar 11 dni.

Drugi januar je bil do vključno leta 2012 dela prost dan, a je vlada zaradi varčevalnih ukrepov maja tega leta predlagala njegovo ukinitev. Če bo zakon uspešno sprejet, bi to pomenilo, da bomo prihodnje leto imeli kar 20 prazničnih dni oziroma 15 dela prostih dni.

Tri glasovanja o odložilnih vetih

Državni svet bo na 29. izredni seji ob odložilnem vetu za novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih neuradno odločal še o dveh odložilnih vetih o:

- zakonu o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojem območju v občini Hoče - Slivnica,

- spremembah in dopolnitvah zakona o lokalni samoupravi.

Ne spreglejte