Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
8.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

14

Natisni članek

DeSUS SDS SMC poslanci Državni zbor

Torek, 13. 12. 2016, 8.54

6 let, 6 mesecev

Poslanci so odločili: 2. januarja bomo prosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

14

Kavč, stanovanje, družina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poslanke in poslanci so na izredni seji pričakovano ponovno potrdili 2. januar kot dela prost dan. Za je glasovalo 61 poslancev, proti jih je bilo deset, devet pa se jih je pri glasovanju vzdržalo.

Odločitev, da se 2. januar ponovno razglasi za dela prost dan, je bila sprejeta zato, "da se ljudem vrne tisto, kar jim je bilo krivično odvzeto", je v imenu predlagateljev, poslancev SMC, uvodoma poudaril predsednik DZ Milan Brglez. Kritike o populizmu in bombončkih za volivce je zavrnil z besedami, da "če delaš v korist ljudi, je težko govoriti o populizmu".

Poslanec DeSUS Uroš Prikl je napovedal, da bodo v njihovi poslanski skupini glasovali za vrnitev 2. januarja na seznam dela prostih dni. Izrazil je zadovoljstvo, da so v SMC ponovno razmislili in ugotovili, da je prav, da se ljudem vrne, kar jim je bilo v času varčevanja odvzeto.

Predlogu so bili že pred letom dni in tudi tokrat naklonjeni v SD. Njihov poslanec Jan Škoberne je ugotavljal, da bodo od dodatnega prostega dne korist imeli tudi turistični delavci. Poleg tega pa si "ljudje zaslužijo dodaten dan odmora".

ZL je že pred letom dni neuspešno predlagala vrnitev 2. januarja med dela proste dneve. Njihov poslanec Miha Kordiš je tako napovedal podporo predlogu za "zrušitev spomenika varčevanju". 

V NSi predlagajo, da bi namesto 2. januarja ter 2. maja med dela proste dneve uvrstili 6. januar – krščanski praznik svetih treh kraljev –, ko imajo tudi v mnogo zahodnih državah dela prost dan, ter veliki petek, eden od dnevov velikonočnega tridnevja, ko je prav tako v mnogo zahodnih državah dela prost dan. Iva Dimic je v imenu NSi napovedala, da predloga SMC ne bodo podprli, a mu ne bodo niti nasprotovali.  

Poslanka poslanske skupine nepovezanih poslancev Mirjam Bon Klanjšček se je obregnila ob hitrost sprejemanja takega predloga, čeprav Slovenija beleži gospodarsko rast že od leta 2014 in torej krize že od takrat ni. Vprašala se je tudi, zakaj vlada ne ukine kar celotnega zakona o uravnoteženju javnih financ in vse iz njega izhajajoče varčevalne ukrepe.

"Če ni kruha, bodo vsaj igre," je dejal poslanec SDS Žan Mahnič, ki je kritičen do predloga o prostem 2. januarju. Brglezu je očital, da s tem predlogom "očitno vstopa v kampanjo za predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto", vladi pa, da bo "v dveh mesecih zapravila 40 odstotkov tega, kar je Zujf privarčeval".

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je ob napovedi podpore predlogu poslancev SMC spomnil, da je ravno v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložil predlog novele zakona o DDV. Izrazil je upanje, da lahko računa na poslansko podporo.

Ne spreglejte