Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
11.09

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

migranti vlada SDS referendum

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 11.09

1 mesec, 1 teden

SDS za posvetovalna referenduma o nastanitvah migrantov in zaupanju v Golobovo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Janez Janša SDS | Več o predlaganih posvetovalnih referendumih bodo v SDS pojasnili na opoldanski novinarski konferenci. | Foto Ana Kovač

Več o predlaganih posvetovalnih referendumih bodo v SDS pojasnili na opoldanski novinarski konferenci.

Foto: Ana Kovač

Valu vloženih predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov se, kot kaže, z dvema novima predlogoma pridružuje tudi opozicijska SDS. Volivce bi povprašali o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado Roberta Goloba. Medtem v Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih SDS za posvetovalna referenduma za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami. 

"Imunski sistem vlade, ki jo vodi vrhunski menedžer Robert Golob, je ne samo močno oslabljen, ampak tudi trajno poškodovan. Tako trajno, da tudi ljudje po zadnjih anketah menijo, da je vlada Roberta Goloba najmanj uspešna vlada v času samostojne Slovenije," je med razlogi za posvetovalni referendum o zaupanju v vlado navedla vodja poslancev SDS Jelka Godec.

V največji opozicijski stranki tako predlagajo, da bi državljane povprašali, ali so za to, da vlada, ki jo vodi Robert Golob, zaključi svoj mandat in se razpišejo predčasne volitve poslancev v DZ.

Po besedah Godečeve bi sicer trajalo "kar nekaj časa", če bi naštevali vse slabe odločitve oz. poteze Golobove vlade, a med drugim v SDS vladajoči koaliciji očitajo slabšanje položaja gospodarstva ter odsotnost posluha za pomoč gospodarstvenikom, ohranjanje delovnih mest in same produktivnosti. Prav tako vladi očitajo neizpolnjevanje obljub na področju zdravstva ter napačno postopanje med drugim na področju kmetijstva, korupcije, notranjih zadev in popoplavne obnove.

Jelka Godec | Foto: STA Foto: STA

"Vse laži in obljube, ki jih danes slišimo oziroma smo jih v preteklih dveh letih, postavljajo Slovenijo v položaj, ko ni več konkurenčna na evropskem trgu. V kolikor ta vlada nadaljuje svoje delo, bo verjetno njena podpora padla na nič odstotkov, vendar bo takrat za Slovenijo prepozno," je prepričana Godčeva.

O tem, ali pričakuje, da bodo v SDS s predlogi za razpis posvetovalnih referendumih ob aktualnih razmerjih v parlamentu uspešni, pa je Godčeva dejala, da je to priložnost tudi za koalicijo, da se vpraša o zaupanju vanjo. Referendum pa bi dal tudi jasen odgovor na vprašanje, ali si ljudje želijo predčasne ali redne volitve in bo država še nadaljnji dve leti umirala na obroke, je dejala.

Konstruktivna nezaupnica vladi vedno na mizi

Opozicija ima sicer za preverjanje trdnosti koalicije na voljo tudi druga parlamentarna orodja, med drugim interpelacijo vlade in konstruktivno nezaupnico, kar je po besedah Godčeve tudi vedno na mizi. Preizkušnja za koalicijo pa je tudi vsakokratno glasovanje o predlaganih zakonih, je dodala.

V SDS sicer hkrati predlagajo tudi posvetovalni referendum o nastanitvah migrantov, pri čemer bi na referendumu državljane vprašali, ali so za to, da se v Sloveniji gradijo novi azilni domovi in njihove izpostave za nastanitev nezakonitih migrantov.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Andrej Kosi, smo namreč v zadnjih letih priča številnim migracijam čez države Evropske unije, tudi z nezakonitimi prehodi državnih mej in "zlorabo azilnega sistema". Pri slednjem se po njegovih besedah azilni centri uporabljajo tudi kot zasilna prenočišča.

Nezakonite migracije tudi zvišujejo varnostna tveganja, so prepričani v SDS. Vladi pa očitajo še, da je v "strogi tajnosti" ter brez predhodnega posvetovanja in soglasja lokalnih skupnosti sprejela sklep o izpostavah azilnega doma v Središču ob Dravi in Obrežju.

"Glede na vse navedeno, je jasno, da se je treba zavedati problema nezakonitih migracij, jih ustrezno nadzorovati in tudi omogočiti varnost državljank in državljanov v Sloveniji, zato bi morala vlada Roberta Goloba ustrezno ukrepati. Žal temu ni tako, ravno nasprotno, dejanja in izjave aktualne vlade govorijo o tem, da vlada ne deluje v prid državljanom," je dejal Kosi.

V parlamentarni postopek je sicer trenutno vloženih več predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov, ob omenjenih dveh še šest, in sicer o izvedbi projekta Jek 2, ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene, uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah ter predlogih energetskega zakona in uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije.

"Imeli smo že supervolilno leto, verjetno bomo imeli superreferendumsko leto. Po zakonodaji in poslovniku ima vsak svojo možnost, da vloži posvetovalni referendum, če meni, da se o tem lahko pogovori," je inflacijo predlaganih posvetovalnih referendumov komentirala Godčeva.

Ob aktualnih razmerjih v parlamentu je sicer pričakovati, da bo koalicijska večina nekatere izmed predlogov zavrnila.

Svoboda: To je politična propaganda in manipulacija z ljudmi

V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih SDS za posvetovalna referenduma za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami. Ljudi je smiselno vprašati o vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in družbeni konsenz, ne pa vnašati strah in razdor, poudarjajo.

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so tako prepričani, da je med predlogi za posvetovalne referendume, ki so jih vložili sami, in tistimi, ki so jih vložili v SDS, "bistvena razlika". "Mi želimo vprašati ljudi, kaj si mislijo o družbenih vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in širši družbeni konsenz, medtem ko stranka SDS pač poskuša manipulirati z ljudmi, vnašati strah in razdor," je danes dejala poslanka Svobode Tereza Novak.

Pričakuje, da bo koalicija v DZ omenjena predloga SDS zavrnila. Manever največje opozicijske stranke, ki bi volivce povprašala tudi o zaupanju v vlado Roberta Goloba, pa po njeni oceni kaže na "eno veliko norčevanje iz nas vseh".

Kot je spomnila, so namreč jasni mehanizmi za menjavo vlade oz. koraki do predčasnih volitev, ki so tudi zapisani v ustavi in posameznih zakonih. "Pravzaprav je sramotno, da imamo v parlamentu stranko, ki se je sposobna na tak način norčevati iz ustave in iz vseh nas državljanov in državljank," je bila ostra.

Če bi šlo za bistvena vprašanja, bi bilo smiselno, tudi z vidika stroškov, da bi se volivci o vseh referendumskih vprašanjih izrekali naenkrat, je ocenila Novakova. "A referendum ni kar tako, ima svoj namen, tudi posvetovalni, in tega, ali se nam zdi trava zelena ali rdeča, pač ne sprašuješ na referendumu," je ponazorila. Po njenih besedah imajo namreč vsi predlogi posvetovalnih referendumov drugih strank predvsem elemente tega, da vnašajo teme, za katere mislijo, da jim bodo koristile v propagandi in kampanji pred prihajajočimi evropskimi volitvami, ne postavljajo pa vprašanj, do katerih bi se bilo smiselno opredeliti.

Levica: Nizanje zavajajočih referendumskih vprašanj demokratično škodljivo

 Levici podpirajo referendume kot pomemben mehanizem neposredne demokracije, s katerim državljani odločajo o najpomembnejših vprašanjih. A ti terjajo občutek, kaj je "primerna snov za najširše demokratične procese", poudarjajo. Ob predlogih SDS in NSi opozarjajo, da je nizanje zavajajočih referendumskih vprašanj demokratično škodljivo.

V Levici opozicijskima strankama očitajo zavajanje glede vsebine, predvsem v primeru predlogov, ki jih je vložila NSi.

"Početje opozicije spominja na dogajanje izpred deset in več let, ko smo po zaslugi neprestanega vlaganja referendumov s strani SDS navsezadnje imeli celo popolnoma irelevanten referendum o upravljanju arhivov, ki se ga je udeležilo vsega 11,74 odstotka volivcev," so v današnjem odzivu zapisali v Levici.

Branko Grims
Novice SDS predlaga dopolnitev zakona o lokalni samoupravi
SDS
Novice Odbor DZ zavrnil predloga SDS
Franc Breznik
Trendi Poslanec SDS Franc Breznik postal očka
Jedrska elektrarna Krško
Novice Svoboda, SDS, SD in NSi usklajeno glede predloga za referendum o Jek 2
Ne spreglejte