Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
15.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 15.42

8 let, 1 mesec

SDS v predlogu za referendum vidi namen zavlačevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V poslanski skupini SDS predlogu poslanske skupine Zares, da se izvede posvetovalni referendum o razdelitvi Slovenije na pokrajine, nasprotujejo. V Zares so očitek že zavrnili.

Poslanec SDS Franc Jazbec je v današnji izjavi za javnost ocenil, da je namen predloga zavlačevanje sprejemanja pokrajinske zakonodaje.

Po besedah Jazbeca, sicer predsednika parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, je namen, da pokrajinska zakonodaja v tem mandatu ne bi bila sprejeta. Izvedba referenduma bi pomenila premik obravnave pokrajinske zakonodaje do julija, v tem mesec pa je predvidena zadnja seja v tem mandatu. Pa tudi če bi julija zakonodajo DZ sprejel, bi zamudili rok za razpis volitev v prve pokrajinske svete skupaj z volitvami v državni zbor, opozarja Jazbec.

Ustanovitev pokrajin ustavna kategorija

Poslanec je ob tem spomnil, da je ustanovitev pokrajin ustavna kategorija; sprememba ustave glede ustanovitve pokrajin pa je bila v letu 2006 sprejeta z dvotretjinsko poslansko večino in svoje glasove so prispevali tudi opozicijski poslanci.

Poleg tega so bili v dosedanjem postopku priprave zakonodaje k posredovanju mnenj pozvani občinski sveti in občine; najprej v okviru vladne procedure, nato še državnozborske. Po Jazbečevih navedbah je DZ do izteka roka na zakon o ustanovitvi pokrajin svoje mnenje posredovalo 25 občin, po tem roku pa še 17.

Prva obravnava na januarski seji

Prvo obravnavo zakona o ustanovitvi pokrajin, kot tudi zakona o volilnih enotah za volitve v prve pokrajinske svete in zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin, naj bi državni zbor opravil na januarski seji. Kot je poudaril Jazbec, bo moral biti po splošni razpravi sklep o primernosti zakona za nadaljnjo obravnavo pri zakonu o ustanovitvi pokrajin izglasovan z dvema tretjinama glasov navzočih poslank in poslancev. Ta sklep bo šele omogočil nadaljevanje postopka v drugi obravnavi.

V Zares zavračajo očitke, da je njihov namen zavlačevanje

V poslanski skupini Zares zavračajo namigovanja oz. domneve, da bi bil namen njihovega predloga za posvetovalni referendum o razdelitvi države na pokrajine onemogočanje ustanovitve pokrajin ali kakršno koli zavlačevanje.

Ob upoštevanju poslovnika državnega zbora in zakona o referendumu in ljudski iniciativi se z dobro voljo in odgovornim pristopom da v celoti organizirati referendum in vse zakonodajne postopke izpeljati v takšnih rokih, da bi bilo možno razpisati volitve v jeseni, je poudaril poslanec stranke Zares Vili Trofenik.

Le navidezna časovna stiska

Prepričan je, da je časovna stiska le navidezna in se uporablja kot izgovor, da referenduma ne bi bilo. Poleg tega so sami ves čas opozarjali, da bi predlagatelj že zdavnaj moral predložiti celoten paket pokrajinske zakonodaje, a jim je doziral posamezne zakone brez temeljnih o številu in pooblastilih bodočih pokrajin. "Če je časovna zadrega, je zato po krivdi predlagatelja," je še dodal.

"Jasno nam je, da gre za ustavno kategorijo in da ustava na nek način zapoveduje uvedbo pokrajin, a ne za vsako ceno," pravi opozicijski poslanec. Poudarja, da podpirajo regionalizem, a za razliko z nekaterimi podpirajo "kvalitetno in odgovorno uvedbo pokrajin in ustrezne zakonodaje, saj bo to usodno zarezalo v kvaliteto življenja državljank in državljanov".

"Bojazen pred demokratičnim odločanjem"

Kot je dejal, so s hitrostjo odzivov na njihovo pobudo za razpis referenduma zadovoljni, nad njihovo vsebino pa so nekoliko razočarani. Zlasti to velja za tiste odzive, ki posredno ali neposredno kažejo, da se nekateri bojijo najbolj demokratičnega odločanja, tj. primarne demokracije prek referenduma.

Trofenik ob tem ugotavlja, da minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar "ne loči med posredno in neposredno demokracijo", ali pa se ne razumejo. Svojo presojo, da referendum ni potreben, je namreč minister argumentiral tudi z dvakratnim izjasnjevanjem občinskih svetov. A kot opozarja Trofenik, gre za dve povsem različni stvari; izjasnjevanje občinskih svetov ni bilo obvezno, poleg tega pa so v občinskih svetih zastopane politične stranke in je to večinsko stališče političnih strank in ne prizadetega prebivalstva.

Nekatere poslanske skupine so izrazile zadržek glede oblike in vsebine predlaganega referendumskega vprašanja.

Ne spreglejte