Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
14.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HIV

Sreda, 3. 7. 2013, 14.26

8 let, 1 mesec

S presaditvijo kostnega mozga spet ozdravili virus HIV?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S presaditvijo kostnega mozga so iz teles dveh moških vsaj na videz popolnoma odstranili virus HIV. Pacienta že več mesecev ne jemljeta standardnih protivirusnih zdravil.

Ekipa ameriških znanstvenikov iz bolnišnice Brigham and Woman's, ki je pri zdravljenju sodelovala, sicer opozarja, da so kakršnikoli konkretni sklepi še prezgodni, saj bi se virus HIV lahko vrnil. Virusa HIV se je namreč izredno težko znebiti, saj se skrije v človeški DNK, v telesu pa oblikuje t. i. nedotakljive rezervoarje. Po besedah znanstvenikov speče celice, okužene s HIV-om, pogosto ponovno sprožijo infekcije v okuženih pacientih nekaj tednov po prekinitvi protiretrovirusnega zdravljenja, zato morajo pacienti jemati zdravila vse življenje, saj sicer bolezen napreduje.

Dva neimenovana moška sta z virusom živela 30 let. Po presaditvi kostnega mozga, ki sta ga potrebovala zaradi razvoja raka limfnih žlez, je virus HIV vsaj navidezno iz krvi popolnoma izginil. Prvi protivirusnih zdravil ne jemlje že 15, drugi pa 7 tednov, virusa pa zdravniki v njunih telesih še vedno ne zaznavajo. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da lahko šele po nekaj letih z gotovostjo trdimo, da virusa res ni več v telesu.

Drugi primeri ozdravitev Do zdaj edini popolnoma ozdravljeni bolnik z aidsom je sicer Američan Timothy Brown, ki ga pet let po tistem, ko je prav tako prestal presaditev kostnega mozga, vodijo kot ozdravljenega. Presaditev kostnega mozga je bila sicer namenjena za zdravljenje levkemije. Brown je kostni mozeg prejel od redkega darovalca, ki je bil odporen proti virusu HIV. Tokratna pacienta sta kostni mozeg prejela od "običajnih" darovalcev.

Znan je tudi primer ozdravljene dojenčice iz Missisipija. Dojenčica je prejemala standardna protiretrovirusna zdravila. Velike odmerke so ji začeli dajati manj kot 30 ur po rojstvu. Tovrstno agresivno zdravljenje je verjetno prispevalo k ozdravitvi. Zdravljenje so nadaljevali do 18. meseca starosti, nato pa deklica deset mesecev ni prejemala zdravil. Testi krvi do danes niso pokazali prisotnosti HIV-a.

Ne spreglejte