Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 5. 2021,
13.31

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

4

Natisni članek

HIV Billy Porter

Četrtek, 20. 5. 2021, 13.31

2 leti, 11 mesecev

Igralec Billy Porter razkril, da z virusom HIV živi že 14 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

4

Billy Porter | Billy po razkritju čuti veliko olajšanje, pravi. | Foto Reuters

Billy po razkritju čuti veliko olajšanje, pravi.

Foto: Reuters

Priljubljeni ameriški igralec je javnosti razkril, da je že leta 2007 prejel diagnozo virusa HIV.

Billy Porter
Trendi Kako je s klobukom zasenčil vse preostale na preprogi Grammyjev #video

Billy Porter je v odkritem intervjuju za The Hollywood Reporter spregovoril, da že skoraj 14 let živi z virusom HIV, kar je skrival tudi pred svojo mamo. Skrivnost je držal zase zaradi strahu pred izgubo kariere, a se je med pandemijo odločil, da je čas, da svet in člani njegove družine izvejo resnico.

"Poskušal sem imeti življenje in kariero, a nisem bil prepričan, da bo to mogoče, če bodo nekateri ljudje vedeli za mojo diagnozo. Menil sem, da bo to le še en način, kako se bodo ljudje do mene vedli diskriminatorno v že tako diskriminatornem poklicu," je dejal.

Leto 2007, ko je prejel pozitivno diagnozo, je bilo zanj eno od najhujših, pravi, saj je takrat najprej izvedel, da boleha za sladkorno boleznijo tipa 2. Le mesec dni po tem ga je prizadel osebni bankrot, pozneje pa še novica, da je HIV-pozitiven. "Takratna sramota, ki se je nabrala v meni, me je utišala in naučila, da sem tako živel še nadaljnjih 14 let," pravi danes.

Diagnozo je dobil že leta 2007. | Foto: Getty Images Diagnozo je dobil že leta 2007. Foto: Getty Images

Pandemija mu je dala nov pogled na življenje

A v obdobju pandemije je na vse skupaj začel gledati z drugačnega zornega kota, spoznal je, da mora iti naprej. "Novi koronavirus je ustvaril nekakšno varno okolje, v katerem sem lahko zadihal in se ozrl na vse travme, ki so se zgodile v mojem življenju." Dodal je, da je znova začel obiskovati psihoterapijo, s pomočjo katere je začel proces zdravljenja.

Z javnim priznanjem želi tudi dodatno pripomoči k dokončnemu razbitju stigme okrog virusa HIV in bolezni AIDS, je še dodal: "Stigme ni več, s tem smo opravili, čas je, da gremo naprej. Predolgo sem živel v senci sramu." Pojasnil je še, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, saj redno hodi na preglede. 

Billy je cenjeni umetnik s številnimi prestižnimi nagradami. | Foto: Reuters Billy je cenjeni umetnik s številnimi prestižnimi nagradami. Foto: Reuters

Enainpetdesetletni igralec in pevec trenutno nastopa v TV-seriji Pose, v kateri je tudi njegov lik Pray Tell HIV pozitiven, kar ga je le še spodbudilo k javnemu razkritju, je dejal. "To je priložnost, da skozi lik povem vse, kar sem hotel povedati tudi sam. Vesel sem tudi tega, da so me ljudje začeli resno jemati tudi kot igralca." 

Sicer pa je Porter večkrat nagrajeni zvezdnik, ki se lahko pohvali že s prestižnimi nagradami tony (za gledališke dosežke na slavnem Broadwayu), emmy (za televizijske dosežke) in grammy (za glasbene dosežke). Do vstopnice za prestižni klub EGOT (kot mu pravijo zaradi združitve prvih črk imen nagrad emmy, grammy, oskar in tony) mu tako manjka le še zlati kipec za dosežke v filmu, oskar.

John Legend
Trendi John Legend je najmlajši umetnik, ki je osvojil nagrade emmy, oskar, tony in grammy
Ne spreglejte