Torek,
18. 8. 2015,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrej Fištravec

Torek, 18. 8. 2015, 10.53

8 let

Računsko sodišče razkriva, kaj vse je bilo narobe med kampanjo Andreja Fištravca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Računsko sodišče je lanski volilni kampanji mariborskega župana Andreja Fištravca podalo negativno oceno. Fištravec odgovarja, da bo dolg lanske volilne kampanje bo poravnan do konca leta.

Organizatorju med drugim računsko sodišče očita, da na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbral sredstev za plačilo nastalih 15.600 evrov stroškov in da je s tega računa plačal 3.900 evrov, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje.

Negativno mnenje glede pravilnosti poslovanja v volilni kampanji je računsko sodišče izreklo organizatorju Fištravčeve volilne kampanje Darku Berliču zaradi tega, ker na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbral sredstev za plačilo vseh nastalih stroškov volilne kampanje. Ni namreč zbral 15.580 evrov za plačilo neplačanih obveznosti stroškov tiska plakatov in najema oglasnih površin, okoli 100 evrov prispevka pravne osebe zasebnega prava pa ni nakazal v humanitarne namene.

Izkazal stroške, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje Problematično je tudi to, da je med porabljenimi sredstvi izkazal stroške v znesku 2.535 evrov, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje, je še razvidno iz objavljenega poročila na spletni strani sodišča. Računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je Berlič že med revizijskim postopkom izvedel ustrezna popravljalna ukrepa. Tako je spornih 100 evrov nakazal Društvu za zdravo življenje Nova pot Radenci.

Fištravec: Dolg lanske volilne kampanje bo poravnan do konca leta Mariborski župan Andrej Fištravec se je v odzivu na poročilo računskega sodišča obregnil ob dejstvo, da gre za edino revizijo, ki je bila opravljena med vsemi 17 kandidati za župana. 15.600 evrov dolga pa bo po besedah Fištravca vodja volilne kampanje poravnal do konca leta.