Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
14.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

25 let Slovenije Škofijska klasična gimnazija Miro Cerar Anton Jamnik

Torek, 19. 4. 2016, 14.27

6 let, 7 mesecev

25 let Slovenije: "Zgodba o uspehu nas je uspavala" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

"Veliko moramo vlagati v znanje, skrb za sočloveka in vrednote, v katerih vas vzgajajo," je v pogovoru z dijaki Škofijske klasične gimnazije ob 25. obletnici Slovenije dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Premier Miro Cerar je danes obiskal Zavod sv. Stanislava, si ogledal Osnovno šolo Alojzija Šuštarja in se udeležil okrogle mize z naslovom 25 let samostojnosti Slovenije – poti in stranpoti, ki jo je organizirala Škofijska strela, družbenopolitični krožek dijakov Škofijske klasične gimnazije. Pogovor so moderirali dijaki, v pogovoru pa je sodeloval tudi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

 

 

"Zgodba o uspehu nas je uspavala"

"Slovenija ima veliko pomembnih mejnikov, tudi pred osamosvojitvijo, a ravno osamosvojitev je pokazala, kaj zmoremo Slovenci, če stopimo skupaj. Vse, kar se je takrat dogajalo, ima dolgoročen in zgodovinski pomen," je poudaril Cerar. Izpostavil je pridružitev OZN, Natu in EU. "Ponosen sem na to, ko lahko sedim skupaj s predstavniki velikih držav, in to, da imamo možnost spregovoriti svetu."

"Zgodba o uspehu nas je nekoliko uspavala in nismo dojeli, da si moramo za to, da živimo dobro, prizadevati vsak dan. Pri tem smo postali tudi nekoliko koruptivni, pozabili smo, da moramo poskrbeti tudi za sočloveka," je opozoril.

"Veliko moramo vlagati v znanje, skrb za sočloveka in vrednote, v katerih vas vzgajajo." Iz zgodovine se moramo učiti in se odločiti, česa nočemo več ponavljati, potem pa se moramo usmeriti naprej, je dejal premier.

Predsednik vlade je obiskal Osnovno šolo Alojzija Šuštarja. | Foto: Predsednik vlade je obiskal Osnovno šolo Alojzija Šuštarja.

Kdaj bo izvršena ustavna odločba o financiranju zasebnih šol?

V pogovoru so se dotaknili ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol, ki naj bi bila izvršena v enem letu, ta rok pa je že minil. "Kot pravnik in predsednik vlade sem zelo nesrečen, da te odločbe še nismo izvršili." Cerar je povedal še, da si za to prizadeva, a da je v parlamentu več strank, s katerimi je treba najti soglasje. Zakon bo kmalu prišel v javno obravnavo, je zagotovil.

"V SMC soglašamo z odločbo ustavnega šolstva, sicer pa podpiramo javno šolstvo, ki dosega dobre rezultate," pravi premier, zasebne šole pa vidi kot dobrodošlo dopolnitev.

"Zasebne šole niso močna konkurenca, gre za obogatitev. Za sodobno demokracijo je značilno, da je pluralna. Če so v vasi tri trgovine, se trudijo, da so čim boljše. Če pa je samo ena, je zaskrbljujoče," je dejal Jamnik.

"Zasebne šole niso močna konkurenca, gre za obogatitev. Za sodobno demokracijo je značilno, da je pluralna. Če so v vasi tri trgovine, se trudijo, da so čim boljše. Če pa je samo ena, je zaskrbljujoče," je dejal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. | Foto: "Zasebne šole niso močna konkurenca, gre za obogatitev. Za sodobno demokracijo je značilno, da je pluralna. Če so v vasi tri trgovine, se trudijo, da so čim boljše. Če pa je samo ena, je zaskrbljujoče," je dejal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

"Ali se vam zdi, da je Marko Jazbec primeren, da rešuje slovensko bančništvo, ko pa je bil del starega sistema?"

Dijaki so se dotaknili tudi aktualnega reševanja slovenskega bančnega sistema. "Mislim, da smo zlasti v zadnjem letu uspeli finančno situacijo popraviti. Ustavili smo trend prehitrega naraščanja javnega dolga," je izpostavil Cerar. Odgovoru o primernosti Marka Jazbeca za reševanje slovenske bančne luknje pa se je premier izognil, češ da tako ugotavljanje odgovornosti ne sodi na današnjo okroglo mizo.

Finančne nepravilnosti so bile tudi znotraj Cerkve in to je treba razčistiti. Ne smemo pa posploševati. Škoda je, če se grizemo med sabo. Hazard peščice ne sme vplivati na ostale, ne smemo pa te peščice ščititi, je dejal škof Jamnik.

Slovenija ne more pomagati vsem. Sprejme lahko le toliko prosilcev za azil, kolikor jih lahko uspešno vključi v družbo, je Miro Cerar dejal dijakom. | Foto: Slovenija ne more pomagati vsem. Sprejme lahko le toliko prosilcev za azil, kolikor jih lahko uspešno vključi v družbo, je Miro Cerar dejal dijakom.

"Pomoč tujcem je na mestu, a mora biti organizirana"

Dijaki so postavili tudi vprašanje o varnostnem stanju naše države. Cerar je ob tem zagotovil, da poskuša najti soglasje s policisti, da bi prekinili stavko.

Glede sprejemanja tujcev je škof dejal, da je sicer treba biti previden, "a če ne pomagamo, nismo več blizu evangelija in nismo to, kar bi morali biti".

Pomoč je na mestu, a mora biti organizirana. Slovenija ne more pomagati vsem. Sprejme lahko le toliko prosilcev za azil, kolikor jih lahko uspešno vključi v družbo. Ne moremo pa jih vzeti toliko, da bodo potem nekje na robu družbe, je bil jasen premier. "Sprejeli jih bomo okoli 600 v letu in pol. Pomembno je, da jih bomo uspešno vključili v družbo," je poudaril.

Ne spreglejte