Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 10.49

8 let

Predsedniki strank v upanju na zbližanje stališč na sredinem sestanku o arhivih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniki parlamentarnih strank od sredinega sestanka pričakujejo zbližanje stališč glede predlagane spremembe zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Predsednik SDS Janez Janša je v nedeljo na premiera naslovil dopis, v katerem ga je pozval k sklicu sestanka predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in poslancev narodnosti zaradi predloga novele omenjenega zakona. Janša namreč meni, da je Pahor kot predsednik vlade in akter omenjenih dogajanj neposredno odgovoren za nastale razmere in nezakonito stanje. Omerzi je bil onemogočen vpogled Publicistu Igorju Omerzi, nato pa še parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je bilo namreč onemogočen vpogled v določene dokumente nekdanje Službe državne varnosti, čeprav so ti dokumenti po veljavnem zakonu javni. Vlada je nato po nujnem postopku v parlamentarno proceduro poslala predlog novele omenjenega zakona, spremembe pa se nanašajo tudi na področje arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, občutljive zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Pahor je poziv Janše upošteval in sestanek sklical za sredo ob 14. uri. Predsednica LDS Katarina Kresal meni, da bodo na sredinem sestanku lahko našli skupno rešitev, kako pustiti odprte arhive in hkrati zavarovati tiste podatke, ki lahko vplivajo na nacionalno varnost Slovenije ali pa kršijo človekove pravice. Od opozicije pa pričakuje, da te teme ne bodo jemali kot temo, s katero se na lahek način pridobiva politične točke.

DeSUS bo novelo podprl Dejstvo, da se trenutni zakon o varovanju arhivskih dokumentov krši, je za LDS in Kresalovo osebno problematično. Po njenem mnenju je sicer trenutni zakon bistveno slabši od prejšnjega, ampak vendarle velja. "Kako to, da se nihče prej ni spomnil, da bi ga premenil, je problem," pravi. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da bodo podprli predlagano novelo zakona, saj da gre nacionalne interese, ki jih je treba varovati.

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič pa pravi, da so v Zares pripravljeni sodelovati pri pobudi SDS, "če je ta pobuda mišljena kot iskanje možnosti, da skupaj omogočimo pot iz slepe ulice in uredimo to področje brez političnih in politikantskih računic na evropsko primerljiv način". "A zgolj ob predpostavki, da SDS dopusti spregovoriti stroki, začne upoštevati državotvorne vidike in skrbeti za zavarovanje nacionalnih interesov, kar pomeni tudi, da opusti svoje neutemeljene, neargumentirane in nevzdržne zahteve," so Golobičeva pričakovanja sporočili iz stranke.

"Novela je potrebna" Vodja poslancev SD Dušan Kumer pričakuje, da bo prišlo vsaj do minimalnega soglasja o tem, da se ureditev ravnanja z arhivskim gradivom obveščevalnih in protiobveščevalnih služb zgleduje po normah, ki veljajo v državah EU. To pa pomeni, naj se naredi selekcija, če je med gradivom kakšen dokument, ki bi ogrozil slovensko nacionalno identiteto in varnost, sicer pa morajo biti arhivi dostopni javnosti. Na podlagi sedanjega zakona je to neizvedljivo, zato je potrebna novela, ocenjuje Kumer.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič upa, da bo premier Borut Pahor v sredo spredvidel, da je "želja po zapiranju arhivov popolnoma diskvalifitorna v današnjem demokratičnem svetu".

Tako upa, da bodo na sestanku skupaj prišli do rešitve, da se predlog novele zakona umakne iz parlamentarne procedure. Jelinčič meni, da bi bilo premiera moč v to prepričati, če bi bil na sestanku sam. "Odvisno je, kdo bo še sedel zraven in kakšne argumente bodo imeli," je dejal. Ob tem dodaja, da se bodo v arhivih dokumentih Službe državne varnosti verjetno našli tudi nekateri posamezniki, ki se danes kažejo kot veliki osamosvojitelji in podporniki Sloveniji, pa to niso bili, in kot posamezniki, ki so na področju kršenja človekovih pravic naredili marsikaj slabega.

Žerjav upa na umik novele Predsednik SLS Radovan Žerjav upa, da se bodo na sredinem sestanku dogovorili za umik novele zakona. "Mislim, da v 20 letih samostojne Slovenije preprosto ni več gradiv, materialov oziroma dokumentov, pred katerimi bi se Slovenija morala sramovati in zaradi katerih bi morda zardevala pred tujino, pred javnostjo," je dejal. Zato se mu zdi prav, da vsi arhivi, ki so bili dosedaj dostopni, takšni tudi ostanejo.

Po mnenju Žerjava bi lahko dosegli umik predloga novele, če bo na sredinem sestanku prevladal zdrav razum. "Seveda pa je bilo že toliko primerov, ko se to ni zgodilo, da tudi ne bom presenečen", je dejal.

Ne spreglejte