Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
19.13

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Ljubljana varnost Nataša Pirc Musar protest Slovenija obletnica Nato

Četrtek, 28. 3. 2024, 19.13

4 tedne, 1 dan

Predsednica Pirc Musar: Odločitev je bila pravilna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
proslava ob 20. obletnici vstopa v Nato | "Naše vrednote in mednarodnopravne norme so pod vse večjim pritiskom," je posvarila predsednica Pirc Musar. Kot je dodala, ni več humanosti, vrednote pa ne štejejo nič. Je pa prepričana, da ima Slovenija "z varnostnim dežnikom kolektivne obrambe največje jamstvo za stabilnost in varnost". | Foto STA

"Naše vrednote in mednarodnopravne norme so pod vse večjim pritiskom," je posvarila predsednica Pirc Musar. Kot je dodala, ni več humanosti, vrednote pa ne štejejo nič. Je pa prepričana, da ima Slovenija "z varnostnim dežnikom kolektivne obrambe največje jamstvo za stabilnost in varnost".

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na Brdu pri Kranju na državni proslavi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v zvezo Nato poudarila, da brez varnosti ne morejo delovati druge družbene dejavnosti. Pri tem je posvarila, da današnjem svetu pretijo mnoge grožnje, ki so večplastne, hibridne in povezane z napredno tehnologijo.

"Odločitev, ki smo jo sprejeli, je bila pravilna," je dejala predsednica republike glede vstopa v Nato. "S članstvom smo pridobili ne samo vstop v obrambno zavezništvo, ampak tudi priznanje, da smo del okolja, ki temelji na demokraciji kot načinu življenja, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in ozemeljske celovitosti ter suverenosti," je dodala.

Prepričana je, da nam je s tem korakom uspelo začeti živeti bolje in varneje. Pri tem pa je posvarila, da današnjemu svetu še vedno pretijo mnoge grožnje, ki so večplastne, hibridne in povezane z napredno tehnologijo. To je razvidno tako iz vojne v Ukrajini kot Gazi.

"Naše vrednote in mednarodnopravne norme so pod vse večjim pritiskom," je posvarila. Kot je dodala, ni več humanosti, vrednote pa ne štejejo nič. Je pa prepričana, da ima Slovenija "z varnostnim dežnikom kolektivne obrambe največje jamstvo za stabilnost in varnost". Ker pa to po njenih besedah ni samoumevno, moramo biti pozorni na uravnoteženo delitev bremen, tesno obrambno sodelovanje in realne zmogljivosti.

Kot je prepričana, pa ravno zaradi članstva v zavezništvu za obrambo namenjamo manj sredstev, kot smo jih namenjali kot del Jugoslavije ali kot bi jih v primeru, da bi si obrambo zagotavljali samostojno.

Slovenija mora biti zgledna članica

"Brez varnosti ne morejo delovati druge družbene dejavnosti. Brez nje ni razvoja in blaginje. Zato moramo politiki in družba podpirati sodoben nacionalno-varnostni sistem, posebej Slovensko vojsko, od katere upravičeno pričakujemo, da nam pomaga ob vseh vrstah groženj in nesreč," je še dejala.

Prepričana je, da si moramo prizadevati, da bo Slovenija zgledna članica in trden člen v zavezniški verigi. Kot je še sklenila, je treba v skladu z zrelim političnim vodenjem dosledno zagovarjati duh washingtonske pogodbe, ki preprečuje, da bi zveza Nato kadar koli postala agresorska sila. "Njena moč je v odvračanju, solidarnosti, medsebojni pomoči in dialogu," je dodala.

Slovenija je 29. marca 2004 skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško postala del največje širitve v zgodovini zavezništva.

Državne slovesnosti na Brdu pri Kranju se je udeležil slovenski politični vrh ter več gostov iz tujine, med njimi vrhovni poveljnik sil Nata v Evropi, ameriški general Christopher Cavoli.

"Ne Nato, mir nam dajte"

V Ljubljani je v času državne proslave na Brdu pred 20. obletnico pridružitve Natu nekaj sto ljudi pod geslom "Ne Nato, mir nam dajte" pozivalo k izstopu Slovenije iz zavezništva. Na protestu se je široka koalicija družbenih gibanj udeležila "mirovniškega in protiimperialističnega shoda", katerega pobudnica je bila ekosocialistična iniciativa Klas. Protesta se je udeležil tudi vrh stranke Levica, slišati pa je bilo tudi pozive k osvoboditvi Palestine.

protest proti Natu | Foto: STA Foto: STA Protestniki in protestnice poleg izstopa Slovenije iz zveze Nato zahtevajo ustavitev povečanja vojaških izdatkov, ustavitev vojaške in finančne pomoči za nadaljevanje vojne v Ukrajini, embargo na izvoz orožja v Izrael in sprejetje sankcij proti "izraelskemu režimu apartheida".

protest proti Natu | Foto: STA Foto: STA Jerneja Breznik iz iniciative Klas je na shodu poudarila, da je "Nato napadalni pakt, ki služi obrambi imperializma". Ob tem je dodala, da bi morali denar, ki ga Slovenija namenja obrambi, porabiti za gradnjo javnih stanovanj, zdravstvo, domove za starejše in šolstvo.

Žiga Brdnik iz prokurdskega gibanja Rojava kliče pa je na shodu izpostavil vlogo zveze Nato pri "zatiranju Kurdov v Turčiji" in "izvajanju genocida palestinskega ljudstva v Gazi". Nekaj deset protestnikov se je shoda sicer udeležilo s palestinskimi zastavami in transparenti, ki so pozivali h koncu izraelskega obstreljevanja Gaze.

Na shodu je bil prisoten tudi vrh stranke Levica, iz katere so dopoldne sporočili, da bodo bojkotirali današnjo državno proslavo. Vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec je zatrdil, da za izstopom iz zveze Nato v stranki še vedno trdno stojijo, a da se zavedajo, da ta v okviru vladajoče koalicije ni mogoč.
6. Kongres Levice
Novice Levica namesto na državno proslavo rajši na protest
Christopher Cavoli
Novice Pomemben obisk: Slovenijo obiskal visoki gost iz ZDA #video
zasedanje Nata, Golob, Stoltenberg
Novice Slovenija bo resno preučila ponujene kandidature za prihodnjega generalnega sekretarja Nata
Nataša Pirc Musar, BiH
Novice Pirc Musarjeva o SV: Na nekaterih področjih opazen pozitiven napredek #video
 
Ne spreglejte