Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
13.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Miro Cerar

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 13.57

8 let, 1 mesec

Preberite, kakšne skrbi ima Miro Cerar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Vlada je za ustanovitev fiskalnega sveta po besedah premierja Mira Cerarja do zdaj naredila vse, kar je lahko. Cerarja skrbi zlasti, kdo bo sploh še želel sprejeti to vlogo.

Zakon o fiskalnem pravilu, ki določa, da srednjeročno in dolgoročno porabimo toliko, kolikor zberemo z javnimi dajatvami, je začel veljati konec lanskega julija. Med drugim določa ustanovitev fiskalnega sveta, ki bo bdel nad tem področjem, a vladi ga vse do danes ni uspelo ustanoviti. Na to je danes v DZ opozoril poslanec Jože Tanko (SDS) in Cerarju navrgel, da si je "vlada takšno stanje celo želela".

Cerarja skrbi, kdo bo sploh še privolil v kandidaturo

Cerar je zagotovil, da bo vlada "v najkrajšem mogočem času postopek peljala naprej", in povzel potek do zdaj neuspešnega izbora. "Nobena od prejšnjih vlad si ni tako želela urediti javnih financ, kot si mi," je poudaril in se strinjal, da ni dobro, da nimamo tega sveta. A "za to sta potrebna dvotretjinska večina in sodelovanje", je poudaril in izrazil upanje, da bodo "našli skupni jezik".

DZ je v začetku marca zavrnil vladni predlog, da za člane fiskalnega sveta imenuje Damjana Kozamernika, Marjana Senjurja in Davorina Kračuna. Opozicija je takrat vladi očitala, da se z njo ni posvetovala o kandidatih, na kar je danes spomnil tudi Tanko. A Cerarja skrbi, kdo bo sploh še privolil v kandidaturo. "Kakšen je signal najboljšim kadrom v Sloveniji, da smo jih v DZ zavrnili?" se je vprašal. 



Jožefa Horvata (NSi) je v luči razkritij v t. i. panamskih dokumentih med drugim zanimalo, kako bo vlada zagotovila, da bi se vsaj del denarja iz davčnih oaz vrnil v Slovenijo.

Cerar je dejal, da je preprečevanje davčnih goljufij in utaj ena od prioritet vlade. Razkritja v panamskih dokumentih prek pristojnih resorjev budno spremljajo, posebej finančna uprava pa je zadolžena, da se nauči povezovanja na tem področju, da najde dobre prakse v drugih državah in da pri sumih nepravilnosti sproži ustrezne postopke, je dodal.

Ne spreglejte