Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
20. 9. 2016,
16.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

poslovno kosilo poslovni bonton Bojana Košnik NetPRO bonton

Torek, 20. 9. 2016, 16.12

6 let, 7 mesecev

Bonton na poslovnem kosilu

Pravila poslovnega kosila: pospravite telefone in zobotrebce

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
bonton zobotrebci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na poslovno kosilo ste povabili morebitnega poslovnega partnerja, ki ste ga spoznali na dogodku. Ali veste, katere so prepovedane teme in kako se vesti? "Pospravite vendarle zobotrebce," med drugim poudarja Bojana Košnik, poznavalka bontona.

Razmišljanje "najprej zdravje, potem kultura" se na poslovnem kosilu po vsej verjetnosti ne bi dobro obneslo. Da bi poslovnega partnerja pritegnili k sodelovanju in mu pokazali, da ga spoštujemo, se moramo tudi kulturno vesti. To namreč pokaže, da smo iz pravega testa, meni Bojana Košnik, strokovnjakinja diplomatskega in poslovnega protokola.



Eno od splošnih pravil bontona je pravilo prednosti, in sicer imajo prednost ženske pred moškimi, starejši pred mlajšimi, gost pred domačim, višji po položaju pred nižjim. V poslu spol ali starost zanemarimo, tu so pomembna pravila hierarhije, pojasnjuje strokovnjakinja.

Tako ima na primer pri vstopu v prostor prednost ženska, ko pa vstopamo skupaj s poslovnimi partnerji, mora vanj prvi vstopiti gostitelj.

Tudi roko pri rokovanju ponudi tisti, ki je po položaju višje – starejši mlajšemu, oseba, ki je višje po položaju, tistemu, ki je nižje, in vedno dama gospodu in ne obratno.

"Telefoni na mizi nimajo kaj iskati, razen v izrednih primerih," je odločna Bojana Košnik, strokovnjakinja za pravila kulturnega vedenja. | Foto: Osebni arhiv "Telefoni na mizi nimajo kaj iskati, razen v izrednih primerih," je odločna Bojana Košnik, strokovnjakinja za pravila kulturnega vedenja. Foto: Osebni arhiv 1. Kako izberemo lokacijo?

Bolj kot bližina enemu ali drugemu poslovnemu partnerju je pomembna kakovost lokacije, prostora, kamor vabimo, in to, kar želimo doseči s povabilom.

"Pomembno je, da je to restavracija ali bar, kjer je vse tako, kot želimo. Svojega sogovornika ne želimo očarati samo s svojim znanjem in poznavanjem vsebine, pomembno je tudi, da je prostor, kamor ga vabimo, na ravni, ki ustreza poslovnemu partnerju. V sklopu delovnega bontona upoštevamo tudi, ali si strošek pogostitve podjetje lahko privošči," pojasnjuje Košnikova.

2. Ali na poslovni sestanek povabimo tudi partnerja ali partnerico iz zasebnega življenja?

Pri tem se vprašamo, ali je to smiselno. Na krajše poslovne sestanke jih morda res ne bomo povabili, na formalnem kosilu, večerji pa so tudi partnerji lahko prisotni.

"A potem moramo vedeti, kako se vesti, če je prisotna recimo žena predsednika uprave, in obratno: kot partner povabljenega moramo vedeti, kaj lahko rečemo in česa ne. Svojih osebnih stališč v poslovnem svetu ali politiki na takih dogodkih ne razlagamo, držati se moramo stališč podjetja, ki ga naš partner ali partnerica zastopa," pravi Košnikova.

Dobro je, da poslovnega partnerja obvestimo o tem, kdo bo še prišel z nami, in o njegovem položaju v podjetju, če gre za sodelavce. | Foto: Thinkstock Dobro je, da poslovnega partnerja obvestimo o tem, kdo bo še prišel z nami, in o njegovem položaju v podjetju, če gre za sodelavce. Foto: Thinkstock

3. Koliko časa naj traja poslovno kosilo? Če gre za večerjo, katera ura je še sprejemljiva?

Večerja naj poteka nekje od šeste do devete ure.

Običajno poslovno kosilo naj bi v našem poslovnem svetu trajalo približno uro in 15 minut ali okoli uro in pol. "Lahko več, a to je minimum časa, ki ga boste preživeli s poslovnim partnerjem, da ne bi izpadli nevljudni," svetuje Košnikova.

Pravi tudi, da je v našem kulturnem prostoru čas zelo dragocen, zato je tudi opredeljen tako, sicer pa moramo upoštevati kulturne razlike. "Če bi šli na večerjo v eni izmed republik naše nekdanje skupne domovine, na primer v Srbiji, Makedoniji, Črni gori, se o večerji, ki bi trajala manj od štirih ur, nimamo kaj pogovarjati," pravi Bojana Košnik.

Po njenem mnenju je pomembno, da oseba, ki je na večerjo povabila, to sklene v skladu s svojimi željami. To, kdaj bo konec obroka, določa gostitelj in ne gost.

O poslu se lahko na poslovnem kosilu ali večerji pogovarjamo kadarkoli, tudi med jedjo. | Foto: Thinkstock O poslu se lahko na poslovnem kosilu ali večerji pogovarjamo kadarkoli, tudi med jedjo. Foto: Thinkstock 4. Kdaj se na kosilu ali večerji pogovarjamo o poslu in o katerih temah se ne pogovarjamo?

Pogovarjamo se lahko kadarkoli pred jedjo, po njej oz. med kosilom ali večerjo. Tu ni nikakršnih ovir, saj se to prepleta tudi z družabnim življenjem.

"Govorimo lahko o poslu in o popolnoma življenjskih temah. Pomembno je, da se ne pogovarjamo o temah, kot so spolna usmerjenost, verska pripadnost, bolezni, alkoholizem in podobno. To so zasebne teme in v to ne vtikamo nosu. Včasih je lahko težavna tema tudi pogovor o otrocih. Nekateri jih imajo, drugi ne, eni so uspešni, drugi manj in če razlagamo o svojih zelo uspešnih otrocih nekomu, pri katerem so stvari ravno obratne, ni najbolje," meni Košnikova.

Telefoniranje, razen v zelo izrednih primerih, med poslovnim kosilom ali večerjo ni dovoljeno. | Foto: Thinkstock Telefoniranje, razen v zelo izrednih primerih, med poslovnim kosilom ali večerjo ni dovoljeno. Foto: Thinkstock 5. Ali so dovoljeni mobilniki?

Če potrebujemo podatke za sestanek in moramo pogledati na telefon, ga lahko vzamemo, sicer pa so telefoni pospravljeni, da ne preusmerjajo pozornosti. "Vsekakor med sestankom ne telefoniramo, razen v izrednih in čisto življenjskih razmerah, ko pričakujemo zares pomemben klic, sicer pa telefone umaknemo z mize. Pravila glede tega so še vedno zelo stroga, ne glede na to, kako je napredovala tehnologija. Znati se moramo pogovarjati," pravi poznavalka poslovnega bontona.

 



 

6.   Katerih drugih stvari ne smemo delati na poslovnem kosilu ali večerji?

"Če smo na poslovnem kosilu ali izredno formalnem dogodku in nam hrana pade na tla, kar se lahko zgodi vsakemu, se ne plazimo po tleh in hrane ne pobiramo, to uredijo natakarji. V bolj sproščenem okolju nam ne bo krona padla z glave, če to storimo, a načeloma naj bi za to poskrbeli natakarji," pove Košnikova.

"Z natakarji komuniciramo na pravi način, ne tako kot je v Sloveniji v navadi ob nedeljskih kosilih, ko jih kličemo 'halo šefe, majster', tleskamo s prsti in še kaj hujšega. To je huda neotesanost tega časa. Prav je, da smo do njih spoštljivi, saj so ne nazadnje naši edini zavezniki, ko gre za bolj formalne, poslovne ali celo za protokolarne dogodke," Košnikova poudarja pomembnost kulturnega vedenja do natakarjev in drugega osebja.

"Stranišča za seboj puščamo čista, dame si ne sezuvajo čevljev. Ne cmokamo, ne ližemo noža ali celo krožnikov, kruha ne grizemo, temveč ga trgamo, s prtički, ki jih dobimo ob priboru, pa si ne brišemo nosu ali potnega čela. In zelo je treba poudariti, da naj ljudje vendarle že pospravijo zobotrebce. V dobrih restavracijah jih tako ali tako ne boste več našli, je pa grozljivo, kako si ljudje v javnosti čistijo zobe in si celo ogledujejo vsebino na zobotrebcu. Vsem se kdaj pa kdaj zatakne hrana, a tega se ne dela pred drugimi, niti v domačem okolju ali pred otroci."

Danes si ljudje v odnosu do osebja dovolijo preveč, ker menijo, da si lahko zato, ker so za neko storitev plačali, privoščijo vse, meni Bojana Košnik. | Foto: Thinkstock Danes si ljudje v odnosu do osebja dovolijo preveč, ker menijo, da si lahko zato, ker so za neko storitev plačali, privoščijo vse, meni Bojana Košnik. Foto: Thinkstock

8. In kdo plača poslovno kosilo?

Tisti, ki nas povabi, tudi plača. Kot gost takrat ne sitnarimo, temveč ob priložnosti vrnemo z drugim kosilom. Pregovarjanje, kdo bo kaj plačal, ni dobro, meni Košnikova. Če gremo na kosilo s sodelavci, vsak plača svoj del, lahko pa se dogovorimo tudi drugače in enkrat plača eden, drugič drugi.

"Imamo tudi takšne ljudi, ki takrat, ko so na vrsti, izginejo na stranišče ali se drugače izognejo plačilu. Bonton pravi, da takšne ljudi preprosto pustimo in ne plačujemo zanje, naj stvar izpeljejo, kakor hočejo. Seveda pomagamo tistim, ki težje plačajo zaradi svojega finančnega stanja, a govorim o tistih, ki bi sicer lahko plačali, pa se temu raje in pogosto izognejo," pravi Bojana Košnik.

Poslovno kosilo ali večerjo poravna gostitelj, torej tisti, ki je poslovnega partnerja na srečanje povabil. | Foto: Thinkstock Poslovno kosilo ali večerjo poravna gostitelj, torej tisti, ki je poslovnega partnerja na srečanje povabil. Foto: Thinkstock



Oglasno sporočilo

Iščete poslovno priložnost? Vas zanimajo investicije, organizirano mreženje, inovacije, pravni nasveti?

20. oktobra bo v prestolnici ponovno največja poslovna in mreženjska NetPRO konferenca. Izkoristite znižano ceno za zgodnje prijave in si rezervirajte svoj sedež že danes.
Ne spreglejte