Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2017,
17.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Kemis Državni zbor

Petek, 9. 6. 2017, 17.13

6 let, 7 mesecev

Poslanci potrdili večino priporočil predlagateljev današnje seje po požaru v Kemisu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Kemis | Foto STA

Foto: STA

Po dobrih šestih urah razprave o okoljski nesreči v Kemisu, izzivih ravnanja z odpadki, komuniciranju v primeru nesreč ter odgovornostih pristojnih so poslanci s potrditvijo nekaterih priporočil vladi zaključili današnjo izredno sejo. Podpore ni dobilo le predlagano priporočilo, naj ministrica prouči ustreznost sedanje okoljske zakonodaje.

Poslanci so tako potrdili štiri od petih priporočil, ki so jih predlagali predlagatelji današnje seje, poslanci SDS, skupine nepovezanih poslancev, nepovezani poslanec Andrej Čuš in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.


-> UKC Ljubljana je že našel novega prevzemnika odpadnih kemikalij
-> Bo Franjo Bobinac tudi po zaprtju Kemisa ostal kralj odpadkov?
-> Glavna pomanjkljivost ob gašenju Kemisa krizno komuniciranje in obveščanje javnosti
-> Požarna inšpekcija za zdaj v Kemisu ni ugotovila pomanjkljivosti
-> Nanut: Selitev Kemisa z Vrhnike ni realna možnost


Vlada naj pripravi nacionalni načrt ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč

DZ tako vladi priporoča, naj v najkrajšem možnem času javnosti predstavi celovito analizo okoljskih meritev in poda ustrezno razlago ugotovljenih podatkov, ki so pomembni za zdravje in varnost prebivalcev Vrhnike.

Poleg tega naj vlada pripravi in predstavi nacionalni načrt ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč, ki bo vključeval jasna navodila glede komunikacije in koordinacije v primeru nesreč z večjim potencialnim vplivom na okolje in zdravje ljudi, in naj pristojnim organom naloži spremljanje stanja na prizadetem območju še najmanj šest mesecev po požaru ter z ugotovitvami sproti seznanja slovensko javnost.

Ministrstvo naj preuči okoljevarstvena dovoljenja vseh podjetij v Sloveniji

Poslanci vladi še priporočajo, naj od pristojnih institucij zahteva pripravo poročila o izvajanju nadzora glede izpolnjevanja varnostnih in protipožarnih predpisov v Kemisu in z ugotovitvami seznani DZ.

Po dopolnitvi s strani predlagateljev je danes DZ potrdil tudi priporočilo ministrstvu za okolje in prostor, naj preuči okoljevarstvena dovoljenja vseh podjetij v Sloveniji, ki opravljajo dejavnost, ki lahko povzroči onesnaženje okolja večjega obsega in je nevarno za zdravje ljudi, ter so locirana v bližini naseljenih območij in zaščitenih naravnih okolij.

"Ministrica naj ima tudi neko težo"

Krivec je v imenu predlagateljev današnje izredne seje ob koncu ocenil, da je bil fokus današnje razprave skozi analizo, kaj je šlo v požaru v Kemisu narobe, najti neke rešitve. Kot je ugotovil, so se strinjali, da je bilo veliko napak, ki jih bo treba odpraviti. | Foto: Matej Leskovšek Krivec je v imenu predlagateljev današnje izredne seje ob koncu ocenil, da je bil fokus današnje razprave skozi analizo, kaj je šlo v požaru v Kemisu narobe, najti neke rešitve. Kot je ugotovil, so se strinjali, da je bilo veliko napak, ki jih bo treba odpraviti. Foto: Matej Leskovšek Poslanec SDS Danijel Krivec je poslance pozval, naj podprejo tudi peto priporočilo okoljski ministrici, naj prouči ustreznost sedanje zakonodaje ter v primeru ugotovljenih pomanjkljivosti pripravi ustrezne spremembe zakonodaje.

"Ministrica naj ima tudi neko težo. Ko nastopa v razgovorih z ostalimi kolegi ministri, svojimi podrejenimi, se lahko sklicuje na to, da spremembe zahteva DZ, brez razlike med koalicijo in opozicijo. Argument, da se zakonodaja že spreminja, v ničemer ne negira tega priporočila. Zakonodaja se vedno spreminja. Če mi priporočimo, naj se pogleda še z vidika Kemisa, nič ne škodi," je opozoril.

A vseeno dopolnjeno priporočilo ni dobilo zadostne podpore. Poslanci največje koalicijske stranke SMC in tudi ministrica za okolje Irena Majcen so namreč zagotavljali, da tako priporočilo ni potrebno.

"Priporočila so bolj sama sebi namen"

Franc Trček je povedal, da v Združeni levici nimajo iluzij glede okoljevarstvenega prebujanja tako predlagateljev današnje seje kot vlade. | Foto: Matej Leskovšek Franc Trček je povedal, da v Združeni levici nimajo iluzij glede okoljevarstvenega prebujanja tako predlagateljev današnje seje kot vlade. Foto: Matej Leskovšek Poslanec SMC Bojan Krajnc je v utemeljitvi glasu izpostavil, da so v pripravi spremembe na področju okoljske zakonodaje. Ob tem je sicer pripomnil, da bodo med sprejemanjem predloga zakona o varstvu okolja, ki v slovenski pravni red prinaša določbe evropske direktive Seveso, "spet debate okrog tega, ali smo preveč strogi ali premalo strogi".

Poslanec DeSUS Franc Jurša pa je izpostavil, da je predlog zakon o urejanju prostora v parlamentarni proceduri in bo na seji DZ predvidoma že julija. "To se pravi ni potrebe po sprejemanju takega priporočila," je zaključil.

Poslanec ZL Franc Trček je ob napovedi, da bodo poslanci Združene levice priporočila vladi podprli, sicer dodal, da nimajo "iluzij glede okoljevarstvenega prebujanja tako predlagateljev današnje seje kot vlade". Tudi sama priporočila so po njegovem mnenju bolj sama sebi namen, saj jih mora izvršilna oblast že tako in tako uresničevati.

Ne spreglejte