Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
17.41

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Natisni članek

Emil Nanut Vrhnika Kemis

Sreda, 31. 5. 2017, 17.41

6 let, 10 mesecev

Nanut: Selitev Kemisa z Vrhnike ni realna možnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Emil Nanut | Foto STA

Foto: STA

V podjetju Kemis na torkov sklep vrhniškega občinskega sveta, naj se preselijo na drugo lokacijo zunaj Vrhnike, odgovarjajo, da ta možnost ni realna. Direktor podjetja Emil Nanut je v pisnem sporočilu zagotovil, da bodo izpolnili vse pogoje za nadaljnje varno in uspešno delo. Obenem pa ne izključuje možnosti "pravnega zavarovanja interesov".

Direktor vrhniškega podjetja Kemis, kjer je 15. maja izbruhnil požar, zaradi česar je prišlo tudi do onesnaženja okolja, je v pisnem sporočilu za STA pojasnil, da v podjetju nimajo načrta, da bi svojo dejavnost preselili na drugo lokacijo. "Kemis bo izpolnil vse pogoje za nadaljnje varno in uspešno delo, seveda pa se lahko Občina Vrhnika ali kdo drug kadar koli dogovorita z našim lastnikom, da podjetje ali lokacijo odkupi in sedanjo dejavnost ukine ali spremeni. Do takrat pa nameravamo svoje delo opravljati v skladu z veljavno zakonodajo in v interesu vseh prebivalcev Slovenije," je pojasnil Nanut.

V Kemisu sklepajo, da ne gre za njihovo krivdo

"Redna dejavnost Kemisa ni obremenjevala zdravja in okolja, spoštovali smo in še spoštujemo vse predpise in pozitivne prakse, ki se v razvitih državah uporabljajo pri izvajanju takšnih in podobnih dejavnosti. Vzrok za požar sicer še ni ugotovljen, a glede na okoliščine sklepamo, da do njega ni prišlo zaradi naših napak. Glede na vse, kar se dogaja v zvezi z našo nesrečo, pa tudi ne moremo izključiti možnosti, ki je predmet govoric - da je bil požar podtaknjen. Računamo na to, da bodo pristojni organi raziskali tudi to možnost," je zapisal direktor Kemisa.

Dejavnost, ki jo izvaja Kemis, po besedah njegovega direktorja ni nikjer zaželena, "ker na nek način predstavljamo slabo vest naše družbe - odstranjujemo nevarne odpadke, ki jih proizvajajo tisti, ki za vse nas proizvajajo dobrine, brez katerih ne bi več znali ali hotel živeti".

Poudaril je, da je Kemis družbeno odgovorno podjetje in je veliko naredilo za okolje in okoljsko osveščenost Slovenije. "Ne nazadnje smo našo tovarno umestili v degradirano območje nekdanje deponije in nismo posegali v nove zelene površine. Kot so pokazale meritve, so zemljišča, ki mejijo na našo družbo, obremenjena s težkimi kovinami in lahko dolgoročno bolj vplivajo na zdravje ljudi in okolje kot posledice naše nesreče. A to ni ne politična in ne medijska tema, je pa realna težava in dejansko tempirana bomba, s katero bi se morali ukvarjati pristojni organi in občinski svet Občine Vrhnika," je še opozoril Nanut.

Izpostavil je, da je bilo v Sloveniji in tujini že veliko požarov podobnega obsega in s podobnimi posledicami, kot je bil nedavni požar v Kemisu. "Stroka ve, da so posledice praviloma kratkotrajne in da jih je možno sanirati. Neodzivnost državnih organov je ob neodgovorni medijski propagandi povzročila upravičeno paniko med prebivalci, ki niso imeli pravočasno na voljo korektnih informacij in navodil, kako ravnati v nastali situaciji," ugotavlja direktor Kemisa.

Ne spreglejte