Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
8. 10. 2019,
13.21

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

11

Natisni članek

zimske gume Policija gume

Torek, 8. 10. 2019, 13.21

4 leta, 6 mesecev

Policisti presenečeni: Ko misliš, da si videl že skoraj vse #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

11

Obrabljene pnevmatike | Foto Policija

Foto: Policija

"Ko misliš, da si videl že skoraj vse," so mariborski policisti zapisali v uvodu sporočila o tem, da so obravnavali 20-letnika z vozilom s tako obrabljenimi pnevmatikami, da se je po površini videla tkanina. Ob tem voznik ni imel vozniškega dovoljenja, saj ga še ni opravil.

Po pregledu so policisti ugotovili, da sprednji pnevmatiki ne izpolnjujeta zahtev za uporabo v cestnem prometu. Gumi sta bili povsem obrabljeni, na nekaterih delih pa je bila vidna podloga iz tkanine, t. i. "karkasa".

Policisti so vozniku vozilo zasegli, zoper njega bodo vložili obdolžilni predlog pristojnemu sodišču (vožnja brez vozniškega dovoljenja), s plačilnim nalogom pa so mu izrekli 400 evrov globe (pnevmatiki).

Pri zimskih gumah globina profila ne sme biti manjša od treh milimetrov. Pri letnih gumah znaša ta meja 1,6 milimetra. Globina se meri na obeh vzdolžnih kanalih.

Vožnja z zimskimi gumami poleti vpliva na vozne lastnosti

Obrabljene pnevmatike | Foto: Policija Foto: Policija Pnevmatike na fotografiji so popolnoma brez profila in zato neprimerne za vožnjo. Vožnja z zimskimi gumami poleti, ko so temperature bistveno višje kot pozimi, sicer vpliva na vozne lastnosti avtomobila in tudi na zavorno pot.

Pri tem pa je treba poudariti, da ima vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti nevarne pasti še zlasti pri zaviranju in tudi pri vodljivosti.

Avtomoto Zimske gume: katere stranske oznake so za voznika ključne?

Zimska pnevmatika se poleti pregreva

Boštjan Gorc, vodja servisa in trgovine pri Centru mobilnosti Špan, opozarja, da je zimska guma, ki jo uporabljamo čez poletje, prihodnjo zimo zelo trda in premalo elastična.

"Zimska guma je namenjena nižjim temperaturam. Narejena je iz mehkejših zmesi kavčuka in se hitreje začne pregrevati. Ta proces vulkanizacije je sploh ob visokih temperaturah zelo intenziven. Voznik gumo preprosto pregreje. Profil torej ostane, neka umetna varnost je, oprijem pa je lahko veliko slabši. Imamo kar precej takih primerov," pravi Gorc.

Po besedah Gorca je magična meja za menjavo pnevmatik sedem stopinj Celzija. "Ljudje pogosto vozijo z zimskimi gumami vse leto. To se navadno zgodi, ko so zimske gume že slabe in vozniki vedo, da ne bodo več primerne za naslednjo zimo. Veliko voznikov to zimsko sezono potegne tudi daleč v poletje in se potem od njih lažje poslovi," dodaja Gorc.

Obrabljene pnevmatike | Foto: Policija Foto: Policija

Obrabljene pnevmatike | Foto: Policija Foto: Policija

Ne spreglejte