Torek,
14. 3. 2017,
14.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

5

Natisni članek

nasilje tožba Stephen Casiraghi sodišče

Torek, 14. 3. 2017, 14.32

6 let, 7 mesecev

Casiraghi: Policist me je poškodoval. Zahtevam 150 tisoč evrov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

5

Stephen Chasiraghi | Foto STA

Foto: STA

Le nekaj dni za tem, ko je Stephen Casiraghi po odločitvi vrhovnega sodišča iz zapora na Dobu po dolgih letih služenja različnih kazni zakorakal na svobodo, se je spet znašel na sodišču. Tokrat skuša kot tožnik na mariborskem sodišču od države iztožiti 150 tisoč evrov, ker naj bi ga leta 2011 v mariborskem zaporu poškodoval pravosodni policist.

Pravdna zadeva na mariborskem okrožnem sodišču se je začela že pred časom, po več kot letu dni pa je pred sodnika znova stopil pravosodni policist, ki je že na prvem zaslišanju povedal, da je zaradi Casiraghijevega napada z britvico uporabil najmilejšo obliko prijema in pri tem Casiraghiju zadal en sam udarec v trebuh. Ker mu je britvica padla iz rok, sta ga nato s sodelavcem kljub upiranju obvladala s fizično prisilo.

Zadovoljen bi bil tudi z devet tisoč evri odškodnine

Pravosodni policist je tokrat na sodišče prišel na zahtevo Casiraghija, ker ga je ta želel neposredno zaslišati. Tožnik je namreč trdil, da je paznik uporabil pretirano silo, kar mu tudi sicer pri njegovem delu naj ne bi bilo tuje, in da je zdravnica na njem zabeležila več poškodb. 

Čeprav je Casiraghi zahteval imenovanje izvedenca, ki bi preveril njegove poškodbe ter ocenil višino povzročene škode, sodnik temu ni pritrdil. Pravobranilka Nives Jeras Kamenski pričakuje, da bo zahtevek zavrnjen.

Casiraghi je novinarjem povedal, da je postopek tokrat že ponovljen, saj ga je višje sodišče vrnilo v ponovno obravnavo na prvo stopnjo. Kot je dejal, se ga je paznik lotil, ker je skozi okno hranil golobe. Čeprav toži državo za 150 tisoč evrov, bi se zadovoljil tudi z devetimi tisočaki, je dejal.

Kaj je pred sodiščem Casiraghi povedal novinarki Planet TV:

Več v oddaji Danes ob 17.30 na Planet TV.

Ugrabil štoparko in se nad njo izživljal

Casiraghi je na Dobu zaradi različnih kaznivih dejanj, od ugrabitve, spolnega izživljanja in napada na fotoreporterja do poskusa ropa in poskusa napada na paznika, prestajal enotno kazen 22 let in 11 mesecev zapora, ki bi se mu iztekla avgusta 2019.

Med drugim je bil leta 2010 obsojen na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni po napadu na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic.

Pred kratkim so ga izpustili iz zapora

Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi. Nato je dobil še pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in zaradi uničenja kopalnice v zaporu na Dobu.

Vrhovno sodišče je pred kratkim odredilo prekinitev izvršitve izpodbijane pravnomočne sodbe, iz česar gre sklepati, da bo ugodilo zahtevi odvetnika Tomaža Toldija za varstvo zakonitosti. Sodniki so presojali očitke obrambe, da naj bi sodišče prve stopnje v tej zadevi nezakonito združevalo kazni in pri tem upoštevalo novejšo različico kazenskega zakonika, ne pa tiste, ki je veljala v času njegovega zadnjega kaznivega dejanja.