Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
12.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policija

Petek, 3. 4. 2015, 12.42

8 let, 1 mesec

Policija svari pred neprevidno uporabo možnarjev in karbida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V času velikonočnih praznikov mnogi streljajo z možnarji ali s karbidom, na območjih streljanja pa ponavadi gori tudi odprt ogenj.

Policisti ob tem opozarjajo, da je treba v takšnih primerih urediti kurišče in ga nadzorovati ves čas kurjenja. Previdnost priporočajo tudi pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča pa očiščen vseh gorljivih snovi. Kurišče mora biti od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij ali objektov, kjer se nahajajo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov.

Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti Prav tako je treba kurišče zavarovati in nadzorovati ves čas kurjenja, po koncu pa pokriti z negorljivim materialom. Ob močnem vetru je kurjenje ali uporaba odprtega ognja prepovedana. Policisti posebej opozarjajo na previdno uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom, uporabljajo pa jih na kulturnih in drugih prireditvah.

Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za pokanje z možnarji, pri pokanju z njimi pa morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija, pri čemer mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra.

Nesrečam botruje predvsem nestrokovno ravnanje V prazničnih dneh se po navedbah policije običajno poveča tudi uporaba pirotehničnih izdelkov, zato opozarjajo na previdnost pri ravnanju z njimi. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Nesrečam botruje predvsem nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki pri streljanju uporabljajo različne pripomočke, kot so na primer večji kosi karbida. Za kršitev določb o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov, za pravne osebe pa od 3000 do 50.000 evrov, še piše v sporočilu.

Ne spreglejte