Četrtek,
7. 9. 2017,
6.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

SDS begunci migranti migrantska kriza Branko Grims

Četrtek, 7. 9. 2017, 6.35

6 let, 7 mesecev

Policija: Migrantski tok po balkanski poti se nekoliko krepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Begunci | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Migrantski tok po balkanski poti se nekoliko krepi, priznava policija, ki glede na dogajanje prilagaja nadzor na mejah in v notranjosti države. Ukrepe koordinirajo s policijami drugih držav, predvsem Hrvaške.

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, poslanec SDS Branko Grims, je po včerajšnji seji spregovoril o terorizmu v Evropi. Dejal je, da se je v zadnjih 14 dneh oziroma vključno z napadi v Barceloni in Turkuju na Finskem sredi preteklega meseca zgodilo okoli 20 terorističnih napadov, za večino manjših in manj uspešnih pa nismo slišali.

Te pojave spremlja Europol, ki je junija objavil tudi obširno poročilo o terorističnih pojavih v letu 2016, ko so v osmih članicah EU skupaj prijavili 142 "neuspelih, preprečenih in izvedenih" terorističnih napadov. V zadnjih mesecih so po podatkih policije Slovenijo druge države članice obvestile o več kot desetih terorističnih napadih.

Države se sicer obveščajo o terorističnih grožnjah glede na okoliščine vsakega primera posebej ter glede na to, ali so potrebni izmenjava podatkov in drugi operativni ukrepi v okviru mednarodnega sodelovanja. "Države članice obveščajo druge države o vseh večjih in odmevnejših napadih," so navedli na policiji.

Napadalca iz Turkuja nimajo v evidencah

V zvezi z napadom v Turkuju je Grims dejal, da je šel napadalec "po podatkih, ki so javno objavljeni", v začetku leta 2016 kot migrant prek Slovenije. Policija pravi, da Maročana Abderahmana Bouananeja, ki je priznal napad, v policijskih evidencah nimajo, prav tako ne Abderahmana Mečkaha, kot se je sprva predstavljal finski policiji.

Ponovno odpiranje balkanske poti?

Branko Grims, SDS | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Grims je opozoril tudi na možnost novih migracij čez Slovenijo. Z ukrepi Italije je tok migracij čez Sredozemlje bistveno okrnjen, rezultat tega pa je, da se krepi pritisk na balkansko pot, ki se ponovno odpira.

Statistični podatki policije res kažejo, da se migrantski tok po balkanski poti trenutno nekoliko krepi, saj je do konca avgusta policija zaznala 1.203 ilegalne prehode mej, kar je 130-odstotno povečanje glede na enako časovno obdobje v lanskem letu.

Policija: Dogajanje je dinamično

"Kljub zaprtju balkanske poti je dogajanje v tem območju dinamično. Smeri potovanj migrantov se spreminjajo, v iskanju možnosti nadaljnjega potovanja migranti in organizatorji ilegalnih potovanj iščejo najlažje možnosti prestopanja meja. Pri tem se prilagajajo ukrepom policij na poti. Ne glede na to policija intenzivno in uspešno odkriva nove skupine in posameznike, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem," so zagotovili na slovenski policiji.

Ta ukrepe koordinira s hrvaško in drugimi policijami na poti ter v ciljnih državah. Kot so navedli za STA, razprava in izmenjava informacij o ilegalnih migracijah ter oblikovanje skupnih ukrepov potekajo s povečano intenzivnostjo tudi v okviru mednarodnih aktivnosti ministrstva za notranje zadeve oz. policije.

V Sloveniji 236 prosilcev za azil

Policija je postregla tudi z zadnjo statistiko glede prosilcev za azil. 5. septembra je bilo v Sloveniji nastanjenih 236 prosilcev za azil. Po premestitveni shemi je bilo v Slovenijo do zdaj premeščenih 217 oseb iz Italije in Grčije. "Maja, junija in avgusta 2017 smo podali nove zaveze za sprejem oseb iz Grčije in Italije, v prihodnjih dneh pa bomo podali zaveze za celotno kvoto," so še pojasnili na policiji.