Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2020,
14.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

protest življenje splav

Sobota, 3. 10. 2020, 14.22

3 leta, 7 mesecev

Pohod za življenje v Ljubljani zmotili pripadniki Antife #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Pred cerkvijo svetega Jakoba so se danes zbrali nasprotniki splava, ki na svojih shodih opozarjajo, da je otrok človek že pred rojstvom, ki mu pripada pravica do življenja. A so jih pri tem zmotili podporniki namerne prekinitve nosečnosti in opozarjali na to, da ima vsaka ženska lastno izbiro. Zbrani so po besedah koordinatorke dogodka Urše Cankar Soares pokazali, da si v Sloveniji želijo boljše prihodnosti za nerojene otroke.

Hrvaška covid-19
Novice Na Hrvaškem 241 novih primerov okužb, največ v prestolnici

Glavna sporočila pohoda so bila, da vidijo prihodnost Slovenije v veselju in spoštovanju do življenja in da je treba imeti do mater in očetov, ki gredo skozi preizkušnjo smrti nerojenega otroka zaradi splava, odnos največjega sočutja, država pa jim mora vsestransko pomagati. Organizatorji ocenjujejo, da vsem pripada pravica do življenja in se zavzemajo za pravice nerojenih otrok.

Na dogodku se je zbralo več sto ljudi

Kot je za STA povedala koordinatorka dogodka Urša Cankar Soares, so zbrani na Pohodu za življenje 2020 za pravice nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiskah poudarili, da je otrok človek že pred rojstvom. "Če je človek, ima človekove pravice in prva pravica je pravica do življenja," je poudarila koordinatorka dogodka, vesela z izvedbo. Dodala je, da je bilo vzdušje kljub nekoliko manj prijaznemu vremenu lepo, in izrazila hvaležnost vsem, ki so prišli in dokazali, da je otrok človek že pred rojstvom.

Udeleženci Pohoda za življenje so sporočali to ... | Foto: Bojan Puhek Udeleženci Pohoda za življenje so sporočali to ... Foto: Bojan Puhek

Na pohodu so predstavili deklaracijo za življenje, v kateri se podpisniki zavzemajo za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. "Pravica do življenja je temeljna pravica, ki jo ščiti slovenska ustava, ne da bi razlikovala rojene in nerojene otroke," med drugim piše v deklaraciji. Ustava sicer v 55. členu izrecno navaja, da je odločanje o rojstvih svojih otrok svobodno. Država pa, da zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

... pripadniki Antife pa tole. | Foto: Bojan Puhek ... pripadniki Antife pa tole. Foto: Bojan Puhek

Pohod za življenje 2020 je sicer varovala policija. Po njenih podatkih se je na dogodku zbralo približno 200 udeležencev, medtem ko so organizatorji navedli, da se jih je zbralo približno 500. V bližini se je po navedbah policije zbralo tudi približno deset nasprotnikov prireditve. Policisti, ki sicer še niso izvedli nobenih ukrepov, nadaljujejo z zbiranjem obvestil glede poskusa oviranja prireditve in bodo v primeru zaznanih kršitev ustrezno ukrepali, so za STA zatrdili na Policijski upravi Ljubljana.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Uradno: v petek 227 novih primerov okužbe

Dogodek pred začetkom Tedna za življenje

Dogodek v prestolnici so organizirali pred začetkom Tedna za življenje, ki se bo pod geslom Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost v okviru Katoliške cerkve v Sloveniji začel v nedeljo in bo potekal do 11. oktobra.

Današnji Pohod za življenje:

Fotogalerija
1 / 35

Geslo Tedna za življenje so v Cerkvi našli pri pokojnem nadškofu Alojziju Šuštarju, od rojstva katerega letos mineva 100 let. "To povabilo, da bi si bili dobri sopotniki, razumevamo tako, da bi cenili drug drugega in spoštovali življenje in človeško dostojanstvo vsakega; da bi se znali poslušati, prepoznavati resnične potrebe drugega, soočati različnost pogledov, se spoštovati v različnosti in iskati to, kar je skupno; da bi znali skrbeti za druge, še posebej za tiste med nami, ki so najbolj ranljivi, predvsem na začetku in na koncu zemeljske poti; da bi si znali priznati napake, se opravičiti, odpustiti, začeti znova. Se znova odpraviti skupaj na pot," so ob tem zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference, piše STA.

Donald Trump
Novice Trump zaradi covid-19 v bolnišnici, prejel je remdesivir
Ne spreglejte