Četrtek,
17. 12. 2020,
16.16

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

95

Natisni članek

epidemija koalicija SDS SMC Zdravko Počivalšek

Četrtek, 17. 12. 2020, 16.16

3 leta, 4 mesece

Počivalšek: Zdaj ni čas za rušenje in ideološki boj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

95

V senci odločitve stranke DeSUS, da zapusti koalicijo, se je oglasil predsednik stranke SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Zapisal je, da ga razburjajo nekatere poteze stranke SDS, vendar da zdaj ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje. Prvak NSi Matej Tonin pa je sporočil, da ima vlada trdnih 47 glasov.

Karl Erjavec
Novice Svet stranke DeSUS potrdil izstop iz koalicije. Za mandatarja podpira Erjavca. #video

Kot je zapisal Počivalšek, je SMC v vlado vstopila zaradi izvajanja svojega programa in je glede tega zadovoljna.

"Res je, da nas razburjajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje," je med drugim zapisal Počivalšek.

Dodal je, da smo sredi zdravstvene in ekonomske krize, ki se je razvila v psihološko krizo.

"Čas je za vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj"

"Sedaj je čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj. Zato podpiram nadaljevanje izvajanja koalicijske pogodbe in obvladovanja krize. To bom zagovarjal na organih stranke in v pogovoru s poslansko skupino," je zapisal gospodarski minister.

"Dovolj je bilo igric, še bolj organizirano moramo zagristi v delo, da rešimo zdravstveno situacijo in začnemo z gospodarskim okrevanjem," je zaključil svojo pismo.

Tonin: Po pogovorih je jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov

Kasneje se je oglasil tudi predsednik NSi Matej Tonin in zapisal, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna koalicija trdnih 47 glasov v državnem zboru.

Tonin se je vsem poslancem zahvalil za državotvoren pristop "kljub izjemnim pritiskom".

Več o sestanku ni znanega. Po neuradnih informacijah so bili danes opravljeni številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci, poroča STA.

NSi: Odločitev DeSUS legitimna

Jožef Horvat | Foto: Posnetek zaslona/Reuters Foto: Posnetek zaslona/Reuters Slovenija v zdravstveni krizi potrebuje stabilno vlado in politično stanje, je po današnji odločitvi sveta DeSUS za izstop iz koalicije dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Odločitev DeSUS je, kot pravi, legitimna, v NSi pa se ne vmešavajo v interne zadeve drugih strank. Vlada bo delala naprej, je še napovedal.

Kot je Horvat ugotavljal v izjavi za medije, zgodba še ni zaključena, saj najbrž sledi vložitev konstruktivne nezaupnice s strani dela opozicije. "Kako se bo to naprej razvijalo, je težko napovedovati. Karl Erjavec mora zbrati 46 glasov, če želi biti mandatar," je opomnil, poroča STA.

Stranke KUL pozdravljajo izstop DeSUS iz koalicije

Stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), izstop stranke DeSUS iz koalicije pozdravljajo. O podpori Karlu Erjavcu, da bi postal mandatar KUL, bodo odločali na organih strank. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej, če je mogoče že letos, so povedali vodje strank v izjavi za medije, poroča STA.

Vodje LMŠ, SD, SAB in Levice današnjo odločitev DeSUS, da izstopi iz trenutne koalicije, pozdravljajo. "Zavedam se, da je bil DeSUS pred težko, naporno odločitvijo. Danes so dokazali, da so dali svoje vrednote pred politično kalkulacijo," je v izjavi za medije povedala predsednica SD Tanja Fajon. Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je dodala: "Želela bi si, da bi DeSUS to, da dela ta vlada slabo in državo pušča v hudi krizi, ugotovila že prej. Ampak bolje pozneje kot nikoli."

Marjan Šarec po odločitvi stranke DeSUS:

Alenka Bratušek po odločitvi stranke DeSUS:

Tanja Fajon po odločitvi stranke DeSUS:

Luka Mesec po odločitvi stranke DeSUS: