Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2020,
15.50

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

16

Natisni članek

NIJZ cepivo cepljenje gripa

Torek, 27. 10. 2020, 15.50

3 leta, 6 mesecev

Slaba novica za vse, ki se želijo cepiti proti gripi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

16

Cepljenje | Cepiva proti sezonski gripi ponekod po državi že zmanjkuje.  | Foto Thinkstock

Cepiva proti sezonski gripi ponekod po državi že zmanjkuje.

Foto: Thinkstock

Letos je povpraševanje po cepljenju proti gripi očitno preseglo vsa pričakovanja, saj v nekaterih zdravstvenih domovih že zmanjkuje cepiva in datuma za cepljenje ni več mogoče dobiti. Na NIJZ pojasnjujejo, da bodo sredi novembra dobili še eno, dodatno pošiljko cepiva, a da tudi to ne bo zadostilo velikemu povpraševanju.

Cepljenje proti gripi se je začelo prejšnji ponedeljek, v nekaterih zdravstvenih domovih po Sloveniji pa že zmanjkuje cepiva. In to kljub temu, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) spomladi, ko cepivo proti gripi naročajo, pri proizvajalcih naročil skoraj 200 tisoč odmerkov več, kot so imeli zabeleženih naročil. In hkrati kar 100 tisoč odmerkov več kot leto prej.

Cepljenje
Novice Veliko zanimanja za brezplačno cepljenje proti gripi #video

"Odziv na cepljenje je letos res neverjeten. Morda deloma zato, ker je cepljenje prvič brezplačno za vse, morda pa tudi zato, ker se spopadamo z epidemijo koronavirusa in se želijo ljudje letos vsaj pred gripo zaščititi s cepivom," pojasnjujejo na NIJZ. Tako resda v nekaterih zdravstvenih domovih že ni več mogoče dobiti datuma za cepljenje, saj jim je zmanjkalo cepiva. Tudi termini v ambulantah NIJZ, kjer se je prav tako mogoče cepiti, so zasedeni že do konca novembra, ponekod celo do konca decembra.

Letos je zanimanje za cepljenje preseglo vsa pričakovanja. | Foto: Thinkstock Letos je zanimanje za cepljenje preseglo vsa pričakovanja. Foto: Thinkstock

Kaj torej storiti, če se pri osebnem zdravniku ne morete več cepiti?

Še vedno lahko torej poskušate dobiti prost termin v kateri od cepilnih ambulant NIJZ ali pa v katerem od sosednjih zdravstvenih domov, kjer prav tako izvajajo cepljenje in kjer še imajo na voljo dovolj cepiva.

Sredi novembra NIJZ pričakuje še naknadno pošiljko cepiv, natančneje 20 tisoč odmerkov. A hkrati pojasnjujejo, da tudi to ne bo zadostilo vsemu povpraševanju. "Naročil cepiteljev je precej več, kot bo teh dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva. Tako da je pravzaprav tudi že ta dodatna pošiljka rezervirana," povedo.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Trendi Kaos zaradi koronavirusa, a tudi druga grožnja je pred vrati #video

Ker pa je letos povečano povpraševanje tudi v drugih državah, ne le pri nas, cepiva zmanjkuje tudi na globalnem trgu, proizvajalci ga ne morejo več ponuditi. Običajno je sicer tako, da si v takšnem primeru cepivo države dajejo bilateralno med seboj, če ga ena država potrebuje, v drugi pa ga ostaja, a letos tudi to ne pride v poštev, saj imajo, kot trenutno kaže, vse države premalo cepiva proti sezonski gripi glede na povečano povpraševanje svojih prebivalcev.

"Ne le, da smo poskušali pri proizvajalcih, takoj ko smo videli neverjetno veliko zanimanje za cepljenje, dobiti še dodatne odmerke cepiva, tudi druge države smo vprašali po cepivu, ampak za zdaj kaže, da ga ne bo mogoče dobiti nikjer. NIJZ bo seveda ves čas preverjal in poskušal kjer koli dobiti še dodatne odmerke z bilateralnimi dogovori z državami, ampak ali bo to uspelo ali ne, ne moremo vedeti," še pojasnijo na NIJZ.

Sredi novembra bomo dobili dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva, ti vseeno ne bodo zadostili vsemu povpraševanju. | Foto: Getty Images Sredi novembra bomo dobili dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva, ti vseeno ne bodo zadostili vsemu povpraševanju. Foto: Getty Images

Naročili skoraj 200 tisoč odmerkov več, kot so jih naročili cepitelji, a bo vseeno premalo

Količina cepiva za sezonsko gripo, proti kateri se začne cepiti jeseni, se sicer naroča že v spomladanskem času. Tako aprila oziroma maja NIJZ vsako leto od vseh cepiteljev pobere naročila za odmerke cepiva proti sezonski gripi. Ti sporočijo svoje potrebe in, upoštevajoč te, nato NIJZ naroča cepivo pri proizvajalcih.

"Letos spomladi smo dobili naročila za približno 85 tisoč odmerkov, nato smo na podlagi teh podatkov in na podlagi posveta s Posvetovalno skupino za cepljenje ter glede na takratne razmere vseeno naročili veliko več odmerkov cepiva, kar 270 tisoč, kar je skoraj 100 tisoč odmerkov več kot leto prej," pravijo. Čeprav so tvegali, da bo veliko cepiva ostalo, se je zdaj zaradi ogromnega povpraševanja ljudi izkazalo ravno nasprotno, cepiva za vse, ki se želijo letos cepiti proti sezonski gripi, bo namreč premalo.

Cepljenje
Novice Cepiva, ki so rešila že na milijone življenj po svetu #video
Ne spreglejte