Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
17.14

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

23

Natisni članek

Zdravko Počivalšek SMC Franc Jurša SDS DeSUS

Sreda, 29. 1. 2020, 17.14

4 leta, 3 mesece

"Po sodelovanju s SDS je bila DeSUS uspešna na volitvah" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

23

Franc Jurša | Foto STA

Foto: STA

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi v DZ pojasnil, da vabila na pogovore o sodelovanju v morebitni novi koaliciji še ni prejel, a bodo v pogovorih sodelovali. Poslanska skupina stranki priporoča, da se pogovarja o vseh možnostih. Jurša je še spomnil, da je DeSUS s SDS sodelovala že dvakrat in bila zatem razmeroma zelo uspešna na volitvah.

Jurša je v izjavi ob robu seje DZ spomnil, da bodo organi DeSUS o nadaljnjih korakih po odstopu premierja Marjana Šarca razpravljali v četrtek. Načelno stališče stranke je, da so bolj za predčasne volitve, a po njegovih trditvah ne bodo nasprotovali pogovorom o novi koaliciji. Kaj bo iz tega, pa je težko napovedati, je dodal po pisanju STA.

Na parlamentarnih hodnikih je živahno

Vabila na pogovore Jurša še nima, verjetno jih bo po njegovem mnenju prva prejela predsednica stranke Aleksandra Pivec. Na hodnikih se sicer o tem pogovarjajo, je pritrdil in tudi spomnil, da so bili parlamentarni hodniki v preteklosti, ko se je kaj takega dogajalo, vedno živahni. A to so po njegovih navedbah razmišljanja posameznikov ali manjših skupin.

Poglejte, kako živahno je bilo čez dan v DZ

Prestopov poslancev DeSUS ne bo 

Na vprašanje, ali bi bile po njegovem mnenju za stranko boljša možnost predčasne volitve ali nova koalicija, pa je odgovoril, da morajo poslušati vse in ugotoviti, kaj je tisto, kar želi večina, ter se po tem odločiti. "Jaz natanko vem, kaj bi, a v tem trenutku še ne bom odgovoril," je povedal Jurša. Po njegovih navedbah je imela poslanska skupna DeSUS, ki se trudi, da bi se utrdila, danes pomemben sestanek. Kot meni, prestopov poslancev DeSUS ne bo, piše STA.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je poudaril, da se bodo v SMC enotno odločili za tisto, kar bo najboljše za Slovenijo. | Foto: Ana Kovač Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je poudaril, da se bodo v SMC enotno odločili za tisto, kar bo najboljše za Slovenijo. Foto: Ana Kovač

Po Šarčevem ponedeljkovem odstopu so se nekatere stranke zavzele za predčasne volitve, na drugi strani pa so se odprli tudi pogovori o morebitnem oblikovanju nove koalicije. Da so se pogovori že začeli, čeprav ne na ravni delegacij strank, je v torek potrdil vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič.

V SMC bodo izbrali najboljšo možnost

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je danes v izjavi ob robu sejma Alpe-Adria po poročanju STA dejal, da je za kakšne formalne pogovore še prezgodaj, hkrati pa poudaril, da se bodo v SMC enotno odločili za tisto, kar bo najboljše za Slovenijo. S tem je odgovoril na namige v javnosti, da poslanska skupina SMC ni enotna.

Golubović: Poslanci LMŠ stojijo za Šarčevo potezo

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović ocenjuje, da je bila poteza Šarca umirjena, premišljena in predvsem odgovorna. Spomnil je, da LMŠ ne sodeluje pri pogovorih o oblikovanju morebitne nove koalicije. Iz osebnih izkušenj pa ve, da nobene koalicije ni lahko sestaviti: "Kdor koli jo bo sestavljal, je pred njim še kar nekaj dela." 

Golubović je danes zatrdil, da je poslanska skupina LMŠ trdna. Kot ugotavlja, je bila tudi koalicija do glasovanja o državnem proračunu trdna in je do neke mere sodelovala, zatem pa so se pri koalicijskih partnerjih začele kazati razpoke iz takšnih in drugačnih razlogov. "Mi smo poskušali te zadeve še reševati, ampak na koncu ste tudi novinarji opazili, da vedno težje kakšne stvari pripeljemo čez," je spomnil.

Ta vladna koalicija je po Golubovićevem mnenju v 14 mesecih naredila veliko in na to njihovo sodelovanje v tem času je ponosen. "V zadnjih dveh mesecih pa sem dobil občutek, da želijo biti poleg Marjana Šarca vsaj še štirje predsedniki strank predsedniki vlade. To pa pač ni šlo," je razkril. Dodal je, da o partnerjih nima slabih besed. Je pa kritičen do tega, da poskušajo, kot pravi, zdaj celotno krivdo prenesti na LMŠ: "Zdi se mi, da se morajo najprej pogledati v ogledalo in si odgovoriti na nekatera vprašanja." (STA)

Tudi v NSi odprti za pogovore

Kot mogočo partnerico v morebitni koaliciji omenjajo tudi NSi, v kateri so sicer v ponedeljek že ustanovili volilni štab in začeli postopke evidentiranja kandidatov za volitve. A so odprti za pogovore in, kot je v torek pojasnil vodja poslanske skupine Jožef Horvat, je odločitev izvršilnega odbora povezana s trenutnimi okoliščinami, ki pa se lahko spreminjajo.

Jelinčič pravi, da je za pogovore še čas

Prvak SNS Zmago Jelinčič je v današnji izjavi ob robu seje DZ na vprašanje, ali morda sodeluje v pogovorih za oblikovanje morebitne koalicije, odgovoril, da je za to še čas oziroma da bodo o tem govorili prihodnji teden, piše STA.

Dejan Židan
Novice Židan: Današnje glasovanje zna pokazati, kako nastaja neka nova koalicija #video

Kot največja stranka pa ima ključno vlogo SDS, ki bo o nadaljnjih korakih razpravljala predvidoma na četrtkovem izvršilnem odboru.

Ne spreglejte