Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
12.58

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

21

Natisni članek

Dejan Židan SD dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Sreda, 29. 1. 2020, 12.58

4 leta, 2 meseca

Židan: Današnje glasovanje zna pokazati, kako nastaja neka nova koalicija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

21

Po besedah predsednika SD Dejana Židana bo glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje tudi glasovanje o tem, kdo bi lahko bil skupaj v novi koaliciji. Po mnenju Levice pa bo glasovanje pokazatelj načelnosti strank, ne pa obrisov novih koalicij.

V senci maratonske seje, kjer bo med drugim glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, potekajo številna ugibanja o morebitni novi koaliciji.

"Današnje glasovanje zna pokazati, kako nastaja neka nova koalicija," je v izjavi za medije dejal Židan, ki se bo danes predvidoma sestal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Židan je ob robu seje dejal, da sta s Pahorjem ugotovila, da bi bile predčasne volitve legitimne in legalne, četudi odločba ustavnega sodišča, po kateri določbe volilne zakonodaje, ki govorijo o volilnih okrajih, niso skladne z ustavo. "Tukaj moramo biti enotni," je dejal.

Uradna posvetovanja pri predsedniku se začenjajo v torek

Uradna posvetovanja pri predsedniku države se bodo sicer začela v torek s posvetovanji vodij poslanskih skupin. Pahor je sicer neformalne pogovore začel že danes, prvi pa se je pri njem oglasil premier v odstopu Marjan Šarec.

Po današnji seznanitvi državnega zbora z odstopom predsednika vlade ima namreč predsednik republike na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil.

Na političnem parketu se šušlja o morebitni koaliciji SDS, NSi in SMC, ki ima skupaj 43 glasov, lahko pa bi verjetno računali tudi na pomoč SNS in Zmaga Jelinčiča, kar bi skupaj naneslo 46 glasov.

Janez Janša
Novice Nove volitve? Kaj v resnici v ozadju naklepata Janša in Tonin. #video

Vatovec: Glasovanje bo pokazatelj načelnosti strank, ne pa obrisov koalicije

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je v izjavi ob robu seje menil, da bo današnje glasovanje pokazatelj načelnosti strank, ne pa obrisov novih koalicij. Po njegovih ocenah v ozadju tečejo določena dogovarjanja predvsem tistih strank, ki na naslednjih volitvah zelo verjetno ne bi dosegle ustreznega rezultata ali ne bi prestopile parlamentarnega praga oz. tistih, ki se bojijo, da bi z volitvami izgubile osebne in strankarske interese.

Kot je dejal, je Levica pripravljena na volitve, da se tudi razčisti politični prostor in naredi podlago, kjer bo bistveno lažje upravljati z državo.

Matjaž Nemec
Novice Maske padajo: poslanec SD ostro nad Šarca #video
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec se je sestal s Pahorjem
Ne spreglejte