Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
15.53

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

17

Natisni članek

Miro Cerar koalicija vlada

Sreda, 29. 1. 2020, 15.53

4 leta, 3 mesece

Po razpadu vlade bo v poslansko klop znova sedel Miro Cerar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

17

Miro Cerar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po odstopu vlade se bo zunanji minister Miro Cerar najverjetneje vrnil v poslanske klopi. Tam bi zamenjal nadomestnega poslanca SMC Janija Möderndorferja. A ta menjava prvaku SMC Zdravku Počivalšku pri morebitnem sestavljanju nove vladne koalicije predstavlja težavo, saj je Cerar sodelovanje z SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo pred volitvami večkrat zavrnil.

Potem ko se po odstopu premierja Marjana Šarca vse bolj šušlja o sestavljanju nove vladne koalicije, ki bi jo sestavljali tudi SDS in SMC, velja spomniti, da se bo zunanji minister Miro Cerar po sestopu vlade verjetno znova vrnil v državni zbor. Če ne bo dobil funkcije v novi vladi, bo v poslanskih klopeh zamenjal Janija Möderndorferja. Ta v državni zbor ni bil izvoljen, tam sedi kot nadomestni poslanec.

Janez Janša
Novice Nove volitve? Kaj v resnici v ozadju naklepata Janša in Tonin. #video

Počivalšek si ne želi novih volitev

To pa bi lahko povzročalo nemalo težav prvaku SMC Zdravku Počivalšku, ki je z desetimi poslanci eden ključnih akterjev pri iskanju nove koalicije. Ta je v ponedeljek namreč dejal, da odstop Šarca še ne pomeni potrebe po novih volitvah. S tem je odprl vrata pogovorom o morebitni novi koaliciji.

Janez Janša Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Cerar pa si ne želi Janše

Stranka SMC razpolaga z desetimi poslanci in bi si želela enotne poslanske skupine, kar pa bo s Cerarjem težko uresničila. Znano je namreč Cerarjevo odklanjanje sodelovanja z Janezom Janšo. Cerar bi verjetno ohranil poslanski mandat, a bi zaradi nestrinjanja o sodelovanju z Janšo verjetno prej zamenjal stranko ali postal nepovezani poslanec.

Jani Möderndorfer: Mož več strank

Jani Möderndorfer | Foto: Bor Slana/STA Foto: Bor Slana/STA Jani Möderndorfer, ki je sicer v državnem zboru do zdaj sedel namesto Cerarja, pa velja za enega večjih oportunistov med slovenskimi politiki. Svojo politično kariero je začel graditi v Zvezi socialistične mladine Slovenije, nato pa postal član LDS. Na lokalnih volitvah leta 2006 je bil na Listi Zorana Jankovića izvoljen v mestnega svetnika, postal je tudi njegov podžupan.

Pet let pozneje je bil na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca Pozitivne Slovenije, pozneje je prestopil v Zavezništvo Alenke Bratušek (SAB). Zaradi notranjih nesoglasij je stranko SAB zapustil in bil nekaj časa nepovezani poslanec. 

Leta 2016 pa se je Möderndorfer pridružil SMC, vendar na zadnjih parlamentarnih volitvah ni bil izvoljen, je pa po Cerarjevem prevzemu zunanjega ministrstva zasedel njegov sedež kot nadomestni poslanec.

Dejan Židan
Novice Židan: Današnje glasovanje zna pokazati, kako nastaja neka nova koalicija #video
Ne spreglejte