Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
16.33

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

Andreja Katič pobeg iz zapora pravosodje

Torek, 8. 1. 2019, 16.33

5 let, 3 mesece

Pobegla koprska pripornika nista osumljena umora

Eden od pobeglih zapornikov naj bi bil v Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Zapornika | Foto PU Koper

Foto: PU Koper

Iz Interpola Sarajevo BiH so slovensko policijo danes obvestili, da moška, ki sta konec decembra pobegnila iz koprskega pripora, nista osumljena umora moškega v Sarajevu. Eden izmed njih naj bi bil v Italiji, kjer je zaprosil za azil.

Slovenska policija pobegla pripornika Dragana Milosavljevića in Damjana Mitrovića sicer še vedno išče. 

Mitrović, državljan Srbije, je v nedeljo poklical v uredništvo bosanskega časnika Oslobođenje in ostro zanikal vpletenost v umor moškega v Sarajevu. Dejal je še, da je v Italiji zase in za svojo družino dobil azil, poroča Oslobođenje.

Bosanski mediji so namreč poročali, da naj bi bili pobeglima pripornikoma na sledi sarajevski specialci, ker naj bi bila povezana z umorom 30-letnega Miloša Ostojića v Sarajevu.

Milosavljević in Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra ponoči.

Za seboj pustila sporočilo

Oba sta bila v zaporu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

Zapornika
Novice Razkrite podrobnosti pobega iz koprskega zapora #video

Pobegla pripornika sta v sobi pustila pisno sporočilo, v katerem sta zapisala, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Slovenije, da ju izroči Srbiji.

Po pobegu se je oglasila pravosodna ministrica

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v komentarju pobega dveh pripornikov iz koprskega zapora izrazila pričakovanje, da se bodo na vladi dogovorili o dodatni zaposlitvi pravosodnih policistov, saj jih primanjkuje. Problematiko zaporskega sistema bosta po njenem izboljšala tudi nova zapora, ki naj bi bila zgrajena do konca mandata.

Katičeva je ob robu sestanka novoizvoljenih županov SD s poslanci SD, ministri in vodstvom stranke v DZ opozorila na slab položaj v slovenskih zaporih in pomanjkanje pravosodnih policistov ter napovedala, da si bo ministrstvo aktivno prizadevalo, da se stanje izboljša. Tako kot v policiji in vojski se namreč tudi v zaporih spoprijemajo s pomanjkanjem kadra, je dejala.

Gradnjo ženskega in moškega zapora napoveduje do konca mandata

Povedala je, da je ministrstvo v mandatu prejšnjega ministra Gorana Klemenčiča izdelalo standarde in normative za delo v zaporih ter da so bili ti po dogovoru s sindikati v tem mandatu tudi sprejeti in objavljeni. K izboljšanju položaja bo po njenem mnenju pripomogla tudi gradnja novega ženskega zapora na Igu in novega moškega zapora v Ljubljani. Napovedala je, da bosta oba zgrajena do konca tega mandata oziroma začetka mandata prihodnje vlade, če bo le vse šlo po zastavljeni časovnici in če bodo na voljo potrebna finančna sredstva.

Zapornika
Novice Policija BiH zaprosila za informacije o pobeglih koprskih pripornikih #video

Na vprašanje, kdo je odgovoren za nedavni pobeg dveh pripornikov iz koprskega pripora, Katičeva ni želela odgovarjati. Dejala je, da je treba najprej počakati na ugotovitve posebne komisije, ki jo je imenoval generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Omenjena komisija namreč ugotavlja okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih pri tem.

Ne spreglejte