Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2020,
14.54

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

34

Natisni članek

Bernard Nežmah odstop

Petek, 11. 12. 2020, 14.54

3 leta, 4 mesece

Burno dogajanje v centru PEN: Bernard Nežmah ni edini, ki je izstopil iz vodstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

34

Bernard Nežmah | Bernard Nežmah in Mimi Podkrižnik sta izstopila iz upravnega odbora Slovenskega PEN. | Foto STA

Bernard Nežmah in Mimi Podkrižnik sta izstopila iz upravnega odbora Slovenskega PEN.

Foto: STA

Potem ko smo včeraj poročali, da je publicist, novinar in sociolog Bernard Nežmah izstopil iz upravnega odbora Slovenskega centra PEN, je v javnost prišla informacija, da je enako storila tudi novinarka in publicistka Mimi Podkrižnik. Nežmah je kot razlog navedel, da v njem "ni spoštovanja intelektualnega disputa, znotraj katerega bi tvorno formulirali skupne izjave", Mimi Podkrižnik je za STA zapisala, da "noče privoliti v črno-bel diskurz".

Bernard Nežmah
Novice Bernard Nežmah nepreklicno izstopil iz vodstva PEN

Bernard Nežmah je zapisal, da nepreklicno izstopa iz UO SC PEN, ker "v njem ni spoštovanja intelektualnega disputa, znotraj katerega bi tvorno formulirali skupne izjave na osnovi celovitih premislekov o fenomenih, ki jih obravnavajo".

"Zame je popolnoma nesprejemljiv princip, po katerem daje javne izjave sam predsednik, brez konsenza članov UO, še manj pa tendenca, ki UO SC PEN spreminja v tekoči trak produciranja politični stališč, s katerimi se kot 84. podpisnik podpiše pod izjavo, sprejeto v drugih društvih in skupinah, ko torej cvetober literatov sploh ni v stanju formulirati lastnega premišljenega stališča, ampak se reducira kot kolektivni podpisnik," je zapisal v izstopni izjavi.

Slovenski center PEN je združenje pesnikov, esejistov in pisateljev. Nastal leta je 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič.

Nežmah: Zadeve je treba najprej proučiti

Nežmah je za STA še povedal, da sam upravni odbor vidi kot "reprezentant PEN, kjer naj bi se kovale izjave in argumentacije znotraj čim širših vpogledov". Konec koncev živimo v histerizirani družbi, v kateri imamo aktivizem in številne peticije, vendar sam meni, da jim ne gre kar tako slediti, jih podpisovati ali lansirati dalje, ampak je zadeve vedno treba najprej proučiti.

Kot eno od bolj absurdnih je označil izjavo o Belorusiji. Ob tem dodaja, da bo sam branil vse tam preganjane pisatelje, ne bo pa dajal izjav o volitvah, saj PEN ni kvalificiran, da bi presojal o političnih režimih in se ukvarjal z njimi. Sam ni za to, da se PEN odziva na vse, in to brez globokega in tehtnega premisleka ter notranjega dialoga.

Predsednik slovenskega centra PEN Tone Peršak je v odzivu povedal, da v Slovenskem PEN že dalj časa obstajajo napetosti oziroma polemike o tem, kako in v kolikšni meri naj se odziva na dogodke, zlasti politične, ki zadevajo svobodo izražanja in svobodo tiska ali se kakorkoli dotikajo vprašanja človekovih pravic in svoboščin. | Foto: STA , Predsednik slovenskega centra PEN Tone Peršak je v odzivu povedal, da v Slovenskem PEN že dalj časa obstajajo napetosti oziroma polemike o tem, kako in v kolikšni meri naj se odziva na dogodke, zlasti politične, ki zadevajo svobodo izražanja in svobodo tiska ali se kakorkoli dotikajo vprašanja človekovih pravic in svoboščin. Foto: STA ,

Meni tudi, da bi moral vsak član, ki poda neki predlog, najprej svoj predlog utemeljiti. Ko bi dobil podporo članov, da ga obravnavajo, pa bi skozi razpravo morali priti do čim večjega konsenza ali vsaj večine. "In če je PEN kraj, kjer naj bi bila svoboda govora, in če znotraj PEN nekateri člani napadajo druge zaradi svobode govora in pričakujejo, da lahko zmaga samo njihov pogled, je to karikatura PEN," meni Nežmah.

V zvezi z izjavama Slovenskega PEN o ustavitvi financiranja STA in izbrisu raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi pa je pojasnil, da je sam zastopal stališče, da je treba zadeve najprej proučiti. Ker pa tega interesa ni bilo, je predsednik upravnega odbora Tone Peršak sklenil, da bo podal izjavo. "Verjetno je s kom komuniciral po elektronski pošti, a ni bilo klasične razprave," je sklenil Nežmah.

Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil
Novice Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil #video

Podkrižnikova izstopila, ker noče privoliti v črno-bel diskurz

Iz UO Slovenskega centra PEN je dan pred Nežmahom izstopila tudi Mimi Podkrižnik. V izjavi za STA je zapisala: "Iz UO PEN sem izstopila, ker kot razmišljujoče bitje nočem privoliti v črno-bel diskurz in ne želim biti del sredine, v kateri ne morem izraziti mnenja, ne da bi tvegala ideološko nalepko in bila deležna žalitev."

"Ne morem sodelovati v skupini, ki na zunaj hvali krasno svobodo besede, navznoter pa jo še najbolje odnesejo tisti, ki ali prikimavajo ali molčijo: ne podpiram ne intelektualnega nasilja ne intelektualne lenobe. Kot izvoljena članica UO tudi nisem mogla sprejeti, da hoče prav tako izvoljeni predstavnik uzurpirati UO kot lastno platformo. Ne pustim se tlačiti v predale, ne v desne ne v leve," je sklenila.

Mimi Podkrižnik je iz PEN izstopila, ker noče privoliti v črno-bel diskurz in ker ne želi biti del sredine, v kateri ne more izraziti svojega mnenja. | Foto: Mediaspeed Mimi Podkrižnik je iz PEN izstopila, ker noče privoliti v črno-bel diskurz in ker ne želi biti del sredine, v kateri ne more izraziti svojega mnenja. Foto: Mediaspeed

Predsednik slovenskega centra PEN Tone Peršak je v odzivu za STA povedal, da v Slovenskem PEN že dalj časa obstajajo napetosti oziroma polemike zaradi tega, kako in v kolikšni meri naj se odziva na dogodke, zlasti politične, ki zadevajo svobodo izražanja in svobodo tiska, ali se kakorkoli dotikajo vprašanja človekovih pravic in svoboščin.

Tako nekateri zagovarjajo nekoliko bolj zadržano držo, da se ni treba oglasiti ob prav vsakem dogodku oziroma da je dobro včasih nekoliko počakati, da se razmere razpletejo. Drugi pa so bolj naklonjeni temu, da je PEN v prvih vrstah in da se na dogodke odziva sproti.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva udarila po Erjavcu: Zanima ga samo oblast

Posamezni člani upravnega odbora zahtevali takojšen odziv

Ta dilema po Peršakovih besedah tudi z izvolitvijo novih organov Slovenskega PEN ni izginila in ker se je v zadnjem obdobju zgodilo več stvari – sojenje sociologu in politologu Rudiju Rizmanu, ustavitev financiranja STA in izbris raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi –, so posamezni člani upravnega odbora zahtevali zelo odločen in takojšen odziv, drugi pa so se zavzemali za to, da ne bi apostrofirali vsake zadeve sproti, ampak bi se bolj odzivali na splošno držo vladne politike.

O pooblastilih predsednika UO pa je Peršak pojasnil, da mu pravila Slovenskega centra PEN dajejo pooblastilo, da se odzove, še posebej v primerih, ki zahtevajo hiter odziv. "Predsednik zastopa PEN in tudi tradicija Slovenskega PEN je, da je članstvo predsednikom priznalo pooblastilo, da se izrekajo v imenu PEN," je povedal. Ob tem dodaja, da se je v vseh primerih doslej vsaj po elektronski pošti posvetoval s člani upravnega odbora, in če je bilo sprejeto neko stališče, kot je bilo v primeru Rudija Rizmana, je kot predsednik upravnega odbora to stališče dolžan upoštevati.

Nežmah in Podkrižnikova sta bila dva od osmih članov upravnega odbora Slovenskega centra PEN. | Foto: STA , Nežmah in Podkrižnikova sta bila dva od osmih članov upravnega odbora Slovenskega centra PEN. Foto: STA ,

"V primeru, ko lahko ocenim, da je stvar tako evidentna, da ne bo sprožila protestov znotraj PEN, ali če se je treba odzvati takoj, seveda lahko podam neko izjavo ali stališče, sicer pa sem nagnjen k temu, da za mnenje povprašam člane upravnega odbora," je po pisanju STA dodal.

Po izstopu Nežmaha in Mimi Podkrižnik, ki sta bila dva od osmih članov upravnega odbora, bodo tega dopolnili v skladu s pravilnikom o volitvah. Kot je pojasnil Peršak, je v njem določeno minimalno število kandidatov na volitvah, to je 11, in če kdo od članov upravnega odbora umanjka za daljši čas ali izstopi, ga lahko nadomestijo z enim od treh, ki niso bili izvoljeni, pogoj je le, da je dobil petino glasov na glasovanju. Predčasne volitve upravnega odbora so potrebne le, če število članov upade pod šest, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša pozval k umiritvi strasti: Zdrahe naj počakajo
Ne spreglejte