Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
14.01

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

investicije

Petek, 22. 11. 2013, 14.01

8 let, 1 mesec

Pličanič: Za 300 milijonov naložb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova ljubljanska sodna stavba bo stala za Bežigradom, med Topniško ulico in Dunajsko cesto. Okvirna vrednost projekta je 123,5 milijona evrov, je napovedal pravosodni minister Senko Pličanič.

Novi sodni prostori naj bi bili zgrajeni leta 2017, ko naj bi zrasli tudi novi ljubljanski zapori. Vrednost projekta je okoli 40 milijonov evrov.

Nova stavba sodišča bo pod eno streho združila vsa sodišča prve stopnje v Ljubljani ter ljubljansko okrožno tožilstvo. Zdaj so vsi ti organi razpršeni po mestu, kar onemogoča njihovo optimalno delovanje, je pojasnil minister. Večina sodišč trenutno deluje v najetih prostorih, s selitvijo v lastne prostore pa bo država letno prihranila 3,2 milijona evrov. Poleg tega bo stavba energetsko varčna, zato tudi tukaj pričakujejo okoli pol milijona evrov letnega prihranka.

Znebiti se namrevajajo najemnin Med osmimi in desetimi milijoni evrov prihodka pričakujejo od prodaje stavb v lasti države, ki se bodo s selitvijo v sodno stavbo izpraznile. Prav tako bo prihodke prinašalo tudi upravljanje javnega dela garaže v novi sodni stavbi, saj jo nameravajo graditi v javno-zasebnem partnerstvu.

Po Pličaničevih besedah je cilj ministrstva, da se znebijo najemnin. Na Tavčarjevi, kjer stavbo najemajo, delujeta tudi vrhovno in ljubljansko višje sodišče, za kateri še ne vedo, kje bosta, pravi minister. Nova stavba naj bi bila velika od 35 tisoč do 40 tisoč kvadratnih metrov. Zemljišče v bližini Bežigrajskih dvorov je v lasti države.

Prva vlada Janeza Janše je že načrtovala gradnjo sodne stavbe na Masarykovi, v ta namen je tudi kupila zemljišče. Ta projekt je Pličanič nasledil, je povedal danes, a ko so opravili analize, se je izkazalo, da je zemljišče za Bežigradom primernejše. Parcelo na Masarykovi nameravajo prodati. Tudi glede zaporov je Pličanič povedal, da ima država na voljo parcelo v Bizoviku, a ni nujno, da bo stavba tam tudi stala.

Pravosodno ministrstvo načrtuje tudi energetsko prenovo upravnih stavb, 30 stavb pravosodnih organov ter 15 stavb ministrstev in organov v sestavi. Energetski pregledi so opravljeni že za več kot polovico stavb. Energetska sanacija teh stavb, ki jih upravlja ministrstvo, bo stala okoli 40 milijonov evrov. Ministrstvo pričakuje, da bodo poleg evropskih sredstev investicijo poplačali predvsem nižji stroški energije, vzdrževanja in upravljanja.

Javno-zasebno partnerstvo in evropska sredstva, denarja v proračunu ni Ministrstvo načrtuje tudi centralizacijo upravljanja nepremičnega premoženja države, nadaljevanje digitalizacije in informatizacije v pravosodju, novosti na področju izobraževanja v pravosodju, spremembe pri izvajanju podpornih nalog v zaporskem sistemu in še nekatere druge aktivnosti, na primer centralno upravljanje voznega parka upravnih in pravosodnih organov.

Vsi ti projekti oziroma investicije so skupno vredni 300 milijonov evrov, vsi pa so po besedah ministra namenjeni izboljšanju pogojev delovanja. Sredstev za te projekte v proračunu ni, šlo bo za evropska sredstva in javno-zasebno partnerstvo, je povedal Pličanič, ki je na kratko omenil še prihajajoče spremembe zakonodaje. Že prihodnji teden bo na vladi najbrž novela zakona o kazenskem postopku, ki bo predvsem policiji podelila nove pristojnosti, pretežno glede preiskav v bankah.

Do konca leta načrtujejo tudi spremembe zakonov o sodiščih in sodniški službi za, kakor je dejal minister, večjo transparentnost sodstva in še bolj učinkovito delo sodišč. Med spremembami v izobraževanju napoveduje tudi prenovo državnega pravniškega izpita. Čez nekaj mesecev se obeta tudi prenova državnotožilske zakonodaje, Pličanič pravi, da bodo spremembe šle v smeri večjih pristojnosti in odgovornosti vodilnih.

JGZ Pohorje prevzema nemški investitor Minister je danes razkril tudi, da je ministrstvo tik pred podpisom pogodbe z nemškim ponudnikom za oddajo nepremičnin, ki jih Javni gospodarski zavod Pohorje Mirna uporablja pri proizvodnji gasilske opreme. Ponudnik bo državi plačal 813 tisoč evrov za nakup opreme v zavodu in dobrih 13. tisoč evrov za najem nepremičnin. Najel jih bo za deset let, pri tem pa se je ponudnik zavezal, da bo zagotovil delo zaprtim ljudem.

Ne spreglejte