Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
22. 8. 2017,
14.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

14

Natisni članek

nepremičnine Vitoslav Türk

Torek, 22. 8. 2017, 14.27

6 let, 7 mesecev

Pirc Musar: Rušenje objektov družine Türk ni v javnem interesu

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

14

parecag | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Türkovi so ujetniki Občine Piran, ki noče popraviti napake v grafičnem delu prostorskega akta. Težko se je znebiti vtisa, da se prioritete za rušitev ravnajo po lastniku, pravijo v Odvetniški družbi Pirc Musar in partnerji, ki zastopa Türkove.

"V prispevku v Dnevniku na TV Sloveniji 1 je bila v zvezi z objekti v lasti družine Türk v Sečovljah včeraj nanizana vrsta podatkov, ki so zmotno, predvsem pa nepopolno predstavili dejansko in pravno situacijo. Šlo je za pomanjkljiv povzetek celotne zgodbe, saj je prispevek znotraj širše javnosti vzpostavil mnenje, da je rušitev omenjenih objektov edina in prava poteza države, ker se situacije naj ne bi dalo sanirati na nikakršen drug, manj ekstremen in manj škodni način," trdijo v Odvetniški družbi Pirc Musar in partnerji.

Območje, na katerem stojijo objekti Türkovih, po dejanski rabi že več desetletij ne predstavlja kmetijskih zemljišč. Javni interes na vzdrževanju statusa več desetletij pozidanega zemljišča nikakor ni podan, kot niti ni podan javni interes za rušitev dveh objektov, ki sta obkrožena z vsaj desetimi drugimi, ki ne za Občino Piran ne za inšpekcijo niso problematični, opozarjajo v odvetniški družbi Pirc Musar.

"Türkovim je onemogočena legalizacija zgrajenih objektov"

Kot pravijo, so Türkovi zemljišče, na katerem so gradili, kupili v dobri veri in s potrdili občine, da je namembnost zemljišča stavbna. "Tudi cena zemljišča je bila temu primerna, ena od parcel je bila kupljena z izdanim gradbenim dovoljenjem, druga z odločbo o priglasitvi del za popravilo obstoječega objekta. Vse okoliščine, poznane Türkovim, so govorile v prid dejstvu, da so lastniki stavbnega zemljišča," poudarjajo.

To je po njihovih besedah izhajalo neposredno iz potrdila Občine Piran, soglasja takratne Uprave za obrambo Koper o odpovedi predkupni pravici, ki se daje le za stavbna zemljišča, "ne nazadnje pa sta bila za celotno zemljišče plačana tako komunalni prispevek kot tudi odškodnina za spremembo namembnosti. Kljub vsem izpolnjenim pogojem pa v grafičnem delu prostorskih aktov Občine Piran ni bil izveden ustrezen popravek statusa zemljišča, kar danes Türkovim onemogoča legalizacijo zgrajenih objektov".

"Rušenje je zadnji ukrep"

"Rušenje objektov, četudi ta odstopajo od gradbenega dovoljenja, je zadnji ukrep, ki ga država lahko, glede na njegovo ekstremnost in nepopravljivo škodo, ki jo s tem povzroči lastnikom, uporabi zgolj v primerih, ko izostane vsaka druga možnost. Türkovi so plačali vse ob gradnji predvidene dajatve, kupili so stavbno zemljišče in ga po ceni za stavbno zemljišče tudi plačali, nanje je prešlo tudi ob nakupu že izdano gradbeno dovoljenje," so izpostavili in dodali: 

"Ne glede na dejstvo, da so bila pri gradnji zaznana manjša odstopanja od vsebine gradbenega dovoljenja, pa na tem mestu izpostavimo, da so spremembe ali izdaja novih gradbenih dovoljenj namenjene prav takšnim sanacijam. V nasprotnem primeru legalizacije zakonodaja ne bi predvidevala, zanimivo pa bi bilo spremljati tudi potencialne rušitve drugih tako imenovanih nelegalnih gradenj po Sloveniji, če bi se država seveda 'odločila' enakopravno obravnavati vse državljane."

Ne spreglejte