Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2008,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 3. 2008, 15.34

8 let

Petek: Imam občutek, da želi nekdo onesposobiti Sovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Miro Petek je glede zahteve informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar za oceno ustavnosti 21. člena zakona o Sovi dejal, da poslanska skupina nima nič proti vnovični presoji ustavnosti člena.

Pri obravnavi dela tajnih služb je treba biti previden, je opozoril poslanec SDS in dodal: "Ne morem se znebiti občutka, da želi nekdo onesposobiti Sovo." "Le ustavno sodišče lahko ugotovi, ali je zakon v neskladju z ustavo" Petek je pojasnil, da je ustavno sodišče enkrat že zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti prvega odstavka 21. člena zakona. Glede izjave Pirc Musarjeve v oddaji Odmevi, da je ugotovila, da je omenjeni člen v neskladju z ustavo, pa je poslanec dejal, da lahko po njegovem mnenju le ustavno sodišče ugotovi, ali je zakon v neskladju z ustavo. "Ustavno sodišče pa tega ni ugotovilo," je poudaril.

"Pač pa je prišlo do kršitev omenjenega člena v primeru Janša-Sanader ter do njegove zlorabe v politične namene," je dejal in dodal, da sta za te zlorabe odgovorna nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar in nekdanji premier Anton Rop.

"Janši je bila kršena pravica do varstav osebnih podatkov" Po Petkovih besedah je zakon o Sovi dovolj jasen. "Ta določa, da Sova brez sodne odločbe ne more opravljati tovrstnega nadzora nad slovenskimi državljani," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je bila takratnemu vodji opozicije Janezu Janši s prisluškovanjem kršena temeljna človekova pravica do varstva osebnih podatkih. "Pa varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in informacijska pooblaščenka pred letom dni nista reagirali," je opozoril poslanec.

Petek je pojasnil, da spremljanje mednarodnega sistema zvez - ki ga določa 21. člen - pomeni spremljanje prometa, "ki poteka z določene telefonske številke v tujini preko ozemlja Slovenije". Tajne službe to po poslančevih besedah počnejo na dva načina.

"Ko naprava zazna določeno besedo, začne snemati" "Prvi način je uporaba iskalnih pojmov za odkrivanje posameznih dejstev in okoliščin v zvezi z nevarnostjo, ki obstaja," je poudaril in dodal, da "morajo biti okoliščine navedene v odredbi, ki jo po obstoječem zakonu izdaja direktor Sove". "Ko naprava zazna določeno besedo, npr. terorizem, se samodejno vklopi in posname pogovor," je pojasnil poslanec. Pri tem je opozoril, da lastnik ali uporabnik telekomunikacijskega priključka ne sme biti slovenski državljan.

"Drug način pa je neposredno spremljanje pogovorov v tujini. Pri tem je seveda potrebna snemalna naprava in določena telefonska številka," je dejal. Poudaril je tudi, da je bistvo spremljanja mednarodnega sistema zvez v tem, da se ne sme nanašati na določljiv priključek in na uporabnika tega priključka na ozemlju Slovenije. "Če pa se to počne, kar se je npr. zgodilo v primeru prisluhov Janši in hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, pa je to protizakonito," je prepričan Petek.

"Pri obravnavi tajnih služb je treba biti zelo tenkočuten" Pri obravnavanju dela tajnih služb "moramo biti zelo tenkočutni in previdni," meni poslanec. Potrebno je poznati delo tajnih služb in namen varnostnih in obveščevalnih služb, je povedal in dodal, da "si osebno težko predstavljam, da bi slovenski sodnik odobril spremljanje tisočih telefonskih številk v tujini". "Torej tistih telefonskih pogovorov, ki potekajo iz tujine preko Slovenijo v tujino, je pojasnil. "In ne morem se znebiti občutka, da nekateri skušajo onesposobiti Sovo, kar se je že izkazalo v zadnjem letu dni," je še dodal.

Po mnenju Petka bi s posegi v 21. člen onemogočili delo Sove. "Tega spremljanja mednarodnega sistema zvez je vsako leto nekaj tisoč," je poudaril in dodal, da je zato nemogoče, da bi odredbe pisalo sodišče. Petek je še povedal, da bo prihodnji četrtek nadaljevanje 25. seje komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, na kateri bodo obravnavali osnutek poročila o domnevnem dogovarjanju glede insceniranja incidentov v Piranskem zalivu. Pri tem je opozoril, da bi morali osnutek poročila obravnavati že 20. decembra lani. "Očitno je volja po obravnavi tega poročila povsem usahnila," je dodal.

"Ni nobenih dokazov, da bi se Janša in Sanader dogovarjala za incidente" "Osebno sem to poročilo prebral," je povedal Petek in dodal, da v poročilu ni nobenega dokaza, da sta se Janša in Sanader o čemerkoli dogovarjala. Petek je prepričan, da je prav vsebina poročila razlog za trimesečni premor njene obravnave. "Pričakujem pa, da bo poročilo sprejeto in obravnavano na plenarnem zasedanju DZ," je še dodal.

Ne spreglejte