Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2019,
15.35

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Dejan Židan Marjan Šarec Slovenija Makedonija

Torek, 16. 7. 2019, 15.35

4 leta, 9 mesecev

Pendarovski tudi s Šarcem in Židanom o približevanju Severne Makedonije EU in Natu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Šarec Pendarovski | Foto STA

Foto: STA

Predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskega sta danes sprejela premier Marjan Šarec in predsednik DZ Dejan Židan. Z obema je govoril o približevanju Severne Makedonije Evropski uniji in zvezi Nato. Šarec in Židan sta izrekla podporo Skopju na njegovi evroatlanstki poti.

Pahor Pendarovski
Novice Pahor in Pendarovski za izpolnitev obljube EU Skopju o začetku pristopnih pogajanj #video

Marjan Šarec in Steva Pendarovski, ki si je Slovenijo izbral za prvi uradni obisk v tujini, odkar je maja prevzel položaj, sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama in vključevanju Severne Makedonije v evroatlantske povezave.

Premier je znova poudaril slovensko podporo Severni Makedoniji na njeni evroatlantski poti v upanju, da se oktobra zgodi konkretna odločitev za začetek pristopnih pogajanj za vstop v EU, je vlada zapisala na Facebooku.

Šarec Pendarovski | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi na pogovoru Židana z makedonskim predsednikom je bilo največ pozornosti namenjene približevanju Severne Makedonije zvezi Nato in pričakovanjem o začetku pristopnih pogajanj z EU. Predsednik DZ je izrekel podporo Skopju v njegovih prizadevanjih za vstop v obe povezavi. Po njegovih besedah je pomembno, da vsako državo, ki se poteguje za članstvo v Uniji, obravnavajo individualno, na podlagi njenih lastnih dosežkov. Ne podpiramo tako imenovane paketne obravnave, so njegove besede povzeli v DZ.

Zavzemamo se za začetek pogajanj Republike Severne Makedonije za članstvo v EU in upamo, da bo ta do oktobra sprejela odločitev o datumu začetka pogajanj, je poudaril Židan.

Šarec Pendarovski | Foto: STA , Foto: STA ,

Pendarovski je medtem dejal, da je Severna Makedonija naredila velike korake k izpolnitvi pogojev za integracijo v EU in Nato. Med drugim je omenil sklenitev prespanskega sporazuma z Grčijo, v skladu s katerim je država spremenila ime v Republika Severna Makedonija.

Makedonski predsednik in predsednik DZ sta govorila tudi o razmerah v Severni Makedoniji in širši regiji ter o migracijah, so še navedli v državnem zboru.

Pendarovski je tako sklenil dvodnevni uradni obisk v Sloveniji, v okviru katerega se je v ponedeljek srečal z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem. Tudi Pahor je znova izrazil podporo Slovenije približevanju Makedonije EU in zvezi Nato. Pri tem pričakuje, da bo EU oktobra Skopju dala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

Marjan Šarec
Novice Šarec razmišlja o možnosti vezave zaupnice na proračun
Ne spreglejte