Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
13.13

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Stevo Pendarovski Severna Makedonija Nato predsedniška palača predsednik Borut Pahor

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 13.13

4 leta, 9 mesecev

Pahor in Pendarovski za izpolnitev obljube EU Skopju o začetku pristopnih pogajanj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjih pogovorih s kolegom iz Severne Makedonije Stevom Pendarovskim v Ljubljani znova izrazil podporo Slovenije približevanju te države EU in zvezi Nato. Pri tem pričakuje, da bo Evropska unija oktobra popravila napako in Skopju dala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

V pogovoru z makedonskim kolegom, ki je Slovenijo izbral za svoj prvi uradni obisk v tujini po nastopu položaja v maju, sta tudi sicer največ časa posvetila prav tej temi.

Pahor je na skupni novinarski konferenci poudaril, da ni dobro, da unija ni izpolnila svoje obljube in junija Severni Makedoniji prižgala zelene luči za začetek pristopnih pogajanj, saj je država "storila neverjetno težke korake, da je izpolnila visoka pričakovanja Grčije in mednarodne skupnosti za to, da bi nadaljevala pot v evroatlantske povezave". S tem je med drugim mislil na sklenitev prespanskega sporazuma z Grčijo, v skladu s katerim je letos spremenila ime v Severno Makedonijo.

Nikola Gruevski
Novice Madžarska Gruevskega ne bo izročila Severni Makedoniji

Pahor Pendarovski | Foto: STA , Foto: STA ,

"Glede približevanja Natu postopek dobro napreduje"

Glede približevanja Natu postopek dobro napreduje, je ocenil Pahor, saj je že 21 od 29 članic zavezništva ratificiralo pristopni protokol Severne Makedonije k Natu. Pendarovski je medtem izrazil pričakovanje, da bo postopek ratifikacije letos končan, tako da bo njegova država do konca leta postala 30. članica Nata.

Glede približevanja EU, kjer se je zataknilo, pa je Pahor izpostavil, da mora na naslednjem vrhu unija "popraviti napako" in izpolniti obljubo ter Skopju določiti datum za začetek pogajanj, saj gre za strateško vprašanje, ki zadeva celoten Zahodni Balkan. Pri tem je Skopju zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije.

Pendarovski, ki je podporo Slovenije izpostavil kot zelo pomembno, je priznal, da so bili vsi v Severni Makedoniji razočarani, ker EU junija "ni naredila, kar je obljubila lani v Sofiji". Poudaril pa je, da so dobili zagotovila, da gre le za tehnično preložitev, tako da upa, da bo oktobra Svet EU sprejel odločitev o datumu začetka pogajanj. "Dobili smo trdne obljube držav, ki so lani izrazile zadržke," da je Severna Makedonija naredila vse in da bo Bruselj to spoštoval.

Volitve Makedonija, Stevo Pendarovski
Novice Na volitvah v Severni Makedoniji se zmaga nasmiha Pendarovskemu

Pahor Pendarovski | Foto: STA , Foto: STA ,

Pendarovski se je Sloveniji zahvalil za ponujeno pomoč brez pogojev

V zadnjih dveh letih se je vrnila v normalnost in iz ujete države, kot je v zadnjem poročilu ugotovila Evropska komisija, prišla do države, ki je na vratih EU, je pristavil. Sprejela je težke, a nujne rešitve za pot v obe povezavi in za prihodnost regije. Sklenila je prespanski sporazum in dogovor o sodelovanju z Bolgarijo, s sosedami nima odprtih vprašanj, je poudaril.

Ovira bi pa lahko bila, če se najkasneje do septembra ne bi oblikovala nova Evropska komisija, je dodal.

Sicer je "popolno integracijo v EU in Nato" označil za najboljšo alternativo za Severno Makedonijo, tako zgodovinsko kot geografsko. O tem velja konsenz v državi, tudi vseh etničnih skupnosti, je dodal ter izpostavil, da pomenita kohezivni dejavnik. Alternative članstvu v EU in Natu obstajajo, a za državo niso dobre, je še odgovoril na vprašanje o možnih alternativah članstvu teh povezavah.

Opozoril je tudi na pomen za demokratizacijo družbe. Pričakujejo, da bo pogajalski proces z EU trajal več let in da bo pozitivno vplival na transformacijski proces v državi.

Na tej poti pa je za državo koristna in nujna tehnična in politična pomoč, je dodal in Slovenijo izpostavil kot prijateljsko državo, ki je to pomoč Severni Makedoniji vedno nudila brez pogojev. Za to se ji je zahvalil, kot pomembno pa označil tudi njeno podporo na tej poti ter ocenil, da obstajajo možnosti za poglobitev sodelovanja med državama na vseh področjih.

Teodora
Novice Makedonka v Ljubljani: V tem mestu bi lahko živela za vedno

Pahor: Širitev na Balkan mora ostati na agendi EU

Predsednik Pahor je je dejal, da je nujno, da širitev na Zahodni Balkan ostane na agendi EU, saj gre za geopolitično vprašanje, njena odložitev pa bi lahko sprožila nestabilnost v regiji. Pri tem meni, da bi bilo koristno ločiti med kandidatkama Ukrajino in Turčijo na eni strani in Zahodnim Balkanom, ki pomeni naravni korak širitve. Pri tem bi države slednje morale videti kot celoto, saj bi jih tako vzpodbudili k reševanju medsebojnih problemov.

V izboru Slovenije za prvi uradni obisk novega makedonskega predsednika v tujini vidi izraz tradicionalno odličnih in vzornih odnosov med državama, dobrega razumevanja, medsebojne podpore in pomoči. Dodal je, da si bosta s Pendarovskim to skušala tudi osebno gojiti in poglobiti v prihodnjih letih.

električni fičko Makedonija
Avtomoto Poglejte, tak nenavaden avto zdaj izdelujejo Makedonci #foto

Glede tega, ali po nastopu nove vlade v Grčiji, ki ni naklonjena prespanskemu sporazumu, pričakuje težave pri njegovem uresničevanju, je Pendarovski odgovoril, da ne. Glede na javne izjave grške vlade, ga bodo spoštovali, zavzemajo se le za njegovo bolj striktno izvajanje, je pojasnil. Kot je dejal, s tem nimajo težav, saj je Severna Makedonija najtežji del sporazuma že implementirala.

Obisk bo makedonski gost sklenil v torek s pogovori s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom in premierjem Marjanom Šarcem.

Spremlja ga soproga Elizabeta Gjorgievska. S Pahorjevo partnerko Tanjo Pečar sta danes obiskali Ptuj, kjer sta med drugim v Arheološkem parku Panorama odkrili klop prijateljstva, ki jih Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov.

Makedonija
Novice Bruselj si želi začetka pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo
Ne spreglejte