Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2009,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 9. 2009, 15.28

8 let

Pahor ne vidi potrebe, da DZ sprejme resolucijo o totalitarizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premier Borut Pahor je izrazil prepričanje, da ni potrebe, da bi slovenski parlament sprejel Resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu.

Meni, da je dovolj, če resolucijo vzame zgolj na znanje. Je pa, kot je dejal, to njegovo osebno stališče, na koncu pa bo odločitev sprejel DZ. Glede novele zakona o žrtvah vojnega nasilja in novele zakona o vojnih grobiščih pa si Pahor želi, da bi bile obe sprejete, in to s čim večjo podporo. SDS in SLS: DZ naj sprejme resolucijo Kot je znano, poslanski skupini SDS in SLS predlagata, naj DZ na izredni seji, ki bo v torek, sprejme resolucijo, s katero bi DZ podprl resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Istočasno je koalicijska večina na odboru za politiko v sredo izglasovala sklep odbora, po katerem slednji DZ predlaga, da se z resolucijo Evropskega parlamenta zgolj seznani. Na isti seji bo DZ sicer obravnaval tudi obe t.i. vojni noveli, ki sta ju v DZ vložili SD, Zares, DeSUS, LDS in SLS.

Vlada: Ni pravne podlage za povračilo premoženjske vojne škode

Vlada je na podlagi ugotovitev pravosodnega ministrstva na današnji seji sprejela mnenje, da Združenje materialnih oškodovancev 2. svetovne vojne glede na sodno prakso nima pravne podlage za iztožitev povračila premoženjske škode iz časa 2. svetovne vojne. Združenje je namreč opomin pred tožbo vladi in DZ posredovalo julija letos.

"Pravni red RS ne določa odgovornosti" Ministrstvo za pravosodje ugotavlja, da pravni red RS ne daje možnosti oz. ne določa odgovornosti države za dejanja nacističnega in fašističnega okupatorja ali zavezniških protifašističnih sil ter partizanskih enot iz časa druge svetovne vojne na področju posegov v premoženje fizičnih oseb ali pravnih oseb z območja sedanje države, so zapisali na vladi.

"Mnenje ne obvezuje pravobranilstva"

Kot so pojasnili, Slovenija s predpisi ali z mednarodnimi pogodbami s katero od držav agresork ni prevzela obveznosti in tudi ne uredila postopka za plačilo odškodnine za premoženjsko škodo, ki jo je posameznim oškodovancem povzročila država agresorka med drugo svetovno vojno.

Sprejeto mnenje vlade pa je zgolj informativno in s tem ne obvezuje državnega pravobranilstva, so še dodali.

Ne spreglejte