Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2008,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2008, 10.07

8 let

Oster odziv Sanaderja na Ruplov nastop v EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da je minister Dimitrij Rupel v Evropskem parlamentu "povedal neresnico", ko je dejal, da je Hrvaška praktično prekinila odnose s Slovenijo.

"Hrvaška ni prekinila diplomatskih odnosov, če pa je kdo to poskušal, je bil to Rupel," je dejal Sanader v izjavi, ki jo je objavila HTV. Sanader: Rupel šel čez mero Po Sanaderjevih besedah je Rupel s svojimi trditvami "šel čez mero, ki je običajna v diplomatskih odnosih med dvema državama".

Pozivam Rupla, naj se obnaša v skladu s proklamirano politiko Slovenije in Hrvaške, ki sta sosednji in prijateljski državi, ki, resnici na ljubo, imata odprta vprašanja, ki jih skušata reševati v evropskem duhu," je dejal Sanader.

Po njegovih besedah je Ruplov način "nenavaden in smešen", sam pa se je nasmejal njegovim izjavam, ampak "ne iz srca". Obenem je Rupla pozval, naj se vzdrži tovrstnih izjav ter naj se čim prej sestane s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem.

MZZ: Odnosi s Hrvaško niso urejeni, a ne po krivdi Slovenije

Slovensko zunanje ministrstvo je v odziv na Sanaderjeve besede tudi poudarilo, da je minister "na izrecno vprašanje slovenskih novinarjev pojasnil, 'da ni urejenih odnosov, kot bi jih morali imeti, ampak ne po krivdi Slovenije; mi smo dajali veliko pobud in jih dajemo še naprej in jih dajem tudi tule zdaj'".

MZZ: Hrvaška ni sprejela ponujenih datumov, svojih pa ni predlagala "Dejstvo je, da je bilo v letu 2007 samo eno neformalno srečanje, 17. februarja 2007 v Kastvu," poudarjajo na MZZ. Kot dodajajo, sta se slovenski minister Rupel in hrvaška ministrica Kolinda Grabar Kitarović na tem srečanju dogovorila, da bo naslednje srečanje gostila Slovenija. "V drugi polovici leta 2007 je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve hrvaški strani predlagalo več datumov za bilateralno srečanje, vendar je hrvaško zunanje ministrstvo vse predloge zavrnilo, ne da bi predlagalo svoje datume," so še zapisali na MZZ v sporočilu za javnost.

Novi list: Ruplovo tarnanje in hrvaška neumnost

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je končno lahko imel čas za oddih, piše Novi list. "Na ravni znanjih odnosov, trdi minister Rupel, že pet, šest mesecev ni bilo nobenih kontaktov, kar je za Rupla dokaz, da na hrvaški strani ne obstaja nikakršna volja za urejanje sporov, medtem ko na slovenski strani baje vse kipi od pobud in želje za reševanje težkih problemov," nadaljuje Novi list.

Novi list: Brez neumnosti hrvaške diplomacije ne bi šlo "Seveda brez neumnosti hrvaške diplomacije in predčasnega Biščevićevega podpisa, ki je postal živi dokaz, da Hrvaška ni zmožna držati podpisane besede, Rupel nikoli nikogar ne bi uspel prepričati o slovenski konstruktivnosti in naklonjenosti pogajanjem." A Rupel je spet šel čez rob dobrega okusa ter prekršil nepisano pravilo, da se položaja predsedujoče države ne sme izkoriščati za lastne interese in izsiljevanje, navaja Novi list.

Novi list: Slovenski diplomaciji ni moč odrekati spretnosti

Sicer pa slovenski diplomaciji ni moč odrekati spretnosti: 10. decembra, torej pred prevzemom predsedovanja EU, so Slovenci na Svetu EU uspeli preriniti sklep z zahtevo Hrvaški, da ne uveljavi ERC za članice EU, vse dokler ne bo sklenjen sporazum v "duhu EU", spomni komentator.

Slovenci v EP udarili po Hrvaški "Zato so slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, na čelu z Ruplom, lahko v torek udarili po Hrvaški, vedoč, da je po sklepu Sveta iz decembra lani problem zdaj v pristojnosti Evropske komisije, ter da oni (Slovenci), vsaj formalno, s tem nimajo nič," piše še Novi list. "Ko upoštevamo vse omenjeno, je bila Ruplova klofuta Zagrebu s pragmatičnega stališča morda povsem odveč. A Rupel ne bi bil Rupel, če bi se zadržal..." sklene reški časnik.

Ne spreglejte