Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
11.00

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

toča napoved vreme veter

Sreda, 21. 6. 2023, 11.00

10 mesecev, 1 teden

Napoved se uresničuje: v Avstriji že klestila toča, zdaj tudi pri nas #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Agencija za okolje (Arso) opozarja, da bodo danes pozno popoldne in zvečer predvsem na severovzhodu mogoča krajevna neurja. Po napovedih portala neurje.si lahko pričakujemo močnejša neurja z debelo točo do sedmih centimetrov premera, poleg toče pa bo težave povzročal rušilen, orkanski veter oziroma nevihtni piš, ki lahko prav tako ponekod preseže 100 kilometrov na uro. Napoved se je že uresničila, saj so Slovenj Gradec z okolico in Logarsko dolino že zajeli močni nalivi, sunki vetra in lokalno tudi toča, v naslednjih dveh urah pa bo neurje prešlo tudi del Štajerske in se nato pomaknilo proti jugovzhodu na Hrvaško, poroča portal Meteoinfo Slovenija. Nekaj toče so zaznali tudi prebivalci Rateč.

Z majhno zamudo se zdaj dogajanje seli na območje severne Slovenije, poroča portal Neurje.si, medtem ko v Avstriji klesti toča v velikosti orehov.

Pozno popoldne in zvečer bodo predvsem na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju nevihte, lahko tudi močnejše, opozarja Arso. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature pa bodo od 30 do 36 stopinj Celzija. Še nekoliko bolj vroče bo v četrtek, ko bodo najnižje jutranje temperature od 15 do 21, najvišje dnevne pa od 31 do 37 stopinj Celzija.

Pri naših severnih sosedih že nastaja močan pas neviht, ki bo proti večeru dosegel in zajel tudi našo državo. | Foto: Windy.com Pri naših severnih sosedih že nastaja močan pas neviht, ki bo proti večeru dosegel in zajel tudi našo državo. Foto: Windy.com

Oranžno vremensko opozorilo, s katerim prebivalce opozarja na dodatno previdnost, je Arso izdal za danes in četrtek za osrednjo Slovenijo skupaj s celotno vzhodno polovico države. 

Vrednost ozona v Kopru presegla opozorilno vrednost

Vrednost ozona je na merilnem mestu Koper danes ob 17. uri presegla opozorilno vrednost. Podatki veljajo tudi za širšo okolico. Na Arsu pričakujejo, da bo raven presežene opozorilne vrednosti padla v večernih urah. Glede na vremensko napoved tudi v četrtek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih ravni.

Telekom Slovenije: Pred odhodom na dopust naprave izklopite iz vtičnic 

V Sloveniji imamo poleti, ko je ozračje segreto, do šestkrat več udarov strel kot sicer, udari strel pa pogosto poškodujejo ali uničijo modeme, televizorje, igralne konzole in računalnike, saj so elektronske naprave na udar strel še posebej občutljive. Pred udari strel jih najpreprosteje zaščitimo tako, da jih ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust izklopimo iz vseh vtičnic, tj. iz komunikacijskega in električnega omrežja.

Naročnikom Telekoma Slovenije je na voljo tudi brezplačna storitev Strela alarm. Uporabnikom, ki so hkrati naročniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije, je na voljo brezplačna storitev Strela alarm, ki temelji na sistemu Scalar, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar. Z vklopom storitve uporabniki prejmejo SMS-sporočilo, ki vnaprej opozori na možnost udara strel, tako da lahko naprave pravočasno izklopijo iz omrežja.

Na prejemanje brezplačnih SMS-opozoril se da naročiti tako, da na številko 041 145 000 pošljete SMS s ključno besedo STRELA, naredite presledek in navedete svoje UPORABNIŠKO IME za fiksne storitve Telekoma Slovenije. Primer zapisa v SMS-sporočilu: STRELA novakj.

Če je ob udaru strele prišlo do okvare telekomunikacijske opreme v lasti Telekoma Slovenije (modem, najemni TV-komunikator), lahko napako prijavite na brezplačno številko 080 1000, prek e-naslova tehnicna.pomoc@telekom.si, prek Mojega Telekoma ali digitalnemu svetovalcu Maksu (https://ts.si/maks-kontakt).

Na Arsu odsvetujejo velike fizične napore 

Arso opozarja, da bodo visoke temperature vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije, zato svetuje zadrževanje v senci in odsvetuje velike fizične napore.

"Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite," so zapisali pri Arsu.

Mogoče tudi poplave 

Ob mogočih lokalno močnejših nalivih s točo, močnejšimi piši vetra in udari strel Arso med drugim opozarja, da so ob hudourniških vodotokih mogoče tudi poplave. Ljudem svetuje, da počakajo na varnem mestu v zgradbi ali v vozilu, če so na prostem.

"Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi," opozarjajo pri Arsu.

Najhuje bo v petek 

Pri neurje.si opozarjajo pred "nevarno vremensko situacijo" in napovedujejo, da bi se lahko v petek sprva pojavile tako imenovane predfrontalne nevihte v popoldanskih urah in proti večeru, meteorološki portal Sat24 napoveduje časovnico med 14. in 23. uro, pa bo Slovenijo prešel večji nevihtni sistem, ki bo nato nadaljeval pot proti Hrvaški in jugu Balkanskega polotoka. 

Vremenska napoved, neurje
Novice Svarilo: v petek morda prihaja nevarno vreme #video
Ne spreglejte